30.07.2018.

U tijeku su dvije velike prometne rekonstrukcije

Malo strpljenja u prometu

U tijeku su dvije velike prometne rekonstrukcije

Za stanovnike Samobora i Svete Nedelje koji su se proteklih tjedana nalazili na godišnjem odmoru ili nekom službenom putu, povratak kući mogao bi označiti prometna iznenađenja, jer neće moći proći svojim uobičajenim rutama.

U Samoboru se to odnosi na rekonstrukciju Obrtničke ulice i Ulice Stražnik, zbog čega osobni automobili i autobusi voze preko Trga kralja Tomislava i Livadićeve ulice, a prolazak početkom Šmidhenove od Trga prema Gajevoj reguliran je semaforima. Za teretna vozila koja dolaze iz pravca Ruda i Smerovišća dogovoren je obilazak preko Livadićeve, Trga kralja Tomislava, Perkovčeve, Svetonedeljske, Ulice kralja Petra Krešimira IV, Ulice grada Wirgesa te Gajeve ulice i obrnuto.

Prema najavama, nakon završetka radova u Obrtničkoj, slijede radovi u Livadićevoj, a sve s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, osobito u centru grada pa će tako ubuduće Obrtnička biti jednosmjerna u pravcu zapada (prema Starogradskoj), a Livadićeva jednosmjerna u pravcu istoka (prema Trgu), s tim da će se u Livadićevoj urediti i parkirna mjesta.

U Svetoj Nedelji u tijeku je rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana od raskrižja kod silaska s autoceste do raskrižja s ulicom Položnica, tj. kružnog toka kod Hoto centra. Prema najavi, radovi bi trebali završiti 9. kolovoza, a do tada obilazak je preko Strmca i to Ulicom kralja Tomislava, Selskom cestom i Starom cestom ponovno do Ulice dr.Franje Tuđmana.

M.Š.

 
30.07.2018.

U Molvicama odana počast Davoru Vukasu, poginulom branitelju u Domovinskom ratu

Sjećanje na svog junaka

Mještani Molvica i ove su godine odali počast svom junaku, poginulom hrvatskom policajcu u Domovinskom ratu Davoru Vukasu. S tek 20 godina on je poginuo 26. srpnja 1991. godine kao pripadnik MUP-a u Strugi Banskoj, nedaleko od Dvora na Uni, zajedno s još devetoricom pripadnika MUP-a, braneći tamošnje mještane od ekstremista i paravojnih velikosrpskih postrojbi.

Na tužnu 27. obljetnicu u njegovim rodnim Molvicama položen je vijenac i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja podignutog uz mjesnu crkvu i na trgu imenovanom njemu u čast. U nazočnosti obitelji Davora Vukasa, vijenac su u nedjelju, 29. srpnja, položili zamjenik predsjednika samoborskog Gradskog vijeća Vinko Jaklenec i član gradske uprave Krunoslav Znika, a svijeće zapalili članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelj i prijatelji. Molitvu je izgovorio vlč. Vlado Razum, koji je u tamošnjoj crkvi Srca Marijinog predvodio i misnu nakanu.

M.Š.

 
30.07.2018.

Bratovština sv. Jakova apostola i Udruga Ekosspiritus u Španjolskoj

Hodočašće na grob svetoga Jakova

Bratovština sv. Jakova apostola i Udruga Ekosspiritus u Španjolskoj

U organizaciji Bratovštine sv. Jakova apostola i Udruge Ekosspiritus iz Samobora održano je od 5. do 27. srpnja hodočašće u Santiago de Compostelana - grob sv. Jakova. Četrdesetak hodočasnika svih životnih dobi prošlo je pješice više od 400 kilometara. Svoj su hod započeli u Carrionu de los Condesu, gradiću na Francuskoj ruti Camina, stigavši u Santiago 24. srpnja, uoči svetkovine svetog Jakova. Hodočasnici su tako prošli više od pola puta glasovite Francuske rute. Vratili su se u Hrvatsku 27. srpnja nakon posjeta svetištu Majke Božje u Lurdu. Prvo takvo organizirano hodočašće iz Hrvatske povezalo je svakodnevni hod, istraživanje bogate povijesti, kulture, poniranja u dubinu kršćanskog otajstva te neobično zajedništvo sudionika u lijep događaj hodočašća u kojem su se svi sudionici obogatili duhovno i radosni vratili svojim kućama.

Prema grobu svetog Jakova apostola već stoljećima se slijeva rijeka hodočasnika, a svoju renesansu svetište je doživjelo ponovno početkom 80-ih godina prošlog stoljeća kada je Ivan Pavao II., tadašnji papa, pozvao na obnovu tradicionalnog hodočašća čiji korijeni sežu na početak 9. stoljeća. U Santiago se dolazi iz raznih smjerova, a najpoznatija je ruta koja započinje u Francuskoj, ispod Pirineja, u gradiću San JeanPied de Port. Broj hodočasnika raste iz godine u godinu pa ih je danas više od tristo tisuća godišnje. Hrvata je 2004. godine bilo samo 18, dok ih je deset godina kasnije bilo 140. Značajniji rast broja hodočasnika iz Hrvatske započeo je osnivanjem Bratovštine sv. Jakova u Samoboru, u prosincu 2015. godine, kada je grupa vjernika hodočasnika, koji su prošli Camino, osnovala Bratovštinu svetog Jakova apostola. Bratovština djeluje pri Udruzi Ekosspiritus, ima svoj blog i mrežnu stranicu na internetu te hodočasnicima iz Hrvatske, koji planiraju hodočašće u Španjolsku, nudi niz informacija. Izdali su i hrvatsku putovnicu, u koju se tijekom puta skupljaju pečati. Samoborska bratovština primljena je u Nadbratovštinu svetog Jakova koja djeluje u Santiagu, a kruna svih dosadašnjih aktivnosti je ovo hodočašće koje je, zbog svoje složene organizacije, dosad najzahtjevnije otkad djeluje Udruga Ekosspiritus.

Više od tri tjedana 40-ak je sudionika bilo na hodočašću koje su mnogi na kraju opisali kao životno. Dijelili su skromne uvjete putovanja, noćenja i prehrane, a dušu su krijepili na euharistijama s ostalim hodočasnicima, u katehezama, kratkim nagovorima, trenucima tišine, razmatranju evanđelja i zajedničkim molitvama. Prolazeći Camino, zajedno ili u manjim grupama, svjedočili su svoju pripadnost Kristu i ljubav prema svojem narodu. Često odjeveni u navijačke dresove hrvatskih boja, prepoznatljive "kockice", jer je tijekom hodočašća trajalo Svjetsko nogometno prvenstvo, hodočasnici su se radovali uspjesima naših Vatrenih u gradovima u kojima su se zatekli na noćenjima te su u navijačkoj strasti bili zanimljiva skupina drugim hodočasnicima.

U svetištu svetog Jakova apostola u Santiagu, na svetkovinu zaštitnika Španjolske, 25. srpnja, hodočasnici su sudjelovali u svečanoj sv. misi uz brojne svećenike, redovnike i vjernike laike. Predvodio ju je nadbiskup Santiaga, mons. Julijan Barrio, pozivajući u propovjedi sve prisutne na radost širenja evanđelja. Dio hrvatskih hodočasnika bio je odjeven u narodne nošnje samoborske župe i svečana bratovštinska odijela.

Dan na Caminu počinjao bi svako jutro hodočasničkom molitvom, a nastavio bi se trenucima tišine, zastajanjem u mjesnim crkvama, skromnim blagovanjem i okrjepom u gostinjcima tijekom hoda. Hodočasnici bi se okupili ponovno na mjestu noćenja gdje su zajedno blagovali, liječili žuljeve i odmarali umorno tijelo, posebice noge. Na kraju dana slijedila je euharistija u mjesnim crkvama s drugim hodočasnicima, a nerijetko je dan završavao skromnim agapeom i pjevanjem uz gitaru.

Hodočašću su se, osim članova Bratovštine sv. Jakova i Samoboraca, pridružili i hodočasnici iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Organizacijski dio predvodili su Vedran Pražen iz Splita, tajnik Bratovštine sv. Jakova i Radovan Librić, tajnik Udruge Ekosspiritus i vjeroučitelj Zagrebačke nadbiskupije. Pjesme i meditacije vodila je na gitari Tamara Perc, a za tjelesnu okrjepu brinula se Anica Jurinjak iz Samobora – kuhala je i pripremala obroke koji su često bili dijeljeni s drugim hodočasnicima.

Značajan prilog organizaciji hodočašća dali su i Ante Blažević, predsjednik Bratovštine, pripremivši mesne delicije za putovanje, Tomislav Ivir, predsjednik Udruge Ekosspiritus, pripremivši niz zajedničkih obilježja, otisnuvši vodič putovanja i zajedničke majice, te agencija Samoborček iz Samobora koja je pomogla u organizaciji ovako složenog putovanja.

Sudionici hodočašća dobili su zadatak u svojim mjestima širiti duh Camina, govoriti o hodočašću, a nadasve u svom životu svjedočiti povezanost sa sv. Jakovom, svecem Kristovim.

Radovan Librić

 

U tijeku su dvije velike prometne rekonstrukcije

U Molvicama odana počast Davoru Vukasu, poginulom branitelju u Domovinskom ratu

Bratovština sv. Jakova apostola i Udruga Ekosspiritus u Španjolskoj

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002