08.07.2018.

Završili 33. Dani Rudarske greblice

I tancat je lakše uz Rudarsku greblicu!

Ovogodišnje izdanje Dana Rudarske greblice, koji su po 33. put održani 7. i 8. srpnja, ponovno je u Rude privuklo velik broj posjetitelja i čak 29-ero natjecatelja (prošle godine ih je bilo 17) koji su se nadmetali tko će, prema zadanim pravilima i receptu, napraviti najbolji tenki kolač.

Organizatori iz KUD-a Oštrc i Udruge Rudarska greblica itekako mogu biti zadovoljni, jer im je opet uspjelo svoju najveću manifestaciju podići na višu razinu i ponuditi gostima raznolik program koji se ne propušta. Nakon subotnjih gastro susreta, koncerata i gledanja utakmice ispred Rudnika sv. Barbare, nedjelja je najprije bila rezervirana za Dječju greblicu i prenošenje tradicije, znanja i tajni spravljanja dobre greblice mlađim generacijama.

Od 18 sati krenuo je kulturno-umjetnički program, koji je upotpunjen nastupima folklornih skupina u sklopu dan prije održanog 12. Međunarodnog festivala folklora Alpe Adria.

Folklorašima iz Italije (Balarins de Riviere – Magnano de Riviere, pokrajina Udine), Mađarske (Sopron) i Slovenije (Miklavž pri Ormožu) u Rudama su se pridružili i članovi DKD Svoboda iz slovenskog Senova, koje s Rudarima, osim velikog prijateljstva, vežu i zajednički projekti na obnovi njihovih rudnika, za koje redovito povlače i sredstva iz fondova EU.

Festival folklora otvorili su domaćini iz KUD-a Oštrc, a nastupili su i pjevači i plesači Folklornog ansambla Mladost, s kojima su Rudari ove godine po prvi puta udružili snage i u Samobor i Rude doveli cijenjeni Alpe Adria Festival, iza kojeg stoji i CIOFF, Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, koji djeluje pod UNESCOM. Na ove festivale dolazi se po pozivu, koji je ujedno i garancija izvornosti i kvalitete, što je publika u Rudama odmah i prepoznala, ispraćajući nastupe grupa burnim pljeskom i ovacijama.

Uz obilje greblice, za koju se u redovima čekalo ispred štanda Pekarne Nikl, osvježavajućih pića i ćevapčića za one najgladnije, svi su s nestrpljenjem čekali proglašenje pobjednika za najbolju domaću greblicu.

U velikoj konkurenciji, a svih 29 probali su članovi žirija Andrejas i Renata Nikl, Martin Skendrović i Irena Kapor, pobjedu i nagradu od 500 kn je odnijela greblica pod šifrom Zabivalka, koju je napravila Lidija Skendrović.

I svi ostali primili su nagrade sponzora, a sretni dobitnici tombole izvlačili su se navečer, uz svirku Panorama benda.

Svoje Rudare i njihove goste pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koji je program pratio u društvu zamjenika župana Hrvoja Frankića, predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića, predsjednicom Odbora za društvene djelatnosti i brigu za mladež Irenom Kapor te nekolicinom gradskih vijećnika.

M.K.

 
08.07.2018.

4. Gastro susreti u Rudama

Tak se u Rudama roštilja i navija!

4. Gastro susreti u Rudama

Uz Dane Rudarske greblice, manifestacije koja ove godine obilježava 1/3 stoljeća svojeg postojanja, već četvrtu godinu zaredom, dan prije nego se svi okupe na igralištu u Rudama u čast svojeg tenkog kolača koji je prehranio brojne Rudare i rudare, organiziraju se i Gastro susreti ispred Rudnika sv. Barbare.

U subotu, 7. srpnja, kuharskim ekipama zadana tema je bila spravljanje jela na žaru, odnosno roštilju, a ozbiljnog i osjetljivog posla kojim bi zadovoljili istančane nepce žirija i posjetitelja primilo se 5 timova. Osim svih mogućih vrsta mesa, na visokoj vatri završili su i svakojaki povrtni prilozi, a o svemu su na koncu, što se tiče gastronomskih užitaka, odlučivali pomno birani začini i ostali dodaci primjereni ovakvim jelima.

Veselo i prijateljsko druženje kuhara, ali bez odavanja samo njima znanih kulinarskih detalja, privuklo je i brojne posjetitelje, koji su kupnjom narukvice za 50 kuna mogli degustirati sve pripravljene delicije, kao i ponudu domaćih vina i piva. Rudari su k tome dodali i svoje "rudburgere" i neizostavnu greblicu, a svoje tradicionalne proizvode na zasebnim štandovima nudili su još Talijani i Slovenci.

Žiri u sastavu Silvija Munda, Tomislav Stiplošek, Višnjica Munda, Marija Tomašković i Željko Kupres prvim mjestom nagradio je Cure na zadatku iz Ruda, drugi su bili Zeppelini iz Bjelovara, a treća ekipa Šareni brk, također iz Ruda.

Publika, koja je također okusno ocjenjivala ponuđeno, prvo mjesto dodijelila je Šarenom brku, a zatim redom Geodetima iz Bjelovara i Jozi i njegovim anđelima iz Ruda.

Tako fino nahranjeni svi su s nestrpljenjem čekali nogometnu utakmicu naših Vatrenih s Rusima, za koju je ovom prilikom bilo postavljeno veliko platno u hladu ispred rudnika, a pobjeda naših i završetak još jednog lijepog dana, koji nam uvijek prirede gostoljubivi Rudari, proslavljeni su uz koncert Ljetnog kina i Miriama.

M.K.

 
08.07.2018.

Primanje za predstavnike i organizatore 12. Alpe Adria Festivala folklora

Samobor postao dio folklorne karte Europe

U samoborskoj gradskoj vijećnici u subotu, 7. srpnja, predstavnike sudionika 12. Alpe Adria Festivala, jednog od festivala koji se održavaju pod kapom CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, dočekali su predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, predsjednica Odbora za društvene djelatnosti i brigu za mladež Irena Kapor, a u ime organizatora i domaćina Ivančica i Jana Pogrmilović iz Folklornog ansambla Mladost te Josip Lebegner i Ivan Goran Matoš iz KUD-a Oštrc.

Tako su ove godine Rudari i Samoborci zajednički uspjeli u naumu da naš grad stave na europsku folklornu kartu te se nadaju da će već sljedeći put okupiti još više ansambala.

U Samobor su stigli folkloraši iz talijanskog Magnana de Riviere, pokrajina Udine, mađarskog Soprona, slovenskog Miklavža pri Ormožu te naši susjedi iz Markuševca, koji će najprije u sklopu ovog cijenjenog festivala nastupiti poslijepodne na Trgu Matice hrvatske, a u nedjelju će se, uz druge skupine, predstaviti i u Rudama na 33. Danima Rudarske greblice.

Sve ih je pozdravio i Enrih Medić, predsjednik hrvatskog CIOFF-a, a nakon što su im gradski čelnici poželjeli ugodan boravak u našem gradu i uručili im priznanja za sudjelovanje, uz bermet i kremšnite razgovaralo se o programu festivala i budućoj suradnji.

M.K.

 

Završili 33. Dani Rudarske greblice

4. Gastro susreti u Rudama

Primanje za predstavnike i organizatore 12. Alpe Adria Festivala folklora

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002