21.01.2018.

U zagrebačkom sjedištu Matice hrvatske održana svečana prezentacija 40. broja Žumberačkog krijesa

40 godina uz svoje Žumberčane

U subotu, 20. siječnja, u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održana je svečana prezentacija 40. broja Žumberačkog krijesa. U povodu velikog jubileja žumberačkog godišnjaka u središnjici Matice okupio se velik broj Žumberčana i prijatelja Žumberačkog krijesa koji su se odazvali pozivu organizatora. Manifestaciju su zajednički organizirali uredništvo Krijesa i Ogranak Matice hrvatske iz Jastrebarskog. Svečano predstavljanje jubilarnog Krijesa započelo je hrvatskom državnom himnom, koju su izveli članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora. U nastavku programa voditeljica Alenka Crljenica je u ime uredništva pozdravila skup, a zatim je u ime suorganizatora okupljene uzvanike pozdravila i Klementina Škrabe, predsjednica Ogranka Matice hrvatske iz Jastrebarskog.

Nakon uvodnih pozdrava skupu su se obratili predstavnici lokalnih i županijskih vlasti te izrazili podršku Žumberačkom krijesu, koji izlazi već četiri desetljeća. Prije samog predstavljanja novog broja godišnjaka prisutnima se obratio osnivač i glavni urednik Žumberačkog krijesa stavrofor Milan Vranešić, koji je iznio povijesni tijek nastanka žumberačkog godišnjaka.

Nakon povijesnog prikaza prigodan recital o Žumberačkim uskocima recitirao je Zvonimir Jurčević, član Ogranka Matice hrvatske iz Samobora. U nastavku programa ovogodišnji broj Žumberačkog krijesa predstavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović. Dajući pregled novog broja Krijesa akademik Damjanović posebno je istaknuo važnost rimokatoličkog i grkokatoličkog kalendara, koji već na prvi pogled daje čitatelju uvid da se radi o godišnjaku u kojem se njeguje zajedništvo obaju obreda u Katoličkoj crkvi. Predstavljajući novi broj godišnjaka akademik Damjanović izrazio je zahvalnost uredništvu, koje se trudi godišnjak obogatiti velikim brojem fotografija, jer poznato je da fotografija ponekad znači više od riječi.

Po završetku predstavljanja novog broja Krijesa članovi KUD-a Marko Vukasović izveli su poznatu žumberačku pjesmu Vrani se konji sedlaju, a tijekom drugog dijela kulturnog programa izvedene su još tri pjesme iz repertoara ovog žumberačkog pjevačkog društva. U nastavku programa predstavljene su još četiri knjige tiskane u 2017. godini, a koje se svojim sadržaju dotiču Žumberka i grkokatoličke crkve. Knjigu Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja predstavio je autor mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba. Knjigu Priču iz zaboravljenog kraja, autorice Aleksandre Ščukanec, predstavio je urednik knjige Damir Agičić, a novu knjigu Od Budinjka do Mainza javnosti je predstavio ugledni zagrebački arheolog Želimir Škoberne.

Okupljenim uzvanicima zatim se u ime KUD-a Žumberčani iz Zagreba obratila predsjednica Biserka Kablar, koja je predstavila novu monografiju društva naslova Čuvari žumberačke kulturne baštine. O samom nastanku monografije govorila je glavna urednica Ana Zgombić, a prigodnu pjesmu o Žumberačkom krijesu recitirao je Milan Delivuk.

Na kraju programa zaslužnim institucijama zahvalnice je uručio glavni urednik Žumberačkog krijesa, a u ime svih čitatelja Janko Jelenić uručio je osnivaču i glavnom uredniku Krijesa, o. Milanu Vranešiću, prigodan poklon. Svečana prezentacija zaključena je zahvalom svim prisutnima i prigodnom molitvom, nakon koje je uslijedilo zajedničko druženje uz domjenak.

T.I.

 
21.01.2018.

Posebna regulacija prometa zbog postavljanja Fašničkih vrata

U ponedjeljak i utorak kroz Perkovčevu otežano

Posebna regulacija prometa zbog postavljanja Fašničkih vrata

Postavljanje Fašničkih vrata, a u sklopu priprema za ovogodišnji Samoborski fašnik, počinje u ponedjeljak, 22. siječnja.

Radnici Komunalca postavljat će Fašnička vrata na standardnoj lokaciji - na raskrižju Perkovčeve, Zagrebačke i Ulice Ferka Ivanščaka, pa će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. siječnja, promet od 8 do 15 sati biti preusmjeravan.

I.K.

 
21.01.2018.

Održana godišnja predstavnička skupština Udruge Ekosspiritus

Čuvaju katolički identitet i baštinu samoborskoga kraja

Održana godišnja predstavnička skupština Udruge Ekosspiritus

U subotu, 20. siječnja, održana je godišnja predstavnička skupština Udruge Ekosspiritus. Predstavnici pojedinih sekcija okupili su se na Cerini i započeli rad jutarnjom molitvom Časoslova u kućnoj kapeli sv. Izidora na Cerini, tražeći Božju pomoć i vodstvo na važnom sastanku, skupštini, koja je bla pred njima.

Sama skupština bila je pripremljena na prijašnjim sastancima manjih timova koji djeluju unutar udruge i samim time je protekla bez većih iznenađenja. Skupštinu je moderirao Radovan Librić, tajnik udruge. U planu je daljnje razvijanje ponude i prezentacija Planinarskog doma Cerinski vir te brojni izleti – od višednevnih kampova u planini, preko tradicionalna dva godišnja Planinarska križna puta pa do raznih jednodnevnih izleta HPD Sveti Patrik i Obiteljske zajednice. Udruga sv. Izidora Seljaka nastavlja s prikupljanjem etno predmeta i očuvanjem tradicije samoborskoga kraja, a Bratovština sv. Jakova želi privući još više članova u svoje zajedništvo, pogotovo ljude koji žive u Samoboru i okolici, a zainteresirani su za temu dužih hodočašćenja.

Nakon skupštine članovi su se okrijepili uz zajednički stol ručkom kojeg je pripremila Anica Jurinjak.

Udruga je ušla u sedamnaestu godinu svog zajedništva, a ne posustaje u ponudi programa koji su privlačni svima onima koji vole planinariti, čuvati katolički identitet i baštinu samoborskoga kraja.

R.L.

 

U zagrebačkom sjedištu Matice hrvatske održana svečana prezentacija 40. broja Žumberačkog krijesa

Posebna regulacija prometa zbog postavljanja Fašničkih vrata

Održana godišnja predstavnička skupština Udruge Ekosspiritus

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002