16.08.2018.

Potpisan ugovor vrijedan više od 9 milijuna kuna

Energetska obnova OŠ Sveta Nedelja

U Gradskoj vijećnici Svete Nedelje 16. kolovoza potpisan je Ugovor o energetskoj obnovi između OŠ Sveta Nedelja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor su potpisali ravnateljica škole Anica Magdalenić i direktor Fonda Dubravko Ponoš, u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića i zamjenika gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marije Hršak i Davora Nađa. Ukupna vrijednost radova bit će 9.099.711 kuna, od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 3.646.709 kuna, a preostali iznos u jednakom omjeru osigurat će Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

Kako je prilikom potpisivanja Ugovora rekla ravnateljica OŠ Sveta Nedelja Anica Magdalenić, projektom je predviđena sanacija krovišta i zamjena pokrova, zamjena kompletne stolarije, sustava centralnog grijanja, rasvjetnih tijela, uvođenje klima uređaja u svaku učionicu i obnova fasade, a radovi bi na zgradi matične škole trebali biti gotovi do kraja 2018. godine. Također, obnavljat će se i zgrada PŠ Kerestinec, gdje će, uz ostale radove, u kotlovnicu biti uveden plin umjesto sadašnjeg loživog ulja. Budući da je u Kerestincu Grad Sveta Nedelja već zamijenio krov, očekuje se da će radovi kraće trajati.

Uskoro će biti potpisani ugovori s izvođačima pa se početak radova očekuje u prvim danima rujna, kada će već trajati i nastava. Upravo stoga, naglasila je ravnateljica Magdalenić, trebat će pozorno uskladiti termine radova s odvijanjem nastave. Dodala je i kako je raduje brzina kojom je sve obavljeno, budući da su s inicijativom u Grad došli u studenome prošle godine, u siječnju su već aplicirali na natječaj, a nakon nekoliko mjeseci projekt je i prihvaćen. Stoga je zahvalila Gradu, Zagrebačkoj županiji kao osnivaču i Fondu na podršci.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš istaknuo je kako energetska učinkovitost sve više dobiva na značenju, a dokaz tome je što su ove godine poduplali predviđena sredstva za projekte te će tako do kraja godine osigurati ukupno milijardu kuna sredstava za projekte jedinica lokalnih uprava i samouprava. Fond pri tome pruža stručno-tehničku pomoć te valorizaciju projekata. Istaknuo je i kako će se nakon obnove OŠ Sveta Nedelja ostvariti 68 posto uštede na energentima pa će se ta sredstva moći preusmjeriti na druge potrebe škole. Direktor Ponoš rekao je i kako je zadovoljstvo vidjeti da netko zna pripremiti projekt, kao što je to bio u slučaju prijave Osnovne škole i Grada Sveta Nedelja, istaknuvši i da smo po pitanju zgradarstva naučili kako funkcioniraju EU projekti i fondovi, budući da je u tom području prolaznost projekata čak 96 posto.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je kako se očekuje 6. rujna raspisivanje još jednog natječaja, a županija planira na ovaj način obnoviti i područnu školu u Rakovom Potoku te zgrade srednjih škola u Velikoj Gorici i Vrbovcu. Također, koristeći sredstva EU fondova pripremaju se projekti za domove zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom, Zaprešiću te u Samoboru. Na taj način pokreću se investicijski ciklusi što će pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima na našem području, istaknuo je Frankić.

Zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Davor Nađi, uz financijske pokazatelje, istaknuo je kako će po završetku investicije biti vidljiva ušteda na troškovima za energiju i režije, što će omogućiti i kvalitetniji boravak učenika i nastavnika. Naglasio je i da je projekt dobar primjer kako institucije s različitih razina međusobno dobro surađuju i mogu uspješno realizirati projekte na dobrobit mnogih građana.

M.Š.

 
16.08.2018.

Filmske poslastice do kraja kolovoza na tri lokacije

Filmske večeri na otvorenom još traju

Filmske poslastice do kraja kolovoza na tri lokacije

Nastavlja se program Ljetnog kina u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Mjesto je livada iza budućeg kina, a vrijeme četvrtak navečer u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Ovog četvrtaka, 16. kolovoza, na rasporedu je akcijski blockbuster Brži od najbržih. Potom 23. kolovoza na platno stiže animirani film Čarolija usnulog zmaja, a zadnji četvrtak u kolovozu rezerviran je za Pakao na horizontu, nevjerojatan prikaz najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a.

Od 24. kolovoza počinje redovni program u Pop up kinu na Autobusnom kolodvoru. Tako se tijekom vikenda od 24. do 26. kolovoza, mogu pogledati Bijeli očnjak (petak u 17, subota i nedjelja od 11 i 17 sati), Nemoguća misija - raspad sistema od 19 sati te Slender Man od 21 i 30.

Tu je i Kino na putu, također u organizaciji POU Samobor. U srijedu, 29. kolovoza u 20 i 30 kino će tako doputovati do Galgova, gdje će biti prikazan animirani film Balerina i Viktor. Ulaz je besplatan.

M.Š.

 
16.08.2018.

Aktivno će biti do kraja kolovoza u Centru za mlade

Filmovi, igre i stolni tenis u Bunkeru

Aktivno će biti do kraja kolovoza u Centru za mlade

Sezona godišnjih odmora je i dalje u punom jeku i mnogi su još izvan Samobora, ali svi koji su se vratili mogu i u drugoj polovici kolovoza doći na sportska i kulturna zbivanja. Jedno od mjesta gdje će ih pronaći je samoborski Centar za mlade Bunker. U njemu u petak, 17. kolovoza, s početkom u 18 sati počinje treće izdanje Pingača u Bunkeru, ovaj puta namijenjeno parovima. Riječ je o turniru za amaterske igrače stolnog tenisa, a podijeljen je u dvije skupine: onu do 18 godina starosti te onu iznad 18. Turnir će se održati u velikoj dvorani Bunkera na dva stola, a igra se, dakle, isključivo u parovima. U slučaju da nemate nekoga tko bi igrao sa vama u paru, organizatori kažu da će vas spojiti s nekime tko se isto prijavi bez para.

Prijave na turnir primaju se u inbox Bunkerove Facebook stranice ili na sam dan turnira u Bunkeru, najkasnije pola sata prije početka turnira. U prijavi je potrebno navesti : ime i prezime, kontakt podatke (e-mail adresu ili broj mobitela), skupinu za koju se prijavljuje. Za pobjednike turnira osigurane su i simbolične nagrade. Ako nemate reket, ni to nije problem, osigurava ih organizator.

Nakon pingača, subota 18. kolovoza u Bunkeru je od 19 sati rezervirana za Prvu večer društvenih igara u kojoj će se moći zaigrati niz igara iz Bunkerove kolekcije. Naći će se tu veterani društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Crni Petar), Labirint, DXit, Munchkin, Alias, Uno, Warhammer 40k: Age of Sigmar, Dungeons & Dragons... i još mnogo toga. Uz ugodnu atmosferu, igre i dobru ekipu, naći će se i nešto grickalica. Ulaz je slobodan za sve uzraste.

No, to nije sve. U subotu, 25. kolovoza, od 18 sati može se sudjelovati na besplatnoj zanimljivoj radionici bojanja minijatura. Radionica bojanja minijatura za strateške igre namijenjeno je svim uzrastima, a posebno onima koji se vole kreativno izražavati. Organizatori poručuju da će radionica biti orijentirana na pripremu minijatura, savladavanje tehnika bojanja akrilnim bojama te će naglasak biti na pravilnom miješanju i razrjeđivanju akrilnih boja.

Tu je i Bunkerova Teenoteka sa sjajnim projekcijama filmova za mlade. U nedjelju, 26. kolovoza, od 20 i 30 u njoj se može pogledati obiteljski film Podmornica (Submarine). Za sve posjetitelje osigurane su besplatne kokice. Ovaj filmski program sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu.

M.Š.

 
16.08.2018.

U tijeku dva natječaja Zagrebačke županije

Traži se uzorna seoska žena i vinska kraljica

U tijeku dva natječaja Zagrebačke županije

Sve zainteresirane kandidatkinje još se stignu prijaviti na dva aktivna natječaja Zagrebačke županije. Za Izbor najuzornije seoske žene Zagrebačke županije natječaj traje do 31. kolovoza, dok onaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije do 6. rujna.

Na natječaj za najuzorniju seosku ženu za 2018. godinu mogu se prijaviti žene sa ruralnih područja vrijedne, između 25 i 65 godina starosti.

Za izbor 17. vinske kraljice mogu se prijaviti djevojke od 20 do 28 godina starosti s prebivalištem na području Zagrebačke županije koje posjeduju osnovna znanja o vinarstvu.

Oba natječaja s popisom svim potrebnih kvalifikacija i dokumenata za prijavu mogu se vidjeti na web stranici Zagrebačke županije pod Natječaji.

M.Š.

 
16.08.2018.

Planinarski kamp HPD-a Sv. Patrik na Sjevernom Velebitu

Druženje, učenje i odmor na planini

Planinarski kamp HPD-a Sv. Patrik na Sjevernom Velebitu

Ljudi se mijenjaju, ali Velebit, mistična planina koju volimo, je uvijek tu za nas. Nakon dugih petnaest godina kampa pod šatorima u Velikom Lomu promijenili smo lokaciju. Šumarska kućica je u sve lošijem stanju i nitko ne brine za nju. Voditelji se sve teže uvlače i izvlače iz šatora, neki sudionici su već i djecu počeli dovoditi koja nisu za ledene noći uz ognjište… Ali Velebit je ipak tu za nas.

Kamp je održan od 8. do 11. kolovoza s noćenjima u planinarskom domu Zavižan, dragom nam utočištu i dok smo boravili na Velikom Lomu. Tako smo vreće za spavanje zamijenili krevetima s posteljinom, ali sve drugo je ostalo isto. Jednostavna planinarska hrana. Prekrasni vidici i dnevne hodačke dionice prilagođene svim željama. Večernje gledanje u zvijezde. Druženje sa drugim sudionicima i otkrivanje planinske duhovnosti. Obitelj Vukušić koji su nam bili domaćini.

Kamp je po sastavu bio vrlo raznolik. Okupile su se obitelji s djecom, sestre, kumovi i kumčad, prijatelji, poznanici… Najmlađi član imao je sedam godina, najstariji preko pedeset. Bilo je osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, radnika, umirovljenika. Bilo je je pogleda s Balinovca i Zavižana, uspon na najviši vrh Sjevernog Velebita Mali Rajinac, bilo je grudanja u Vukušića Snježnici, učenja o ljekovitom bilju na livadama na Jezerima. Čak dva dana smo se zadržavali na Premužićevoj stazi uživajući u divljim Rožanskim kukovima nadohvat ruke i otvorenim pogledima, borili se sa Gromovačom i Crikvenom. Prošli smo onih šest sati hoda od Zavižana do Alana i sreli poskoka koji nas je zbunjeno gledao: "Što vi radite na mojoj planini i na mojoj stazi?!"

HPD Sv. Patrik i udruga Ekosspiritus godinama se trudi stalno nove i nove planinare upoznati s Velebitom, a koliko smo u tome uspješni najbolje pokazuje da se neki, nakon naših kampova, uvijek iznova vraćaju. Kamp su vodili već iskusni članovi društva: Katarina Pučar i Radovan Librić, dugogodišnji sudionici ljetnih kampova u planini. Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj tako pomalo stječe bazu svojih obožavatelja, vjernih posjetitelja koji upravo planinu, sa svim njenim opasnostima, vide kao svoje sigurno mjesto, svoje utočište, svoje mjesto za odmor. I dobro je da je tako. Planina sada već uskoro čeka snijeg i zimu, ali doći će opet ljeto. I mi ćemo doći.

Katarina Pučar

 

Potpisan ugovor vrijedan više od 9 milijuna kuna

Filmske poslastice do kraja kolovoza na tri lokacije

Aktivno će biti do kraja kolovoza u Centru za mlade

U tijeku dva natječaja Zagrebačke županije

Planinarski kamp HPD-a Sv. Patrik na Sjevernom Velebitu

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002