05.10.2018.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice predstavljena slikovnica Bernardice Horvat Petravić

Puno je razloga za sreću

Temeljem UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta svako dijete, bez obzira na porijeklo, socijalni, ekonomski i zdravstveni status, spol, jezik, vjeru ili kulturu iz koje dolazi, ima pravo da se prema njemu postupa pravedno, s punom pažnjom i brigom okoline u kojoj odrasta. Nažalost, svjedoci smo kršenja tih i brojnih drugih ljudskih prava na gotovo svakom koraku.

Što o svojim pravima misle sama djeca pokazala je slikovnica naziva Sreća je... pedagoginje Bernardice Horvat Petravić, koja je prikupila radove djece srednje odgojne skupine DV Grigora Viteza, u kojoj su mališani svojim crtežima i porukama izrazili što je za njih sreća i na što žele imati prava.

Brojne mališane, njihove roditelje i tete pozdravila je u četvrtak, 4. listopada, na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Silvija Turk, nakon čega je Bernardica Horvat Petravić, uz pomoć Patrika i Leona, pojasnila kako i zašto je napravljena ova slikovnica.

Predstavljanje slikovnice, koja je dostupna u vrtićima i knjižnici te će se besplatno dijeliti u subotu, 6. listopada, na Trgu kralja Tomislava, dio je aktivnosti u sklopu Dječjeg tjedna, a koje zajednički provode Grad Samobor i Dječji forum Grada Samobora.

Knjižicu je likovno i grafički opremio naš poznati Samoborac Miran Šabić.

M.K.

 
05.10.2018.

Samobor treći najbolji grad za život

Može se i bez prireza

Samobor treći najbolji grad za život

U Šibeniku je sinoć, 4. listopada održana završnica izbora najboljih gradova u Hrvatskoj u zajedničkoj organizaciji portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos.

Gradovi su ocjenjivani u tri kategorije: gospodarstvo, kvaliteta života te obrazovanje, demografija i socijalna politika. Grad Samobor natjecao se u skupini velikih gradova, a u sve je tri kategorije bio među prvih 10.

U završni je izbor ušao 41 grad, a neki od njih, poput Samobora natjecali su se u nekoliko kategorija.

Najbolji rezultat Samobor je ostvario u kategoriji gospodarstva, gdje je zauzeo visoko drugo mjesto, odmah poslije Varaždina. Tome u prilog svakako ide činjenica kako je to jedan od rijetkih velikih gradova koji nema prireza, pri vrhu je gradskih uprava s najvišim iznosom sredstava povučenih iz EU fondova, a nije zanemarivo ni sve veće ulaganje u turizam, obrtništvo, ali i ruralni razvoj.

U kategoriji kvalitete života Samobor je zauzeo treće mjesto zahvaljujući sve većem porastu broja stanovnika, ali i sve manjem broju nezaposlenih. Prema nedavnom izboru jednog portala, mame su izabrale upravo Samobor kao jedan od najsigurnijih gradova za podizanje djece. Kontinuiranim ulaganjem u infrastrukturu, socijalnu politiku i obrazovanje Grad Samobor sasvim je sigurno zaslužio ovo mjesto.

P.A.

Fotografija: Ivan Tibor Grujić

 
05.10.2018.

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Nemjerljiv je doprinos naših branitelja

Odavanjem počasti poginulim samoborskim braniteljima ispred spomenika u Parku domovinske zahvalnosti obilježen je u petak, 5. listopada, Dan neovisnosti. Dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio odluku o prekidu svih formalno-pravnih veza s bivšom državom, za Samoborce i sve naše branitelje ima dvostruki značaj. Samo dan prije proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, 7. listopada, oslobođena je i samoborska vojarna. No, bio je to tek početak rata za slobodu, u kojem su i brojni samoborski branitelji sudjelovali i ginuli na ratištima diljem Hrvatske. Njihova imena uklesana na kamenim pločama u parku dio su kolektivnog sjećanja i povijesti našega grada i države.

Nakon minute šutnje za poginule i čitanja njihovih imena, o tim teškim i slavnim danima govorio je Marijan Telišman u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, a zatim su vijenac položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Samobora, roditelji i rodbina poginulih branitelja, izaslanstva policije, vatrogasaca i braniteljskih udruga te ostali gosti i uzvanici.

Nazočnima su se potom obratile i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić te zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, istaknuvši nemjerljiv doprinos naših branitelja u stvaranju samostalne Hrvatske. Čuvanje uspomene na poginule i pronošenje istine o Domovinskom ratu sastavan su dio zajedničkih aktivnosti gradske vlasti i čelnika braniteljskih udruga, kojima je cilj zaštititi dostojanstvo, dignitet i status branitelja danas i ubuduće.

Prigodnu molitvu pred kraj svečanosti predvodio je vlč. Kristijan Tušek, nakon čega je Zoran Perović pročitao svoju pjesmu Upalimo svijeću, posvećenu našim poginulim herojima.

M.K.

 

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice predstavljena slikovnica Bernardice Horvat Petravić

Samobor treći najbolji grad za život

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002