07.12.2018.

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

Vura i pol lagane šetnje kroz 9 točaka

Ispred Grgosove špilje, svima poznatog samoborskog turističkog lokaliteta, održana je promocija i predstavljanje novouređene i obnovljene Poučne staze Otruševec. Uz dio članova tadašnjeg Ekološkog društva Samobor – Željka Štahana, Mirka Dumića, Josipa Grgosa, Zdenka Novaka i Dianu Koller, koje je 5. lipnja 1990. godine, na Svjetski dan zaštite okoliša otvorilo ovu prvu poučnu stazu u Hrvatskoj, novom svečanom otvorenju nazočili su u petak, 7. prosinca, još i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik GV Grada Samobora Miran Šoić, v.d. ravnateljice Turističke zajednice Grada Samobora Marijana Obad Slamar te drugi gosti i uzvanici.

O osnutku prve poučne staze na Otruševcu govorio je Željko Štahan, a ovaj važan zajednički projekt i dodatnu turističku ponudu našega grada pojasnili su i pozdravili Marijana Obad Slamar, Miran Šoić i Hrvoje Frankić, koji je simbolički i prerezao vrpcu na ulazu staze.

Nova kružna staza duga je oko 2 km, a uz laganu šetnju, koja traje otprilike sat i pol i posve je prilagođena šetačima svih dobi te obiteljima s djecom, kroz 9 najvažnijih točaka, opisanih i na pratećim informativnim pločama, mogu se saznati sve važne informacije o ovom kraju i vrijednom geomorfološkom prirodnom lokalitetu kojim su okruženi.

Poučna staza Otruševec je od sada još jedna posebnost samoborskoga kraja, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske, jer u sklopu obilaska tu su i Grgosova špilja i stara vapnenica, očuvane i lijepo uređene za posjetitelje, koji se na kraju uvijek mogu okrijepiti nadaleko poznatim domaćim specijalitetima restorana Grgosova špilja.

Zahvale za obnovu staze također su upućene nastavniku Milanu Libriću i ravnatelju OŠ Milana Langa u Bregani Igoru Matijašiću za dugogodišnju brigu i čuvanje staze te djelatnicima samoborskog Komunalca, koji uvijek pripomognu pri uređenju i održavanju.

Na promociji poučne staze, izradi letaka i knjižice s ilustracijama akademskog slikara Mihovila Dorotića, cijelo je vrijeme s Ekološkim društvom surađivala Turistička zajednica grada Samobora, koja je i obnovila stazu u dogovoru i suradnji s autorom Željkom Štahanom.

M.K.

 
07.12.2018.

Jaskanski planinari u samoborskoj knjižnici predstavili svoj pohod na balkanske vrhove

Umjesto mora - na brege

Pet članova Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko – Nada Rak, Blaženka i Ivica Kelečić, Dražen Pulig i Tanja Herr, u četvrtak, 6. prosinca, u samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavili su svoj ovogodišnji pohod na najviše balkanske planinske vrhove.

Tijekom 14-dnevnog putovanja i prijeđenih ukupno 4 000 kilometara, popeli su se na Golem Korab u Makedoniji (2764 m), Mitikas na grčkom Olimpu (2918 m) i Musalu u Bugarskoj, koja je sa svojih 2925 m nadmorske visine i najviši vrh Balkana.

Usput su posjetili i neke manje planine, poput Ruena i Vodnog u Makedoniji te Skolia u Grčkoj, a bilo je vremena da se, uz druge lijepe lokalitete, predahne na plažama Egejskog mora i posjete čuveni samostani Meteore u Grčkoj.

Svoje iskustvo i zapise s ovog svog putovanja prenijeli su i Samoborcima, podsjetivši ih da ne treba imati puno novaca ili malo godina da bi se uživalo u prirodnim ljepotama i naše i okolnih zemalja.

M.K.

 

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

Jaskanski planinari u samoborskoj knjižnici predstavili svoj pohod na balkanske vrhove

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002