13.08.2018.

Župan Stjepan Kožić reagirao na smrt mladića u Zaprešiću

Ministarstvo nije prihvatilo zahtjeve

Župan Stjepan Kožić reagirao na smrt mladića u Zaprešiću

Iz Zagrebačke županije stigla je izjava župana Stjepana Kožića na smrt mladića u Zaprešiću u nedjelju, 12. kolovoza. Podsjećamo, 18-ogodišnji mladić umro je na ulici nakon što u prvim kolima Hitne pomoći nije bilo liječnika, a druga kola su stigla prekasno iz Jastrebarskog. Izjavu prenosimo u cijelosti:

"Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice.

Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji, nažalost, svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije.

Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti, jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i, nažalost, tragedija na koju sam upozoravao se dogodila.

Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je, kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama, potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Iskreno se nadam, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije, da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi."

Izjavu je poslao i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik.

"Povodom događaja u kojem je preminuo gosp. M.R. dana 12. kolovoza 2018. godine na području Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Zaprešiću želim u svoje osobno i u ime Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije izraziti duboku sućut obitelji preminulog.

Uvidom u ispise poziva hitne medicinske službe za dan 12. kolovoza 2018. godine utvrđeno je sljedeće: telefonski poziv upućen je preko tel. broja 112 u 17:25. Razlog dojave: asmatičar, jako teško diše u Ulici Stanka Vraza 5. Poziv je predan u Zaprešić u 17:27. Zbog zauzetosti zaprešićkog T1 tima koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji u prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj, tim sanitetskog prijevoza u sastavu medicinska sestra prvostupnica i vozač (što je zakonski propisano) je krenuo na intervenciju u 17:28 u Stanka Vraza 5. Istovremeno, Prijavno dojavna jedinica obavještava najbliži slobodan T1 tim (Jastrebarsko) o potebi za intervencijom.

Na mjesto intervencije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo reanimaciju. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je T1 tim iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije gosp. M.R. je preminuo. Nažalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1, jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Sukladno Mreži hitne medicine (NN 49/16, 67/17) rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim. Broj timova hitne medicine je utvrđen Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, med.sestra/med.tehničar i vozač za područje ispostava, zajedno s pripadajućim općinama (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić) te 10 timova u Velikoj Gorici. Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor s HZZO-om za navedeni broj timova u svakoj ispostavi.

Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima 5 defibrilatora).

Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenoga je razvidno da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan.

I.H.

 
13.08.2018.

Privremeno zatvaranje prometnice zbog sportske manifestacije

Ribolovci zatvaraju Ulicu Dekanići

Privremeno zatvaranje prometnice zbog sportske manifestacije

Iz Grada Svete Nedelje stiže obavijest o zatvaranju dijela Ulice Dekanići u Kerestincu 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe. Ulica će biti zatvorena od 7 do 14 sati na dijelu od raskrižja s Kerestinečkom ulicom do raskrižja s Ulicom I. odvojak Dekanići. Razlog ove privremene regulacije prometa je održavanje natjecanja u sportskom ribolovu na jezeru Kerestinec u organizaciji ŠRD Som iz Kerestinca.

M.Š.

 
13.08.2018.

Uobičajena promjena u rasporedu komunalnih službi

Na Veliku Gospu nema odvoza otpada

Uobičajena promjena u rasporedu komunalnih službi

Iz Komunalca obavještavaju svoje korisnike da u srijedu, 15. kolovoza, neće odvoziti otpad. Zamjenski termin je subota, 18. kolovoza. Isto vrijedi i za područje Svete Nedelje na kojem prema rasporedu odvozi tvrtka Eko-Flor.

M.Š.

 

Župan Stjepan Kožić reagirao na smrt mladića u Zaprešiću

Privremeno zatvaranje prometnice zbog sportske manifestacije

Uobičajena promjena u rasporedu komunalnih službi

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002