07.09.2018.

Press konferencija za medije samoborskog HNS-a o školstvu i projektu "Škola za život"

Krenuli smo hrabro, ali u nadi je spas

Press konferencija za medije samoborskog HNS-a o školstvu i projektu

I samoborski HNS-ovci su, nakon što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak u povodu uvođenja eksperimentalnog projekta Škola za život u dio osnovnih škola u Hrvatskoj naglasio posebne zasluge Hrvatske narodne stranke za njegovu provedbu, imali potrebu pojasniti o čemu se tu zapravo radi.

Stoga su u petak, 7. rujna, predsjednik samoborske podružnice HNS-a Daniel Kalaica i potpredsjednica Ines Hraste, pozvali medije na press konferenciju, koje je tema bila početak školske godine i projekt "Škola za život".

Kalaica je izrazio zadovoljstvo što je i jedna od samoborskih škola, OŠ Milana Langa u Bregani, uključena u projekt, te da nakon prvog tjedna nastave imaju pozitivne povratne reakcije. Poruka koju žele prenijeti je i ta da najprije žele demistificirati ulogu HNS-a u cijelom ovom procesu, jer treba jasno reći da je uloga ove stranke u tom procesu bila ključna za njegovo ostvarenje. Svjesni su u stranci da ulazak u Vladu nije naišao na dobar prijem, ali su, dobivši resor znanosti i obrazovanja, htjeli iskoristiti priliku da nakon 20 i više godina čekanja pokrenu struku na čelu s ministricom Divjak i krenu u reformu obrazovanja, koja je konačno krenula u škole.

Slijedom toga, kaže Kalaica, očekuju i promjene u srednjim školama.

Ines Hraste naglasila je važnost i vrijednost obrazovanja te potrebitost određenih reformi u samom. Tijekom pilot projekta "Škola za život" dobrodošle su sve konstruktivne kritike, prijedlozi i savjeti svih aktera, koje se posebno očekuju prije uvođenja Cjelovite kurikularne reforme 2019. godine.

Na pitanje o činjenici da je cjelovita reforma, započeta još za bivše Vlade i na čelu s Borisom Jokićem bila pri kraju i spremna za uvođenje u škole, a da HNS to negira izjavama da nije bilo volje i želje dok se oni nisu toga prihvatili, Kalaica je odgovorio da se referira na ono što je odrađeno ili se pak nije odradilo, a trebalo je biti napravljeno, pri čemu je naglasio da je trebalo prije svega najviše imati hrabrosti, što je pokazala njegova stranka.

Obzirom da na konferenciji, osim novinara Glasnika, nije bilo drugih medija, bilo je prilike za raspravu i o drugim gorućim temama hrvatskog školstva - brizi za napredne i učenike s problemima, udžbenicima koji su u nekim dijelovima potpuno neprimjereni dobi djece i slično, a primjera je mnogo.

Hraste je odgovorila kako su udžbenici tek pomagala učiteljima koji kreiraju proces poučavanja u svojim razredima, a Kalaica se nada da će već od sljedeće godine potpuna reforma sve te probleme u velikom dijelu riješiti.

Pitanje je i u kojoj mjeri HNS može provesti reformu obzirom da HDZ kao većinski partner u Vladi, naravno, kontrolira i obrazovanje. U HNS-u se nadaju da su ipak u jednom dijelu uspjeli ovaj resor vratiti struci, koja će to znati provesti kroz buduću reformu.

R.Š.

 
07.09.2018.

Očekujemo EU sredstva za energetsku obnovu 5 škola

PŠ Rakov Potok 2,4 milijuna kuna

Očekujemo EU sredstva za energetsku obnovu 5 škola

Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora podnijela prijave za ukupno 5 projektnih prijedloga i to energetsku obnovu Srednje škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Područne škole Rakov Potok, Osnovne škole Đuro Deželić i Osnovne škola Stjepana Basaričeka, ukupne vrijednosti 63.413.747 kuna.

Projektne prijedloge izradili su Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske.

- Razliku između prihvatljivih financijskih sredstava i dodijeljenih bespovratnih sredstava osigurat će Zagrebačka županija, a čim se otvori novi natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirat ćemo kako bi povukli sredstva – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

PŠ Rakov potok (OŠ Sveta Nedelja) ostvarila bi 84,19% uštede godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i 82,59% uštede primarne energije, a investicija je vrijedna 2,4 milijuna kuna.

- Sva dokumentacija pripremljena je stručno i kvalitetno, stoga očekujemo europska sredstva za obnovu svih 5 škola – poručio je Kožić.

M.B.

 
07.09.2018.

Poziv BBK Šišmiš na Samoborsku biciklijadu

Prijavite se do 1. listopada

Poziv BBK Šišmiš na Samoborsku biciklijadu

3. izdanje Samoborske biciklijade održat će se u nedjelju, 7. listopada 2018., sa startom u 10 sati. Okupljanje je od 8:30 sati na glavnom samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava. Brdsko biciklistički klub Šišmiš će, uz podršku Turističke zajednice grada Samobora ove jeseni predstaviti najkraću samoborsku rutu, rutu broj 3. Radi se o relativno laganih 10 km iz centra Samobora preko Velike Jazbine i Otruševca, sve do Izletišta Pavlin, gdje se družimo uz ručak. Za one željne nešto dulje vožnje s elementima brdskog biciklizma, šumskih puteva i makadama kroz prekrasne šume i vinograde, biciklijada je obogaćena i 14 km dugom rutom koja je kombinacija ruta broj 7, 5 i 3, te ide od Samobora preko Dubrave Samoborske, Vratnika i Otruševca, sve do destinacije za ručak - Izletišta Pavlin. Nakon druženja i ručka organiziran je zajednički povratak u Samobor preko Vrhovčaka i Stražnika.

PROGRAM

• 10:00 - start s Trga kralja Tomislava

• 11:30 - Izletište Pavlin – ručak i druženje

• 13:00 - organizirani povratak prema Samoboru

Kotizacija iznosi 40 kn, a prijaviti se može putem obrasca: https://goo.gl/forms/d6WMgtuOw4BQA2rV2. Da bi prijava bila valjana kotizaciju je potrebno uplatiti na žiro račun BBK Šišmiš, Ulica Ivana Perkovca 36, Samobor, IBAN: HR68 2500 0091 1012 1054 2, Addiko Bank (opis plaćanja: Samoborska biciklijada, ime i prezime sudionika) prema sljedećim rokovima:

• do 23.9. prigodna majica (za prvih 150 prijavljenih) i obrok u Izletištu Pavlin na Vrhovčaku

• od 24.9. do 1.10. obrok u Izletištu Pavlin

Oni koji ne uplate kotizaciju do 1.10., dobrodošli su sudjelovati na biciklijadi, ali bez osigurane majice, odnosno obroka. Sudjelovanje u biciklijadi je na vlastitu odgovornost, uz obaveznu opremu: ispravan MTB bicikl i kacigu.

Kontakt za informacije

Luka Čanak (BBK Šišmiš), tel.: 091/7260-596, e-mail: lcanak@bbk-sismis.hr.

T.T.

 
07.09.2018.

Počinje druga faza izrade Gradskog programa djelovanja za mlade

Za četiri dana i neformalno do dokumenta

Počinje druga faza izrade Gradskog programa djelovanja za mlade

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor ove je godine započela s provedbom projekta "Kad se mlade ruke slože", čiji je cilj izrada Gradskog programa djelovanja za mlade Grada Samobora, odnosno lokalnog dokumenta za sustavni rad s mladima.

U svibnju ove godine mladima su predstavili projekt na cjelodnevnom događaju u Centru za mlade Bunker. Nakon predstavljanja i provedbe istraživanja potreba mladih putem anketnih upitnika, vrijeme je da se krene s provedbom druge faze – oblikovanje Gradskog programa djelovanja za mlade.

Provedba ove faze kreće 18. i traje do 21. rujna. Četiri dana mladi iz Samobora u Centru za mlade Bunker na neformalan način izrađivat će dokument prema svojim željama i potrebama. Sudionicima su osigurani doručak, ručak, večera, kave, čajevi te pregršt zabave i druženja.

Za srednjoškolce imaju dobru vijest, a to je da će te dane biti oslobođeni od nastave.

Pozitiva poziva sve srednjoškolce, studente, zaposlene i nezaposlene, sve mlade i one koji se tako osjećaju da im se pridruže u izradi najboljeg Gradskog programa za djelovanje mladih u svemiru.

Više informacija možete saznati na www.pozitivasamobor.hr, a prijaviti se možete putem e-maila: ida@pozitivasamobor.hr.

P.A.

 

Press konferencija za medije samoborskog HNS-a o školstvu i projektu "Škola za život"

Očekujemo EU sredstva za energetsku obnovu 5 škola

Poziv BBK Šišmiš na Samoborsku biciklijadu

Počinje druga faza izrade Gradskog programa djelovanja za mlade

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002