15.10.2018.

Neojerejskom liturgijom o. Zorana Vladušića u Samoboru proslavljeno Abrahamovo

Smisao je bio u potpunom predanju i poslušnosti Bogu

U nedjelju 14. listopada 2018. godine grkokatolička zajednica u Samoboru proslavila je blagdan Praoca Abrahama. Svečanu svetu liturgiju predslavio je neojerej (mladomisnik) o. Zoran Vladušić u zajedništvu sa mjesnim župnikom o. Danielom Vranešićem, župnikom u Stojdragi o. Milanom Vranešićem, župnikom u Zagrebu o. Danijelom Hranilovićem, župnikom u Velikoj Dolini vlč. Janezom Zdešarom, duhovnikom Grkokatoličkog sjemeništa o. Ivicom Radeljakom te đakonom Livijom Marjanom. U prigodnoj propovijedi mladomisnik Zoran govorio je vjernicima o životu pravednog Abrahama kojeg je Bog odabrao da postane praocem mnogih naroda.

- Bog nam je dao za uzor Abrahama, koji nije odbio čak ni žrtvu svog jedinca iako mu je Izak bio zjenica njegova oka, njegova jedina zemaljska nada, Abrahamu je jedini Bog i u tom trenutku najveće kušnje, boli i užasa, ostao samo i jedino Gospod. Bog je Abrahama zaustavio u samom činu žrtve, jer smisao nije bio u tome da se nasilno oduzme nevini život, nego da Abraham posvjedoči svoje potpuno predanje i poslušnost Bogu i na proročki način predskaže ono što se imalo dogoditi stoljećima kasnije kada je Bog Otac dao svog jedinorođenca Isusa Krista da bude žrtva okajnica, paljenica i pričesnica za naše spasenje - istaknuo je među ostalim propovjednik.

Na kraju liturgijske svečanosti neojerej je svim prisutnima podijelio mladomisnički blagoslov a zajednica samoborskih grkokatolika je o. Zoranu uručila prigodne poklone. Po završetku liturgije o. Milan Vranešić blagoslovio je zgradu pastoralne dvorane koja je izvana u potpunosti završena. Zajedničko druženje svećenika i vjernika nastavljeno je uz bratski stol u dvorani i crkvenom dvorištu.

(Ž.V.)

 
15.10.2018.

Turistička zajednica grada Samobora novim interpretacijskim pločama obilježila samoborske znamenitosti

Čuvanje i označavanje kulturne baštine

U tjednu obilježavanja Dana grada šest samoborskih povijesno-kulturnih znamenitosti dobilo je nove, dvojezične interpretacijske ploče koje prate novi vizual grada.

Ploče se sastoje od tekstualnog opisa znamenite lokacije ispred koje se nalaze, na hrvatskom i engleskom jeziku, a postavljene su ispred kapele sv. Mihalja, Staroga grada, kapele sv. Jurja, Galerije Prica, na grobu Vrazove Ljubice te kod Samoborčeka u Južnom naselju.

Radi se o projektu Turističke zajednice grada Samobora, s ciljem pobližeg opisivanja turističkih lokaliteta, očuvanja kulturne baštine te promocije i podizanja opće obrazovne i kulturne razine domaćih i stranih posjetitelja.

I.K.

 

Neojerejskom liturgijom o. Zorana Vladušića u Samoboru proslavljeno Abrahamovo

Turistička zajednica grada Samobora novim interpretacijskim pločama obilježila samoborske znamenitosti

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002