23.06.2018.

U Samoboru obilježen Dan državnosti

Zahvalnost, bol, ponos i vječno sjećanje

Dan državnosti prilika je da se s ljubavlju i dostojanstvom prisjetimo onih koji su svoj život dali za slobodu i mir svoga naroda i svoje Domovine, naglašeno je 23. lipnja (uoči samog blagdana 25. lipnja) na početku svečanog obilježavanja ovog blagdana u Samoboru prigodom polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti.

Poginulim braniteljima je odana zahvalnost minutom šutnje i pročitana su imena poginulih branitelja u Domovinskom ratu s područja Samobora i Svete Nedelje. Potom su svijeće zapalili pripadnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, roditelji, obitelji i prijatelji poginulih, predstavnici gradske uprave i samoborskih institucija, udruga, društava i političkih stranaka. U ime Grada Samobora vijenac su položili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, u čijoj je pratnji bio i zamjenik načelnika Policijske postaje Samobor Vid Noršić.

U govoru u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj, istaknuo je da i u ovoj prigodi "mi mali ljudi velikog srca stojimo uz ovaj zid boli i sjećanja, ali i uz zida ponosa i zahvalnosti za sve nama drage ljude koji su se žrtvovali za našu Domovinu, za našu Hrvatsku. Tu su žrtve naših branitelja, ali i strah i bol nas suboraca, u tom zidu su isklesane i suze isplakane iz očiju majki i očeva, djece, prognanih i mučenih naših Hrvatica i Hrvata. Mi im se zahvaljujemo što danas možemo čuti hrvatsku riječ, smijeh, radost i veselje... Danas zahvaljujemo njima koji su svoje živote žrtvovali za bolje sutra", istaknuo je Rudolf Jedvaj.

Zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da moramo biti ponosni što imamo svoju državu i kako moramo i dalje raditi i razvijati svoju Republiku Hrvatsku kao samostalnu, jaku i prosperitetnu državu u kojoj će svatko imati svoje mjesto, naći svoju priliku za posao, za svoj život. To Hrvatska zaslužuje, zaslužuju i svi oni koji su dali svoje živote i iz sveg srca krenuli braniti ono što nam pripada - imati svoju državu u kojoj će svi moći živjeti slobodno, imati priliku davati sve od sebe da budemo jaki, da cijelome svijetu pokažemo da mi to možemo.

Prigodne riječi molitve izrekao je samoborski kapelan, vlč. Danijel Hačko, u svečanosti je sudjelovala i Narodna garda Samobor, a u glazbenom dijelu Hrvatsko pjevačko društvo Jeka.

M.Š.

 
23.06.2018.

Biciklistička karavana prijateljstva Vukovar-Ljubljana ponovno u Samoboru

Višegodišnje prijateljstvo na dva kotača

Biciklistička karavana prijateljstva Vukovar-Ljubljana ponovno u Samoboru

Dan državnosti u Hrvatskoj i Sloveniji slavi se isti dan, 25. lipnja, a ta činjenica bila je povod da se zajednički i obilježi. Prije 16 godina prvi put je krenula biciklistička karavana Put prijateljstva Vukovar - Ljubljana, a tradicija se nije prekinula ni ove godine.

Biciklisti tu dionicu dugu 500-njak kilometara prolaze u etapama s ciljem odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i ostvarivanjem suradnje i prijateljskih odnosa s gradovima kroz koje prolaze. Jedno od stalnih odredišta postao je i Samobor u koji je ova karavana stigla 22. lipnja u večernjim satima. Na Trgu kralja Tomislava karavanu su dočekali predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i djelatnik UO za društvene djelatnosti Marijan Kižlin te biciklisti BBK Šišmiš, koji su bicikliste dopratili iz Svete Nedelje. Nakon ugodnog druženja članovi biciklističke karavane prenoćili su u Hotelu Lavica te 23. lipnja ujutro krenuli prema Sevnici.

Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana organizira Hrvatsko društvo Ljubljana u Sloveniji.

I.H.

 
23.06.2018.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Zajednički pohod hrvatskih i slovenskih antifašista

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Nakon što su uoči Dana antifašističke borbe položili vijence u Samoboru, Svetoj Nedelji, Rakitju, Kerestincu, Maloj Gorici, Rakovom Potoku, Galgovu, Kotarima i Dragonošu, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora na sam blagdan, 22. lipnja, nastavili su svoj pohod. Drugog dana obišli su i položili vijence te zapalili svijeće na grobištima i spomen obilježjima boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora u Otruševcu, Bregani, Grdanjcima, Gabrovici, Budinjaku, kod spomenika u Prisjeki te u selu Planina u Sloveniji. U pohodu su im se drugog dana pridružili i članovi Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Slovenije te s područja Brežica, Krškog i Slovenske Vasi.

I.H.

 

U Samoboru obilježen Dan državnosti

Biciklistička karavana prijateljstva Vukovar-Ljubljana ponovno u Samoboru

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002