20.11.2018.

Predavanje dr.sc. Damira Godeca o primjenama i koristima 3D tehnologija

3D uskoro u Malom tehnopolisu Samobor

Pedesetak samoborskih poduzetnika, mahom mladih, i onih koji to tek kane postati, okupilo se u ponedjeljak, 19. studenoga, u Centru za mlade Bunker, na predavanju o primjenama i koristima 3D tehnologija za poduzetništvo koje je održao voditelj Katedre za preradu polimera i drva na Fakultetu strojogradnje i brodogradnje u Zagrebu dr.sc. Damir Godec.

Početak je to i tek dio brojnih aktivnosti koje će u sljedećem dvogodišnjem periodu biti organizirane vezano uz projekt Mali tehnopolis Samobor, rekla je uvodno zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je nazočnima ukratko pojasnila što će MTS, koji niče nedaleko Bunkera, donijeti samoborskim poduzetnicima, ali i cijeloj regiji kao najmoderniji tehnološki park u regiji. Iznimno važan projekt, za koji je, od ukupne vrijednosti više od 21,6 milijuna kuna, iz europskih fondova osigurano nešto manje od 19,5 milijuna kuna, bit će gotov do lipnja 2020., a do tada će svi biti upoznati s konceptom rada MTS-a i potencijalima koje će mladi poduzetnici, inovatori i ostali korisnici tu moći ostvariti, naglasila je Iveković.

U svemu tome najvažnije su nove moderne tehnologije kojima naši poduzetnici mogu unapređivati već postojeću ponudu ili stvarati nove proizvode i ideje kojima će se pozicionirati na zahtjevnom tržištu. Velike mogućnosti otvaraju se primjenom aditivnih tehnologija, odnosno 3D tehnologijama, o kojima je stručno, uz video prezentaciju govorio predavač Damir Godec. Obzirom da će samoborski Mali tehnopolis biti opremljen 3D printerom i 3D skenerom te pratećom potpornom infrastrukturom, itekako je važno budućim korisnicima upoznati se najprije s njihovim mogućnostima, prednostima ili mogućim nedostacima, a zatim i specijalističkim tehnologijama, čija primjena raste u svim segmentima poduzetništva.

O svemu tome govorio je, a na kraju odgovarao i na postavljena pitanja, dr.sc. Godec, koji je ujedno i mentor projekta.

Predavanju su, uz predstavnike Poduzetničkog centra Samobor, koji je kao jedan od partnera projekta bio i organizator predavanja, nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, resorni pročelnici, te predstavnici ustanova koje sudjeluju u realizaciji projekta Mali tehnopolis Samobor.

M.K.

 
20.11.2018.

Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje 19. studenoga

Lovili zeca, a on već na ražnju!

Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje 19. studenoga

Pravno gledano, rasprava 17. tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje bila je bespredmetna. Budući da je predmet rasprave trebao biti Prijedlog odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku Grada Svete Nedelje da u ime i za račun Grada sudjeluje na javnoj dražbi u cilju kupovine građevinskog zemljišta u vlasništvu Tempa d.d. u stečaju u naselju Rakitje, pokazalo se da je to nemoguće, jer je dražba održana prošloga tjedna. Objavio je to već na početku sjednice Damir Halužan (HDZ) te dodao da je Tempo navodno i prodan GP-u Pionir.

Tematsku sjednicu predložili su upravo vijećnici (njih 7) HDZ-a i HSS-a, a Halužan i ostali su se upitali zašto je sjednica uopće sazvana, kad su svi dužnosnici, kao i vijećnici koalicije na vlasti znali da zapravo nemaju više o čemu raspravljati. Halužan je to nazvao farsom, rekavši da je vladajuća većina znala prije sazivanja da je za termin sjednice određen datum do kojega će dražba biti već završena.

To nitko nije osporio, a predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik i vijećnik Ivica Vojvodić rekli su da je sjednica sazvana sukladno zakonu, Statutu grada i Poslovniku o radu Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Dario Zurovec na sjednici je vijećnicima podijelio materijal u kojem je pojasnio što je sve Grad poduzeo u donošenju odluke o kupnji suvlasničkog dijela nekretnina Tempa (45%, a RH je suvlasnik ostalog dijela) te naveo protuargumente za kupnju (teškoće pri reguliranju suvlasničkih odnosa, visoki troškovi uređenja i komunalnog opremanja zemljišta...). Osim toga, gradonačelnik je rekao da im je odvjetnica koju je Grad angažirao savjetovala da ne kupuju tu nekretninu.

Vijećnica HDZ-a Vesna Filipović podsjetila je da je još prije pet mjeseci vijećnik SDP-a Marko Kresonja upozorio na taj problem i predložio da Grad kupi Tempo, a gradonačelnik je obećao da će taj prijedlog razmotriti. I ona je ustvrdila da je sazivanje ove sjednice (nakon što se znalo da je termin javne dražbe prije termina sjednice) zapravo ismijavanje svih vijećnika, kao i volje građana Rakitja, koje nitko nije pitao žele li, na primjer, na tom mjestu odlagalište otpada. Podsjetila je gradonačelnika na njihova predizborna obećanja te ih pozvala da pokušaju ispraviti što se još može.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Gabrijel Deak i zamjenik gradonačelnika Davor Nađi odgovorili su da se oni upravo drže svojih obećanja te da racionalno raspolažu sredstvima Grada.

Damir Halužan konstatirao je da je očito da je namjerno određen termin ove sjednice nakon što dražba bude gotova te se upitao i o mogućim drugim motivima ili skrivenim interesima da se onemogući kupnja Tempa od strane Grada. S tim je povezao i VI. izmjene i dopune Prostornog plana i najavio da će tražiti da to ispitaju nadležne institucije.

Gradske službe pripremile su za sjednicu tekst Odluke kojom se gradonačelnik ovlašćuje na sudjelovanje na dražbi, ali se ipak na kraju nije glasovalo o toj odluci, obzirom da su se svi složili da to, nakon prodaje, ne bi imalo smisla.

Međutim, postoji mogućnost da gradski vijećnici još jednom raspravljaju o toj temi, budući da je Tempo već jednom na dražbi prodan, ali kupac nije ispunio sve uvjete. Na sjednici nije nitko predvidio tu mogućnost, iako rok žalbe nije prošao, a može se dogoditi i da kupac ponovno ne ispuni neke uvjete.

D.K.

 

Predavanje dr.sc. Damira Godeca o primjenama i koristima 3D tehnologija

Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje 19. studenoga

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002