27.09.2018.

Grad Samobor i ove će godine božićnicama obradovati umirovljenike

Za umirovljenike osigurano 670.000 kuna

Grad Samobor i ove će godine božićnicama obradovati umirovljenike

Božićnice i uskrsnice još su jedna u nizu socijalnih mjera kojima se nastoji osigurati bolji životni standard za sve građane i potvrditi teza kako je Samobor grad po mjeri čovjeka.

Iznos božićnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu pa će umirovljenici dobiti 200, 300 ili 500 kuna, a Proračunom Grada Samobora osigurano je 670.000 kuna koje će se utrošiti u ovu svrhu.

Ovim putem obavještavamo umirovljenike s prebivalištem na području Grada Samobora, koji imaju mirovinska primanja do 2.000,00 kuna, kako mogu predati ispunjeni Obrazac za prijavu u evidenciju umirovljenika u terminu od 9. listopada do 2. studenog 2018. godine.

Obrazac se predaje na porti Gradske uprave (Trg kralja Tomislava 5, 10 430 Samobor), a osim na porti može se preuzeti i na www.samobor.hr.

Uz popunjene obrasce obavezno je priložiti kopiju osobne iskaznice (obostrano) i zadnjeg odreska mirovine ili rješenja o mirovini (mora biti vidljiv OIB umirovljenika). Svaki umirovljenik obvezan je prijaviti mirovinska primanja po tuzemnoj i inozemnoj osnovi.

Isplata božićnica vršit će se u poslovnici FINE u Samoboru, u razdoblju od 12. studenog do 14. prosinca 2018. godine.

Iz gradske uprave mole umirovljenike da se pridržavaju navedenih rokova, jer njihovim istekom prestaje mogućnost kasnije prijave i samim time pravo na isplatu potpore kojom našim umirovljenicima želimo uljepšati predstojeće božićne blagdane.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona 01 3378 132.

P.A.

 
27.09.2018.

Dječji tjedan u Gradovima - prijateljima djece od 1. do 7. listopada

Učimo o kulturnoj baštini

Dječji tjedan u Gradovima - prijateljima djece od 1. do 7. listopada

Dječji tjedan obilježava se od 1. do 7. listopada u svim gradovima i općinama sa statusom Grada - prijatelja djece pa tako i u Samoboru. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Europska godina kulturne baštine, a kroz razne aktivnosti potiče se podizanje svijesti o zaštiti kulturne baštine te ulozi djece i mladih u njezinu očuvanju.

Tako će i započeti Dječji tjedan, radionicom izrade tradicionalnih igračaka od perušine u ponedjeljak, 1. listopada, na Dječjem odjelu samoborske knjižnice. U 10:00 sati prvi će se u tome okušati mališani iz DV Izvor, a u 18:00 sati pozivamo svu zainteresiranu djecu da i sami vide kakve su to igračke i kako se izrađuju.

U utorak, 2. listopada Dom zdravlja Zagrebačke županije obilježit će Nacionalni tjedan dojenja, a tom će se prigodom voditelji ispostava, glavne i patronažne sestre, voditeljice grupa za potporu dojenja i predstavnici dječjih vrtića okupiti kod novopostavljene klupe za dojenje na dječjem igralištu na Trgu Matice hrvatske. Početak obilježavanja je u 13:00 sati.

Istoga dana u 19:00 sati u POP UP kinu održat će se predavanje o dječjim pravima o kojima će pričati Tamara Gojković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

U Dječjem tjednu organiziraju se i susreti djece s gradonačelnicima, a ovom će prigodom u srijedu, 3. listopada, članove Dječjeg foruma i predstavnike samoborskih osnovnih škola u Hrvatskom saboru ugostiti samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak.

Nastavljamo s učenjem o kulturnoj baštini pa će se u četvrtak, 4. listopada, u Bunkeru održati likovne radionice za školarce na temu grafike samoborskog kraluša. Radionice počinju u 10:00 i 14:00 sati.

U 18:00 sati predstavljamo slikovnicu Sreća je... autorice Bernardice Horvat Petravić na Dječjem odjelu Gradske knjižnice s početkom u 18:00 sati. Slikovnicu je ilustrirao Miran Šabić, a bavi se temom dječjih prava.

Svjetski dan nastavnika obilježava se u petak, 5. listopada, započinje sportskim susretima i kreativnom radionicom u OŠ Bogumila Tonija, a predavanje "Učitelj u oku djeteta" će tim povodom u Bunkeru u 12:00 sati održati Sonja Jarebica. Aktivnosti će se održavati kroz cijeli dan sve do 19:00 sati, kada se u Samoborskom muzeju otvara izložba učitelja likovne kulture Ruže Barbarić, Nevenke Miklenić i Slavena Jurića.

Dječji tjedan završava u subotu, 6. listopada, kada će se građanima u 11:00 sati na središnjem gradskom Trgu predstaviti članovi Dječjeg foruma.

B.H.

 
27.09.2018.

Novi gastro vodič Turističke zajednice grada Samobora

Pri nami se nabolše jede

Novi gastro vodič Turističke zajednice grada Samobora

Turistička zajednica grada Samobora izdala je novi gastro vodič "Svi gurmanski putovi vode u Samobor", na hrvatskom i engleskom jeziku.

Gastronomija i turizam prirodno su povezani i međusobno se podupiru. Gotovo da nema posjetitelja koji u Samoboru nije kušao kremšnitu i domaće specijalitete, zatražio salamu, češnofku, muštardu, popio bermet ili za vrijeme Fašnika pojeo krafnu. Ove tradicionalne delicije samoborskih ugostitelja u novom su gastro vodiču predstavljene tekstualnim opisima te modernim fotografijama Ivana Tibora Grujića, uz navedenu bogatu ugostiteljsku ponudu samoborskoga kraja.

Tiskano izdanje gastro vodiča dostupno je u uredu Turističke zajednice grada Samobora, a uskoro i na službenoj internetskoj stranici www.samobor.hr/visit.

T.I.

 

Grad Samobor i ove će godine božićnicama obradovati umirovljenike

Dječji tjedan u Gradovima - prijateljima djece od 1. do 7. listopada

Novi gastro vodič Turističke zajednice grada Samobora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002