13.02.2018.

U OŠ Milana Langa u Bregani obilježen Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Spremni za "ljubičasti dan" i biciklijadu

U OŠ Milana Langa u Bregani obilježen Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Obilježavajući Nacionalni dan oboljelih od epilepsije (14. veljače) dr. Angelika Tičinović Ivančić održala je za članove Učiteljskog vijeća OŠ Milana Langa iz Bregane predavanje pod nazivom "Epilepsija - protokol postupanja s oboljelim učenikom". Kroz sadržajno izlaganje školska liječnica iznijela je pojedinosti vezane uz pružanje pomoći osobama koje dobiju epileptični napad. Pritom je navela i čitav niz primjera iz svakodnevne prakse te ukazala na najčešće pogreške. Učitelji su nakon predavanja mogli postavljati pitanja, a imali su mogućnost i sami iznijeti primjere vezane uz učenike oboljele od epilepsije iz svoje školske prakse.

Kao što je poznato, 26. ožujka obilježava se i "ljubičasti dan", kada se oblačenjem ljubičastih majica želi dati podrška oboljelima od epilepsije. Prošle su godine djelatnici škole obukli ljubičaste majice i odigrali odbojkaški susret, a ove će godine, zajedno s Volonterskim centrom "Kad bi svi..." sudjelovati na "ljubičastoj biciklijadi", koja starta u Samoboru, a cilj joj je na školskom igralištu u Bregani.

Budući da je 26. ožujka ponedjeljak, projekt će se realizirati 25. ožujka (nedjelja). Planiran je početak u podne, a po dolasku na igralište sve prisutne će svojom svirkom zabavljati sjajna grupa "Tricikl".

I.M.

 
13.02.2018.

Spaljivanjem Princa Fašnika i koncertom Tonyja Cetinskog završen 192. Samoborski fašnik

Završilo je ko i sako leto

Spaljivanjem Princa Fašnika i spektakularnim vatrometom u utorak, 13. veljače, službeno je završio 192. Samoborski fašnik. I ovogodišnji Fašnik ispunio je očekivanja posjetitelja raznovrsnim programom na Trgu Fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana, zadovoljio svačiji ukus i ispunio želje maskiranih likova koji su šetali samoborskim ulicama.

Zadnjeg dana dodijeljene su nagrade u nekoliko kategorija. Najveća borba vodila se među mjesnim odborima, a na kraju je 1. mjesto pripalo MO Rude, koji je upriličio svečano otvorenje Aquaparka Rudeland pod sloganom "Više od vode". 2. mjesto zauzeo je MO Pavučnjak, koji je na Fašničku rivijeru stigao nadahnut apokaliptičnim filmovima, a na 3. se mjestu našao MO Domaslovec, koji je okupljene podsjetio na Jadranske susrete.

Nagrađeni su i ugostitelji koji su se natjecali za Srakino gnezdo - najbolje i najljepše uređen lokal Samoborskog fašnika. Najkreativnije je bio uređen Restoran Samoborska klet, 2. mjesto osvojio je Caffe bar Tin, dok se na 3. poziciju smjestila Krčma Gabreku 1929.

Fašničke galge za dugogodišnje njegovanje tradicije Samoborskog fašnika dobio je Zoran Perović.

U konkurenciji obiteljskih maski najbolji su bili "Čaj sa šipkom i medom", 2. mjesto pripalo je "Vuku na kruzeru luzeru", dok je 3. mjesto osvojila maska "Nemo traži tatu". Najbolja grupna maska bila je "Gađaj kopljem sridu", 2. mjesto pripalo je grupi "Keš mašine", a 3. "Zlikovcima u Samoboru". Kod pojedinačnih maski pobjedu je odnijela maska "Bara i Dara", ispred "Predsjedničkih susreta" i "Fuktazilenda".

Samoborski fašnik je za svoje 192. izdanje pripremio i posebnu nagradu - priznanje Srakino pero sa zlatnim halterom, koje je pripalo Alanu Koletiću za poseban doprinos u očuvanju fašničke tradicije. Nagrade za Fašničku putovnicu dobili su Krunoslav Dubić, Kristina Koščević i Marijana Puljić.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada došlo je vrijeme i za suđenje Princu Fašniku. Princ je proglašen krivim pa je na kraju i spaljen, unatoč velikim naporima Fiškala da opravda sve njegove bedastoće u posljednjih 11 dana. Potom je nebo iznad Samobora osvijetlio spektakularni vatromet, koji je najavio koncert Tonyja Cetinskog.

Završen je 192. Samoborski fašnik, maske su ponovno istaknule svu draž ove jedinstvene manifestacije i poslale odličnu najavu za 193. godinu Slobodne Fašničke Republike. A za sve željne dobrog provoda, zabava je nastavljena u Bunkeru, gdje je održan koncert bendova Jeremiah’s i M.O.R.T.

T.I.

 
13.02.2018.

21. Svetonedeljski fašnik

Sjajna zabava za sve ljubitelje maškaranja

Pred mnogobrojnom publikom koja se okupila na glavnom svetonedeljskom trgu brojne vesele i šarolike maske u subotu, 10. veljače, prodefilirale su fašničkom pozornicom na 21. Svetonedeljskom fašniku.

Dječji fašnik, na kojem je prijepodne sudjelovalo oko 700 mališana, otvorio je voditelj Frano Ridjan te Strmečki mališani s fašničkom himnom i Svetonedeljske mažoretkinje. Dječji vrtić Linigra predstavio se s dvije maskirane skupine - Ladies and Gentlemen i Liječnici. Dječji vrtić Osmijeh predstavio se sa skupinom Proljeće, a Dječji vrtić Slavuj nastupio je s čak 8 maskiranih skupina: Kiša, Šišmiši, Lavovi, Sportaši, Vitezovi i dobre vile, Ronioci, Kraljica i njena straža te Čarobnjaci.

S pozornice su posjetitelje zabavljali veseli i raspjevani dječji zborovi Pikići i Samoborček, a između vrtićkih i školskih nastupa uslijedile su atraktivne koreografije maskiranih članica Plesnog kluba Balans, koje su izvele 5 točaka: Queen of the Heart i karte, Crna udovica i njezini pauci, Pipi duge čarape, Trolovi i Snjeguljica i 7 patuljaka.

Svetonedeljski školarci također su nastupili na ovogodišnjem Fašniku, i to s 10 maskiranih skupina: Život na selu, Šeširi, Doktori, Čokolade, Pračovjeci, Zvjerinjak, Navijači, Suho more, Hrvatska repka i Majdini veseljaci. Sve dječje maskirane skupine počastile su se besplatnim krafnama i McDonalds sokovima, a Turistička zajednica grada Svete Nedelje vrtićkim i školskim maskiranim skupinama osigurala je novčane nagrade, koje će iskoristiti za prigodne izlete.

Poslijepodnevni program održan je također pod voditeljskom palicom Frane Ridjana, a započeo je već tradicionalnim pucnjevima iz kubura svetonedeljskih Gromovnika, uz nastupe Svetonedeljskih mažoretkinja i Plesnog studija Ametist.

Bogate nagrade sponzora najboljim i najoriginalnijim maskama uručila je zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak. Gost fašnika bio je poznati stand up komičar Vlatko Štampar.

Za kraj fašničkih spelancija u Svetoj Nedelji, uz besplatno kuhano vino, Ivan Zak je pred prepunim gradskim trgom zabavljao veselu i odlično raspoloženu publiku, koja je više od dva sata zajedno s njim pjevala njegove nezaboravne hitove.

Organizatori i pokrovitelji Svetonedeljskog fašnika i ove su godine bili Turistička zajednica grada Svete Nedelje, Grad Sveta Nedelja i Komunalno poduzeće Svenkom, uz sponzore: McDonalds, Europa 92, BIOBAZA, Limarija Sebastijan, Sancta Domenica d.o.o., Camp Zagreb iz Rakitja, Croatia osiguranje i MB Food, a medijski pokrovitelj je bio Radio Sveta Nedelja.

R.V.

FOTO: Fotoklub Klik Sveta Nedelja

 
13.02.2018.

Na Cerini svečano na blagdan Majke Božje Lurdske

Na Cerini svečano na blagdan Majke Božje Lurdske

Na Cerini svečano na blagdan Majke Božje Lurdske

Na blagdan Gospe Lurdske, za sve planinare dobronamjernike, služena je misa u kapeli sv. Izidora Seljaka na Cerini. Tamo se nalaze dva kipa Majke Božje Lurdske. Jedan je u vanjskoj kapeli – pećini, a drugi u kapeli sv. Izidora Seljaka. U većem broju hodočastili su na Cerinu članovi Planinarskog društva sv. Rok iz Svete Nedelje.

Misu je predvodio vojni kapelan don Marin Kozić, koji je naglasio važnost dijeljenja ljubavi Kristove, iz koje proizlazi tjelesno i duhovno zdravlje.

Kapelan Kožić podijelio je na kraju mise sakrament bolesničkog pomazanja, a planinari su se u druženju duže zadržali u prostorijama planinarskog doma.

R.L.

 

U OŠ Milana Langa u Bregani obilježen Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Spaljivanjem Princa Fašnika i koncertom Tonyja Cetinskog završen 192. Samoborski fašnik

21. Svetonedeljski fašnik

Na Cerini svečano na blagdan Majke Božje Lurdske

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002