23.08.2018.

U Velikoj Rakovici saniran vodotok potoka koji prolazi kroz naselje

Rakovica konačno ukroćena!

Nakon uspješno organiziranog Malonogometnog turnira Milić – Hržić – Sučić, u sjećanje na mlade sportaše poginule u Domovinskom ratu, članovi MO Velika Rakovica, na čelu s neumornim predsjednikom Stjepanom Šančićem, ljeto su iskoristili za uređenje potoka Rakovica koji protiče kroz njihovo naselje.

Nakon dugotrajnih i upornih pregovora s Vodoprivredom Zagreb usopjeli su "isposlovati" dolazak brojne ekipe tog poduzeća u Veliku Rakovicu, te je korito potoka, koji se sve češće izlijevao i plavio mjesto, u potpunosti sanirano i uređeno.

Pri regulaciji Rakovice uređene su i obložene kamenom stijenke korita, a očišćeno je i produbljeno dno, čime je povećana i olakšana protočnost, pa više nema opasnosti za plavljenje naselja.

Mještani i aktivisti mjesnog odbora iskazali su se gostoprimstvom i u okviru svojih mogućnosti počastili radnike Vodoprivrede, zahvalili im na urađenom i odmah počeli kovati planove za budućnost.

Počela je tako realizacija još jednog velikog projekta - plinifikacija Velike Rakovice, koja bi trebala završiti do kraja godine, pa će Rakovčani uskoro biti u prilici koristiti taj ekološki i prirodni energent.

R.Š.

 
23.08.2018.

U samoborske škole stigli besplatni udžbenici

Prvaščićima i posebni darovi

U samoborske škole stigli besplatni udžbenici

Ovih dana u samoborskim osnovnim školama pune su ruke posla. Naime, pristižu besplatni udžbenici koji će učenike dočekati na klupama prvog dana škole.

Udžbenici su u Samoboru potpuno besplatni od školske godine 2016./2017., a uz Grad, ove godine u financiranju sudjeluje i Zagrebačka županija koja pokriva trošak od 470 kuna po učeniku.

Osim udžbenika za redovan program, financiraju se i svi udžbenici za izborne predmete, kao i radni udžbenici.

Važno je napomenuti kako će besplatne udžbenike, osim učenika koji pohađaju školu na samoborskom području, dobiti i svi polaznici škola u drugim jedinicama lokalne samouprave, s prebivalištem na području Grada Samobora.

Prvašiće će i ove godine, uz udžbenike, prvoga dana škole dočekati prigodni darovi koji će im pomoći da što prije savladaju strah i tremu.

Sve dodatne informacije roditelji mogu dobiti u školama, a učenicima želimo ugodne posljednje dane školskih praznika i sretan početak nove školske godine.

P.A.

 
23.08.2018.

1.080.000 kuna za potpore i unapređenje lovstva

Za uzgoj, unos i zaštitu divljači i lovišta

1.080.000 kuna za potpore i unapređenje lovstva

Zagrebačka županija osigurala je 1.080.000 kn bespovratnih sredstava za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava je otvoren do 30. studenoga ove godine.

Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije. Također, korisnici potpore mogu biti i poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem pernate divljači i zeca običnog, a koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji i imaju prebivalište, odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu odvija na području Zagrebačke županije.

Potpore će se dodjeljivati za uzgoj, unos i zaštitu divljači i lovišta, za izradu dokumentacije za razvoj i unapređenje lovstva te povećanje kvalitete infrastrukture u lovištima.

Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi do 100.000 kuna.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj do 30. studenoga 2018. godine. Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu prispijeća, odnosno do utroška sredstava. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/ 6009-427 ili 01/6009-426.

Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom "Prijava na javni poziv – lovstvo – naziv mjere".

M.B.

 

U Velikoj Rakovici saniran vodotok potoka koji prolazi kroz naselje

U samoborske škole stigli besplatni udžbenici

1.080.000 kuna za potpore i unapređenje lovstva

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002