02.03.2018.

Treće predavanje Volonterskog centra "Kad bi svi..." u Bunkeru

"Chillanje" s volonterima

Članice Volonterskog centra "Kad bi svi...", Vesna Jelinčić, i Maja Kraljeta, održale su u četvrtak, 1. ožujka, u Bunkeru edukacijsko druženje za mlade koji žele ući u svijet volonterstva. Ovo interaktivno predavanje dio je opširnog cjelogodišnjeg programa "Hrabro kroz život" koji Udruga "Kad bi svi..." provodi drugu godinu zaredom.

Na trećem druženju naziva "Chillanje s volonterima" u Bunkeru se okupilo, unatoč vremenskim (ne)prilikama, petnaestak mladih ljudi, novih volonterki i volontera, koji su bili izrazito motivirani sudjelovati u ovoj radionici.

Od voditeljice centra Vesne Jelinčić okupljeni su na početku ukratko saznali sve o tome što je volontiranje, tko su volonteri, a tko organizatori volontiranja, koje vrste volontiranja postoje, što je etički kodeks volontiranja te koja su prava i obaveze svakog volontera i zašto se isplati raditi nešto za što nismo plaćeni, a svim volonterima darovane su i volonterske knjižice. Okupljenima je približena ideja kako da u samoborskom Centru za mlade pronađu zanimljive sadržaje za provođenje slobodnog vremena baveći se volonterskim aktivnostima. Neke konkretne volonterske zadatke koji se traže u Bunkeru mladima je predstavila Lana Romanović, voditeljica Info centra.

U nastavku druženja riječ je preuzela psihologinja Maja Kraljeta, koja ima bogato iskustvo u radu s mladima, kako bi prezentirala teme radionica iz programa "Hrabro kroz život", koje će se održavati kroz cijelu godinu. Dva osnovna poglavlja nadolazećih radionica su učenje o osobnim i društvenim kompetencijama. U osobne kompetencije ubrajamo samosvijest, samosvladavanje i motiviranost, te sposobnost nošenja s vlastitim teškoćama, a u društvene kompetencije pripadaju sposobnost komunikacije, uspostavljanje odnosa s drugima, empatija i sl.

Polaznike su vidno zainteresirale najavljene teme, kao što su priprema za razgovor za posao i način prezentacije svojih vrlina, jačanje samopouzdanja u sebe i vlastito znanje, emocionalna inteligencija u poslu, umijeće komunikacije, rješavanje konflikata, timski rad, oslobađanje od strahova te alati i vježbe za postizanje svega nabrojanog.

Na kraju su voditeljice uputile poziv okupljenima, a i svima ostalima: "Budite primjer drugima i pridružite nam se, pozovite ekipu i zajedno pomozite onima kojima je pomoć potrebna."

Poziv je otvoren - ne čekajte da ostali krenu prvi!

V.J.

 
02.03.2018.

Predavanje Nenada Bakića u Bunkeru

Zakoračimo konačno u 21. stoljeće!

Predavanje Nenada Bakića u Bunkeru

Brojni roditelji, studenti i samoborski prosvjetari došli su, unatoč velikoj hladnoći, u četvrtak, 1. ožujka, u Bunker poslušati predavanje osnivača Instituta za razvoj i inventivnost mladih (IRIM) i začetnika STEM revolucije u hrvatskom obrazovanju, poznatog poduzetnika, investitora i filantropa Nenada Bakića.

Bakić sve svoje projekte, koje nastoji implementirati u javno obrazovanje, financira svojim novcem i donacijama i čvrsto je uvjeren da se puno može učiniti već sada te ne treba čekati cjelokupnu reformu školstva. Dokazuju to i podaci, jer kroz različite radionice i predavanja koje organizira diljem Hrvatske prošle su tisuće nastavnika i učenika, donirana je i vrijedna oprema školama i ustanovama, a sve je rezultiralo spoznajom da se i malim koracima može puno učiniti, jer su i učitelji i djeca itekako zainteresirani za novitete i promjene u obrazovanju i žele ići ukorak s ostatkom naprednog svijeta.

STEM, što je engleski akronim za prirodoslovne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ne nudi samo praćenje novih tehnologija, nego utječe na cjelokupnu i sveobuhvatnu promjenu načina razmišljanja kod mladih u svim segmentima stjecanja znanja tijekom obrazovanja te ih na taj način spremno uvodi u obrazovano i tolerantno društvo 21. stoljeća.

Nenad Bakić u Samobor je došao na poziv Samoborske udruge roditelja za lokalne aktivnosti - SURLA.

T.I.

 

Treće predavanje Volonterskog centra "Kad bi svi..." u Bunkeru

Predavanje Nenada Bakića u Bunkeru

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002