18.05.2018.

Dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Izvor u Bregani

Djece i prostora za njih sve je više

Dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Izvor u Bregani

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji Dječjeg vrtića Izvor u Bregani idu prema planu, a očekivani završetak radova je u kolovozu. Nakon opremanja, novi će prostori biti u potpunosti spremni za djecu te im pružiti adekvatne uvjete za rast i razvoj.

Trenutno se radi na izvedbi oplate i postavi armature za betoniranje obodnih zidova vanjskih terasa s obje strane objekta, a započeli su i radovi na izvedbi unutarnjih instalacija.

Izvedeni su stupovi kao nosiva konstrukcija spojnog hodnika između starog i novog dijela vrtića te električarski radovi.

U tijeku je montaža čelične krovne konstrukcije vrtićkog dijela dogradnje kojom će objekt dobiti 4 velike prostorije, polivalentnu dvoranu s tribinama i svim popratnim spremištima i sanitarnim prostorijama te uređen vanjski prostor, ukupno oko 770 m2 unutarnjeg i 320 m2 vanjskog prostora s terasama.

P.A.

 
18.05.2018.

Počeo 8. Cirkuski ulični festival u Samoboru - CU'FUS

Počele "cufusarije"

U parku ispred Samoborskog muzeja u prijepodnevnim satima petka, 18. svibnja, dječjom cabaret predstavom Cirkokolaž započele su trodnevne "cufusarije" 8. Cirkuskog uličnog festivala u Samoboru - CU'FUS.

Zabavu, smijeh i veselje najprije su mogli okusiti najmlađi, a tijekom vikenda organizatori – Turistička zajednica grada Samobora, udruge Antuntun i Cirkultura, na tri gradske lokacije – Trg kralja Tomislava, park kod Samoborskog muzeja i Vugrinščak, pozivaju sve da se opuste uz bogat cirkuski program, predstave, prezentacije, radionice, eko kutak, gastro ponudu i zabavne igre, koje će im pripremiti domaći i strani artisti.

Svi programi su besplatni, poželjne su donacije u šešire ili kutije umjetnika, a detaljan program ovogodišnjeg CU'FUS-a možete vidjeti na www.cufus.net.

M.K.

 
18.05.2018.

23. Croatia Classic Marathon ovog vikenda u Svetoj Nedelji

Starodobne atrakcije vas očekuju!

23. Croatia Classic Marathon održat će se ove subote i nedjelje, 19. i 20. svibnja, sa startom i ciljem u Svetoj Nedelji u organizaciji Oldtimer kluba Stari kotači, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hotelu Santiny u Svetoj Nedelji.

Rally je natjecateljskog karaktera i boduje se za europsko prvenstvo Alpe Adria Classic Chalenge, slovensko prvenstvo Zveze SVS i Otvoreno Prvenstvo Zagreba, no za sve one koji su željni samo vožnje, turističkog obilaska i druženja sa istomišljenicima uz kušanje gastronomskih specijaliteta moguće je i sudjelovanje bez prijave za natjecateljski dio rallyja, najavila je predsjednica Oldtimer kluba Stari kotači Andrea Weber. Moguće je jednodnevno ili dvodnevno sudjelovanje za automobile i motocikle prema FIVA klasifikaciji za oldtimere. U subotu se očekuje pedesetak, a u nedjelju osamdesetak natjecatelja iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije.

U subotu start je iz Svete Nedelje u 14, a u nedjelju u 9,30 sati. U subotu će se voziti osamdesetak kilometara preko Plešivice do Zagreba i natrag do Svete Nedelje, a u nedjelju oko 140 kilometara opet preko Zagreba do Zaprešića i Kumrovca, sa svečanom podjelom pehara i nagrada navečer u restoranu Domenica u Svetoj Nedelji. Natjecatelji će voziti i nekoliko ispita točnosti, gdje će za najuspješnijeg natjecatelja u toj disciplini po prvi puta biti dodijeljen Trofej Santa Domenica. Specifičnost ovog rallyja starodobnih vozila je režim vožnje u redovnom prometu na svim cestama. Za sada je najstariji prijavljeni automobil Mercedes 170 iz 1936. godine te dva motocikla iz Slovenije iz 1926. i 1927. godine.

Promatračima će sigurno najatraktivnije biti razgledanje starodobnih ljubimaca na startu u Svetoj Nedelji te u subotu na Gornjem gradu i u nedjelju pred Muzejom Mimara u Zagrebu.

D.K.

 
18.05.2018.

Osnovan Savez regionalnih salamerskih i/ili kobasičarskih udruga

Ujedinjeni do europskih fondova

U Pečuhu je 27. travnja održan treći sastanak Koordinacije regionalnih udruga salamera i/ili kobasičara. Podsjećamo da je prvi sastanak održan u siječnju 2018. godine Samoboru. Sastanku u Pečuhu nazočili su predstavnici udruga: Društvo salamarjev Sevnica, Sevnica, Slovenija, Udruga S klobasicom u EU, Sveti Petar u Šumi, Hrvatska, Udruga Zlatna šajba, Samobor, Hrvatska, SKUD Jednota - Sremski svinjokolj i kobasicijada, Šid, Srbija, Kobasicijada Turija, Srbija, HDS August Šenoa, Pécs, Mađarska, Državna salamijada, Mađarska i Udruga Lemeški kulen, Svetozar Miletić, Srbija.

Na sastanku se najviše raspravljalo o mogućnosti korištenja sredstava fondova Europske unije za financiranje odjelitih i/ili zajedničkih projekata regionalnih udruga te o mogućnosti i opravdanosti osnivanja Saveza regionalnih salamerskih i/ili kobasičarskih udruga kao zajedničke krovne organizacije s pravnom osobnošću.

O Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI 2014.-2020.) govorio je Marko Tadić iz Samobora, koji je posebno istaknuo mogućnost sufinanciranja iz sljedećih fondova: OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., OP Učinkovitost ljudskih potencijala 2014.-2020., Program ruralnog razvoja 2014.-2020., OP za pomorstvo i ribarstvo i Teritorijalna suradnja.

Tadić je posebno istaknuo dva programa: Program ruralnog razvoja 2014.-2020. i Teritorijalna suradnja, kroz koje bi se u narednom razdoblju mogli postići konkretni rezultati. Naznačio je brojna i pozitivna iskustva Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske s korištenjem Programa prekogranične suradnje te naglasio potrebu temeljite pripreme svakog projekta kojeg se kani kandidirati za sufinanciranje iz europskih fondova.

Naglasio je da je osnivanje Saveza regionalnih salamerskih i/ili kobasičarskih udruga sukladno odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14.,70/17.) i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja registra udruga RH i registra stranih udruga u RH (NN 4/2015.). Sukladno tim propisima Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj je moguće osnovati i registrirati, s obilježjem pravne osobe, pripadni savez udruga.

Za upis u registar udruga prema članku 23. naznačenog zakona zahtjevu za upis u registar udruga prikupljeni su svi potrebni dokumenti pa su na kraju sjednice jednoglasno usvojeni i ovi zaključci:

- Potrebno je osnovati savez udruga kao krovnu organizaciju regionalnih udruga sa svojstvom pravne osobe. Osnivači Saveza su naznačene regionalne udruge salamera i/ili kobasičara.

- Savez će se osnovati i upisati u registar udruga sukladno propisima Republike Hrvatske.

- Sjedište Saveza bit će u Samoboru.

- Sve potrebite radnje za osnivanje Saveza povjeravaju se Udruzi Zlatna šajba iz Samobora.

- Prvi predsjednik Saveza bit će dr.sc. Mario Bratulić iz Svetog Petra u Šumi, a zamjenica predsjednika dr.sc. Vera Tadić iz Samobora. Njihov mandat trajat će tri godine. Nakon isteka prvog mandata predsjednika i zamjenice predsjednika, novi predsjednik i zamjenik predsjednika birat će se na mandat od dvije godine, i to svaki put iz druge članice Saveza po abecednom redu.

Dakle, jedna priča koja je krenula iz Samobora, iz Udruge Zlatna šajba, zaživjela je na pravi način i pred salamerima i i kobasičarima iz regije otvaraju se nove i svijetle perspektive.

R.Š.

 

Dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Izvor u Bregani

Počeo 8. Cirkuski ulični festival u Samoboru - CU'FUS

23. Croatia Classic Marathon ovog vikenda u Svetoj Nedelji

Osnovan Savez regionalnih salamerskih i/ili kobasičarskih udruga

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002