23.08.2019.

U Samoboru se priprema 1. festival nordijskog hodanja

Priključite se sve popularnijoj rekreaciji

Društvo za športsku rekreaciju Šport za sve, Samoborski sportski savez, Turistička zajednica grada Samobora i Gradsko društvo Crvenog križa Samobor po prvi puta će u našem gradu u subotu, 14. rujna, organizirati 1. festival nordijskog hodanja u akciji "U susret zdravlju". Za one koji se još nisu sreli s ovim pojmom reći ćemo da se kod nordijskog hodanja koriste štapovi slično kao kod nordijskog skijanja te se tako mnogo više aktiviraju mišići leđa, ramena i ruku. Stoga je nordijsko hodanje sve popularnije u svijetu i kod nas. No, moći će se na festivalu i klasično pješačiti.

Prvi festival nordijskog hodanja u Samoboru zamišljen je na tri staze različitih duljina i težine, tako da će njima moći proći početnici i oni slabije kondicije pa do one teže za iskusnije hodače. Sve će staze start i cilj imati kod Centra za mlade Bunker u nekadašnjoj vojarni. S obzirom na mogućnost izbora staze, na festivalu će moći sudjelovati predškolci, školska i srednja dob, umirovljenici, osobe s teškoćama u razvoju. Kotizacija za sudjelovanje je 20 kuna i obavezna je za sve sudionike, a uključuje okrjepu, osvježavajuće piće, sanitet i voditelje staza.

Svi zainteresirani za ovu vrstu rekreacije trebaju se prijaviti i uplatiti kotizaciju do 10. rujna. Informacije i prijave su moguće na e-mail: dsrsamobor@gmail.com ili kod Ljiljane Šurbek Bošnjak na 098 622 421. Uplatu kotizacije potrebno je izvršiti na račun DŠR Šport za sve Samobor, IBAN HR03 2484 0081 1024 7358 3 (RBA).

Organizaotri su pripremili i zabavni program za druženje te dodatne aktivnosti. Okupljanje i prijava sudionika (na info pultu u Bunkeru) je od 9 sati, kada će se moći izmjeriti i krvni tlak. Svečano otvaranje festivala planirano je u 10 sati, od 10 i 15 formiraju se grupe po stazama i start nakon zajedničkog vježbanja. Točno u podne je besplatni ručak za sve sudionike te zabavni program. Važna napomena je i da je osigurano besplatno parkiranje kod Centra za mlade Bunker, u Ulici Savke Dabčević Kučar 8.

Prva staza za nordijsko hodanje ili pješačenje ima narančastu oznaku i kategoriju lagane, budući da nema većih uspona, a dugačka je 3,6 km. Staza prolazi od Bunkera Mirnovečkom cestom, Travničkim putom pa uz potok Rakovica do Ulice Većeslava Kolara i Etno farme Mirnovec te preko Gundulićeve i Gotovčeve natrag do Bunkera.

Plava staza označena je kao turistička i srednje teška, a dugačka je 5,3 kilometra. Ona ide preko Langove do Trga kralja Tomislava pa preko Vugrinščaka do Starog grada i kapele sv. Ane te se vraća preko Perkovčeve i Mirnovečke do Gotovčeve i Bunkera.

Treća staza označena je crvenom bojom i kategorijom teža, a dugačka je 8,1 km. Nakon starta kod Bunkera njena ruta ide Langovom do Trga pa uz Vugrinščak do Starog grada i kapele sv. Ane te potom preko Anindola na Okićku ulicu, Zjalićevu i Ulicu Rupica do Male Rakovice te potom Mirnovečkom do Travničkog puta te uz potok Rakovicu do Ulice Većeslava Kolara, Gundulićeve, Gotovčeve sve do Buknera.

Organizatori napominju da svim stazama od starta do cilja vode njihovi kvalificirani voditelji nordijskog hodanja. Sve staze možete vidjeti i na kartama u prilogu.

Glasnik Samobora i Svete Nedelje jedan je od pokrovitelja manifestacije.

M.Š.

 
23.08.2019.

Ljetni radovi na samoborskim prometnicama

Obnova ulica i uređenje nogostupa

Tijekom kolovoza nije bilo odmora što se tiče radova na samoborskim prometnica. U sklopu redovnog održavanja sanirana je, odnosno asfaltirana lijevi odvojak Okićke ulice na području gradske četvrti Giznik – Anindol. Asfaltirana je i ulica Stjepana Radića na području gradske četvrti Sveta Helena.

U završnoj je fazi i asfaltiranje prometnice na Slapnici na području mjesnog odbora Smerovišće. Radovi na proširenju pješačke staze te novom parkingu kod dječjeg vrtića Izvor završeni su. Također, završeni su i radovi na novoj pješačkoj stazi u gradskoj četvrti Južno naselje, a nova staza spaja ulicu Grada Wirgesa i Vukovarsku ulicu. Sve radove izvelo je trgovačko društvo Komunalac.

Radovi u Ulici Petra Krešimira IV u završnoj su fazi te se sad čeka iscrtavanje horizontalne signalizacije i postavljanje vertikalne prometne signalizacije. U ponedjeljak, 26. kolovoza, na redu je tehnički pregled nakon kojeg se očekuje puštanje prometa. Radove izvodi Davor inženjering d.o.o.

M.S.

 

U Samoboru se priprema 1. festival nordijskog hodanja

Ljetni radovi na samoborskim prometnicama

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002