04.04.2018.

Predavanje o biodinamičkom uzgoju

Poljoprivreda na jedan drugi način

Kako su gradska djeca krenula u ekološki i biodinamički uzgoj te što je to biodinamički uzgoj moglo se čuti na novom predavanju u sklopu programa Građanski utorak samoborskog Pučkog otvorenog učilišta 3. travnja u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru.

Ta gradska djeca su bračni par Jasminka i Željko Iličić, koji sada imaju svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i djeluju u Udruzi Stolisnik te na svom imanju u Svetom Petru Čvrstecu kod Križevaca djeluju na principima ekološkog i biodinamičkog uzgoja. U to su se upustili prije 10 godina kada su se odlučili na uzgoj kupina, a potom su posjed povećavali i unapređivali novim spoznajama do kojih su dolazili. Na trenutnih 6 hektara pokazuju da obrada tla i uzgoj biljaka na drugi način mogu biti uspješniji nego u klasičnoj poljoprivredi.

Na predavanju pred okupljenima u POP UP kinu Jasminka Iličić prikazala je s kojim su se problemima susretali na početku, kada je tlo bilo pod vodom, a potom potpuno raspucalo i suho. Našli su lokalnog stručnjaka, ali pomaka nije bilo sve dok nisu upoznali Alexa Podolinskog iz Australije. On često ljetuje u Europi i tako je bez ikakvih problema svratio i do njih te prepoznavši potencijal pomagao savjetima u biodinamičkom uzgoju.

Potom je slijedilo pojašnjenje da se biodinamika bavi zdravljem tla i cilj joj je naraviti dobre uvjete za uzgoj zdrave hrane. Idejni začetnik metode je Austrijanac Rudolf Steiner, koji se rodio 1871. godine u Donjem Kraljevcu na području današnjeg Međimurja. Nekoliko je njegovih sljedbenika, a upravo je Alex Podolinsky omogućio primjenu biodinamike na velikim površinama.

Za zdravlje tla koriste se zelena gnojidba i podrivanje umjesto ralenja, istaknula je Jasminka Iličić pokazujući na fotografijama razliku u tretmanu, kao i razliku između vodotopivog i nevodotopivog humusa. Nakon dijela o tlu slijedio je onaj o biodinamičkim pripravcima (među pripravcima najznačajniji su 500 kojeg nazivaju arhitekt tla i 501 arhitekt biljke), sadnji prema kalendaru (među najpoznatijima je onaj Marie Thun), zaštiti od nametnika, a na kraju Jasminka i Željko Iličić odgovarali su i na pitanja okupljenih.

Mogli bi reći da je najznačajnija razlika biodinamičkog uzgoja u odnosu na konvencionalni što u konvencionalnoj poljoprivredi se jedna kultura uzgaja više godina na istom tlu, dok biodinamička ide za mijenjanjem plodoreda, zatravljivanjem i zelenim gnojivima, pazi kada se što sije i radi s biljkama, kao i na dane kada se prema kalendaru ništa ne radi u vrtu. Za zainteresirane na OPG Iličić planiraju i dane otvorenih vrata, a za sada zainteresirani za biodinamički uzgoj više informacija mogu pronaći na internetu.

M.Š.

 
04.04.2018.

Lokalna akcijska grupa SAVA raspisuje natječaj Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Više od 100.000 kuna potpore po korisniku

Lokalna akcijska grupa SAVA raspisuje natječaj Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Lokalna akcijska grupa Sava, koja djeluje na području 4 grada i 7 općina (Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Zaprešić te Brdovec, Dubravica, Klinča Sela, Luka, Marija Gorica, Pušća i Stupnik) objavila je natječaj za Potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupni iznos potpore je 1.116.780 kuna, a raspodijelit će se na 10 korisnika koji će biti najbolje vrednovani na natječaju. To znači da će malo poljoprivredeno gospodarstvo moći dobiti 111.678 kuna ili oko 15.000 eura.

Što i kako napraviti da bi se sudjelovalo na natječaju i ispunilo kriterije moglo se saznati na informativnoj radionici koja je održana 3. travnja u prostoru samoborske Gradske vijećnice, u kojoj su okupljene pozdravili Krunoslav Znika iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Grada Samobora i Renata Razum iz Poduzetničkog centra Samobor. O uvjetima, rokovima, dokumentaciji te na pitanja zainteresiranih odgovarala je voditeljica LAG Sava Maja Čičko. Ona je istaknula kako je cilj natječaja razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje te podizanja njihove konkurentnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda i efikasnije proizvodnje.

Nositelj projekta mora imati sjedište/prebivalište na području jedinica lokalne samouprave koje obuhvaća LAG Sava, a ulaganje se mora izvršiti također na tom području. Nositelj mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno Zakonu o poljoprivredi, a ekonomska veličina mu treba biti od 2.000 do 7.999 eura. Mogu sudjelovati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva (osim ako su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) te zadruge. Kao prihvatljive aktivnosti smatraju se kupnja domaćih životinja, višegodišnjih biljaka, sjemena i sadnog materijala, potom kupnja, građenje ili uređenje zatvorenih prostora i gospodarskih objekata, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije i opreme, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i slično. Ograničenje je da se sljedećih 5 godina mora ostati unutar OPG-a i ne smije mijenjati prebivalište. Također, ne mogu sudjelovati oni koji imaju porezni dug.

Voditeljica LAG Sava Maja Čičko upozorila je i da oni koji dobiju sredstva u ovom natječaju (kao i korisnici u nekom od preostale 53 lokalne akcijske grupe na području Hrvatske) više ne mogu sudjelovati na natječaju na nacionalnoj razini koji raspisuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi. Oni koji ne uspiju na ovom natječaju mogu pokušati i kasnije, jer voditeljica LAG Sava najavila je da će se u narednom razdoblju raspisati još četiri natječaja.

Svi detalji natječaja i uvjeti, kao i potrebna dokumentacija mogu se vidjeti na web stranici Lokalne akcijske grupe Sava (www.lagsava.hr). Bitno je još istaknuti da podnošenje prijava na ovaj natječaj traje od 6. travnja do 8. svibnja 2018. godine, a sva pitanja mogu se postavljati do 29. travnja isključivo na e-mail adresu info@lagsava.hr.

M.Š.

 

Predavanje o biodinamičkom uzgoju

Lokalna akcijska grupa SAVA raspisuje natječaj Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002