06.08.2018.

Zajedno za očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe

U košnji se okušalo čak 34 natjecatelja

Manifestacijom Kosci za kosce desetu godinu za redom Javna ustanova Zeleni prsten ukazuje na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac. Cilj je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Osim zarastanja livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja.

- Ove godine rezultati istraživanja pokazuju kako je na području Odranskog polja u Zagrebačkoj županiji zabilježen 41 pjevajući mužjak. Tim brojem možemo biti relativno zadovoljni, međutim u odnosu na to kako je to nekada bilo nam govori da se populacija smanjila za 50% pa čak i više. Nekada se na Odranskom polju gnijezdilo 5-10% ukupne hrvatske populacije. Jedna je od ciljnih vrsta očuvanja zbog kojih je područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. - istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Upravo zato se svake prve subote u mjesecu kolovozu okupe ljubitelji prirode kako bi obilježili početak košnje livada za kosce. Ove se godine, unatoč žegi i suncu, u košnji okušalo čak 34 natjecatelja u dvije kategorije i mnogo mladih koji su ostvarili izvrsne rezultate, što dokazuje da rade s ručnom kosom a ne samo s flaksericom. Prilikom ocjenjivanja košnje gledao se čisti otkos, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te čistoća brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Suzana Panijan, inače aktivna članica KUD-a Veleševec, dok su u muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili članovi Turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske, a najbolji je bio Jurica Buković. Pobjednici su nagrađeni novim kosama, a ostali sudionici prigodno grabljama.

Kako je nekada izgledao odlazak u košnju ispričala je Anica Panijan, članica Etno Udruge Turopoljska Posavina:

- Kosci su na košnju kretali pjevajući rano ujutro, oko 4 sata, pa bi do doručka ili ručka, kako tko, pokosili i ral zemlje. Nakon toga su drugi dan na ruke okretali pokošeno da se osuši, pozubljali, kasnije pokupili i nakon toga se išlo jesti. Žene su od doma nosile hranu, obično je to bilo varivo s povrćem od mahuna, tikve ili poriluka, a tu i tamo bi se našli i žganci ili špek, ali rijetko jer je vladala oskudica.

Tijekom manifestacije govorilo se i o projektu obnove drvenog mosta na rijeci Odri. Naime, radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca koji povezuje Turopolje i Posavinu, a koji je zatvoren od 2010. godine radi oštećenja. Njegovim su zatvaranjem stanovnici svakodnevno primorani u jednome smjeru putovati čak 30 kilometara duže.

- Tijekom srpnja Javna ustanova Zeleni prsten ishodila je građevinsku dozvolu za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Do sada je u izradu projektne dokumentacije ukupno uloženo 482.740 kuna. U cilju što brže obnove mosta, po stupanju na snagu pravomoćnosti građevinske dozvole, Javna ustanova Zeleni prsten će u drugoj polovici kolovoza predati Općini Orle kompletnu projektnu dokumentaciju. Obnova mosta nužna je za opstanak ruralnih područja uz rijeku Odru, a time i očuvanje livada košanica koje su stanište ptice kosac i drugih ugroženih vrsta – rekla je Martina Glasnović.

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije pozvao je na sinergiju svih odgovornih služba kako bi olakšali život stanovnicima koji, kako bi sad došli do svojih parcela, šuma ili vinograda, svakodnevno prijeđu čak "pola Hrvatske" obilaznim putem po državnoj cesti, umjesto dvanaest koliko će biti potrebno jednom kad most bude gotov.

Mnoštvo okupljenih, među kojima su bili i načelnik općine Orle Ervin Vujica i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, uživali su (osim u košnji ručnom kosom) u domaćoj hrani i vožnji konjskim zapregama te natjecanju u gađanju zračnom puškom.

Manifestaciju kosci za kosce organizirala je Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Orle, KUD-om Veleševec, KUD-om Posavec Dubrovčak Lijevi i Topolje, lovačkim društvom Patka Orle, Plemenitom opčinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatkog posavca s područja Zagrebačke županije. I ova jubilarna 10-a godina održavanja protekla je u pozitivnom ozračju uz puno smijeha, pjesme i plesa te još jednom spojila ljubitelje prirode, tradicije i običaja na livadi Odranskog polja, koje su i kosci pjevom pozdravili do sljedeće, 11. manifestacije Kosci za kosce.

Ž.Š.

NAJBOLJI KOSCI

Ženska kategorija:

1. Suzana Panijan

2. Mirjana Sočnić

3. Marija Lindić

Muška kategorija:

1. Jurica Buković

2. Damir Trputec i Mile Bobinac

3. Hrvoje Klarić

 
06.08.2018.

Dobra vijest za građane iz Porezne uprave

Krenuo dugoočekivani povrat poreza

Dobra vijest za građane iz Porezne uprave

Kako je ranije najavio ministar financija Zdravko Marić, 6. kolovoza počeo je povrat preplaćenog poreza, a građani koji su dobili rješenje o povratu, sredstva na svoje račune mogu očekivati narednih dana, a najkasnije do 31. kolovoza. Porezna uprava izdala je oko 544 tisuće rješenja, a oko 491 tisuća građana će dobiti povrat poreza, ukupno 884 milijuna kuna. Podatci Porezne uprave pokazuju da je u 2017. godini najveći prijavljeni dohodan od nesamostalnog rada iznosio 8,5 milijuna kuna, a od obrta i slobodnih zanimanja 2,8 milijuna kuna.

I.H.

 
06.08.2018.

Sveta Nedelja obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Posebna zahvalnost svim braniteljima

Sveta Nedelja obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Svetom euharistijom u 11 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, počela je 5. kolovoza obilježba Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kao sjećanje na dan kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava označavajući uspjeh vojno - redarstvene operacije Oluja, koja je bila temelj za izgradnju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

Nakon svete mise, u ime Grada Svete Nedelje, Gradskog vijeća, kao i braniteljskih udruga, zamjenica gradonačelnika Marija Hršak i predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak položili su vijenac i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima Svete Nedelje na Svetonedeljskom groblju. Počast su, također, odali predsjednici i članovi braniteljskih i ostalih Udruga s područja Grada Svete Nedelje. Pri tome su istaknuli kako posebnu zahvalnost treba iskazati svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne Republike Hrvatske!

I.H.

 
06.08.2018.

Samoborsko hodočašće u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Molilo više od tisuću hodočasnika

Svaki narod ima mjesto gdje se nalazi "Duša" naroda. Za Hrvate je to Marija Bistrica, Nacionalno marijansko svetište, u koje godišnje dolazi preko 800 tisuća hodočasnika. Tako je to od davnine i unatoč modernom načinu života. Samoborsko proštenje zadržalo je veliku radost hodočašća svih prisutnih i ima elemente zahvale, prošnje, slavljenja euharistije, svečane ulazne procesije, razmatranja postaja križnog puta, sakramenta pomirenja, oproštajne procesije pred kipom Majke Božje, ali i pučke zabave, druženja, susretanja kumova i prijatelje te čuvanja samoborske kršćanske baštine koja se prenosi iz naraštaja u naraštaj. Ovogodišnje hodočašće organizirano je iznimno 4. kolovoza, dan kasnije od uobičajenog datuma u želji da u njemu sudjeluje što više župljana zbog subote koja je mnogima neradni dan. Preko tisuću župljana stiglo je u svetište autobusima i osobnim automobilima predvođeni svojim župnicima.

U svetištu su župljani četiriju katoličkih samoborskih župa: sv. Anastazije, sv. Duha, sv. Ivana Kristitelja i Krista Kralja proveli milosno vrijeme subotnjeg popodneva u molitvi i pjesmi. Dočekao ih je rektor svetišta, vlč. Domagoj Matošević koji je moderirao ovogodišnje hodočašće. Lijepo je uvijek vidjeti bogatstvo samoborske narodne nošnje koju oblače djeca, djevojke, mladići, muškarci i žene te u svečanoj procesiji donose zagovorno kroz pjesmu i molitvu pred kip Marijin čitav naš grad Samobor, sav njegov vjernički puk. Euharistiju je predslavio fra Ante Vučković tumačeći evanđelje o Kruhu od kojega se ne ogladni, Kruhu živomu, samom Kristu.

U sumrak dana, nakon euharistije, pošli su Samoborci na kalvariju. Razvio se veliki niz ljudi koji su sa svojim svijećama rasvijetlili bistričku noć i razmatrali postaje križnog puta koje je sastavio Tomislav Ivančić. Nakon kalvarije popela se procesija nazad u baziliku želeći još jednom zahvaliti Majci Božjoj na još jednom lijepom susretu i vremenu provedenom na mjestu koje je duhovni izvor za mnoge župljane drevne župe svete Anastazije.

Radovan Librić

 

Zajedno za očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe

Dobra vijest za građane iz Porezne uprave

Sveta Nedelja obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Samoborsko hodočašće u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002