24.02.2017.

Nakon božićnica, osigurane i uskrsnice za samoborske umirovljenike

200 do 500 kuna za najslabije stojeće

Nakon božićnica, osigurane i uskrsnice za samoborske umirovljenike

Nakon što je gotovo 2 000 umirovljenika preuzelo svoje božićnice, Grad Samobor obradovat će ih i uskrsnicama u povodu nadolazećeg blagdana.

Za isplatu uskrsnica osigurano je u gradskom proračunu milijun kuna, a isto toliko utrošit će se ove godine i za božićnice, po istom modelu kao i u 2016.

To je još jedna u nizu socijalnih mjera kojima se nastoji osigurati bolji životni standard za sve građane i potvrditi teza kako je Samobor grad po mjeri čovjeka.

Iznos uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu, a iznosi 200, 300 ili 500 kuna.

Iz gradske uprave obavještavaju umirovljenike s prebivalištem na području Grada Samobora, koji imaju mirovinska primanja do 2.000 kuna, da pravo na isplatu uskrsnice ostvaruju svi oni koji su već ranije predali dokumentaciju za isplatu božićnice, a i dalje udovoljavaju propisanim kriterijima.

Oni koji nisu predali dokumentaciju za isplatu božićnica mogu predati ispunjeni Obrazac za prijavu u evidenciju umirovljenika u terminu od 1. do 17. ožujka ove godine.

Obrazac se predaje na porti Gradske uprave (Trg kralja Tomislava 5, 10 430 Samobor), a osim na porti može se preuzeti i na www.samobor.hr.

Uz popunjene obrasce obavezno je priložiti kopiju osobne iskaznice i zadnjeg odreska mirovine ili rješenja o mirovini. Svaki umirovljenik obvezan je prijaviti mirovinska primanja po tuzemnoj i inozemnoj osnovi.

Uskrsnice će se isplaćivati u poslovnici FINE u Samoboru, u razdoblju od 23. ožujka do 15. travnja ove godine.

Umirovljenici se upozoravaju na pridržavanje navedenih rokova.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona: 3378 132.

P.A.

 
24.02.2017.

Na skupštini Zagrebačke županije donesen je niz važnih financijskih odluka

Područna škola Rakitje postaje samostalna ustanova

Na skupštini Zagrebačke županije donesen je niz važnih financijskih odluka

Županijska skupština Zagrebačke županije na sjednici održanoj 23. veljače, dala je suglasnost za kreditno zaduženje Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Distributivnom centru za voće i povrće d.o.o. te Zagrebačkoj županiji za realizaciju županijskih strateških projekata te radova na dogradnji, rekonstrukciji i opremanju OŠ Bistra.

Za realizaciju razvojnog projekta "Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima", čija je ukupna vrijednost procijenjena na 35 milijuna kn, Naftalanu je odobreno kreditno zaduženje u iznosu 28 milijuna kn, s rokom otplate od 11 godina, uz kamatnu stopu od 2,40% te mogućnost prijevremene otplate kredita. Za realizaciju spomenutog projekta Zagrebačka županija je osigurala u ovoj godini 10 milijuna kn. Inače, već su u tijeku radovi na prvoj fazi proširenja vrijedni 2,1 milijun kn, koji se financiraju iz vlastitih prihoda Specijalne bolnice, a završetak radova očekuje se u travnju ove godine, kada kreće druga faza gradnje u sklopu koje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice. U njoj se planira izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom.

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. kreditno će se zadužiti za 27 milijuna kn na rok od 10 godina, uz mogućnost prijevremene otplate kredita. Spomenuta sredstva nužna su za financiranje gradnje ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima. Većina sredstava za gradnju, tj. 23.362.980 kuna, osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te će se ona isplatiti po završetku dijela investicije. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928 kuna.

- Radi se o jedinoj hladnjači u našoj državi kapaciteta 3000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši kako vjeruje da će centar postati regionalni lider za domaće proizvođače, jer će im omogućiti stvaranje veće dobiti, a time i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Zbog velikog broja učenika Područna škola Rakitje, OŠ Sveta Nedelja, postaje samostalna ustanova i zvat će se OŠ Vladimira Deščaka, potvrdili su vijećnici Županijske skupštine.

Vijećnici su prihvatili Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode za 2016. godinu. Povjerenstvo je temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava ukupnu štetu nastalu uslijed elementarne nepogode poplave u lipnju 2016. godine procijenilo na 9.055.000 kn. Štete uslijed elementarne nepogode mraza u travnju i svibnju 2016. godine procijenjene su na 102.255.824 kn. Za elementarnu nepogodu nastalu uslijed poplave u lipnju prošle godine na području Samobora Vlada RH nije dodijelila sredstva žurne pomoći za ublaženje posljedica elementarne nepogode, dok je za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza za pet gradova i osam općina s područja Zagrebačke županije dodijelila pomoć u ukupnom iznosu od 3.522.511 kn.

Na sjednici je donesena i Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697, koja za cilj ima unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja županije, potaknuti kreativno poduzetništvo, umjetničko i kulturno stvaralaštvo, očuvati i revitalizirati kulturnu baštinu te stvarati uvjete za daljnji razvoj kulturnog turizma. Također, donesen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2017.-2019. Godine, kao i Akcijski plan Županijske razvojne strategije za ovu godinu te je prihvaćeno Izvješće o stanju u prostoru Zagrebačke županije za razdoblje od 2013.-2016.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2016. Godine, kao i izvješća o radu za prošlu godinu Savjeta mladih Zagrebačke županije, Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, kao i Koordinacije za ljudska prava. Također, prihvaćeno je i Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije za 2016. Godinu, koje pokazuje kako je u prošloj godini zabilježen 1 481 vatrogasni događaj tj. 9% manje nego u 2015. godini, a vatrogasne postrojbe Zagrebačke županije sudjelovale su i na 6 vatrogasnih događaja van granica županije.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo što Zagrebačka županija poduzima kako bi se povećao broj realiziranih projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije te koji su natječaji unutar Upravnog odjela za gospodarstvo raspisani i namijenjeni gradovima i općinama za realiziranje njihovih projekata.

T.I.

 
24.02.2017.

Koncert Nine Badrić za ulazak u drugi fašnički vikend

Fašničke spelancije idu prema vrhuncu

Koncert Nine Badrić za ulazak u drugi fašnički vikend

U petak, 24. veljače, ponovno će oživjeti sve najbolje od Fašničke Republike, a kako je 191. Samoborski fašnik već prvog vikenda pokazao svu raskoš maskiranog ludila i vikend pred nama imat će nezaboravan program i vrhunske glazbene koncerte. Nakon Colonie i Psihomodo popa, na glavnu pozornicu Samoborskog fašnika u petak, 24. veljače u 20 sati, popet će se Nina Badrić, jedna od naših najboljih pjevačica, koja će, nema sumnje, svojim hitovima raspjevati i rasplesati sve posjetitelje Fašnika i stvoriti nezaboravnu atmosferu koja je od prvog dana zaštitni znak ovogodišnje Fašničke Republike. Program u petak započet će u 18 sati nastupom benda Bolji život, nakon čega će se na pozornicu popeti veterani Košarkaškog kluba Barcelona i maskirane grupe samoborskih ustanova i udruga.

Subota na 191. Samoborskom fašniku ponovno će ispuniti cijeli dan i svojim programom razveseliti sve koji odluče posjetiti Samobor i ovu nezaobilaznu manifestaciju. Već u 10:20 sati na Trgu fašničkih velikana predstavit će se dječje gostujuće grupe i to redom: Dječji zbor Čarobni zvuci, Dječji vrtić Mali talenti, Dječji zbor Kikići i genijalci, Dječji zbor Medenjaci, Unity S, Dječji zbor Slavuji, Dječji zbor Zagrepčanke i dečki te Plesni klub Point. U 11 sati započet će nadaleko popularni Srakotrk, u suradnji s Orijentacijskim klubom Japetić. Na glavnoj pozornici izmjenjivat će se nastupi benda Kreativni nered i stand up komičara iz Studija smijeha, a očekuje se i nastup Erasmus grupe sa sudionicima iz sedam europskih zemalja u 18 sati. Večer i 20 sati ponovno su predviđeni za vrhunski koncert pa će tako svoj nastup na 191. Samoborskom fašniku imati i Opća opasnost powered by Ožujsko pivo, što će biti vrhunac subotnjeg programa i najbolja pozivnica da cijelu subotu provedete na samoborskim ulicama uživajući u čarima Fašničke Republike.

Uz bogat program na glavnom fašničkom trgu, puno događanja će biti i za najmlađe na Trgu Srakinih mališana pa sve posjetitelje očekuju JumpingClay radionice, dječje predstave i radionice u organizaciji Laboratorija zabave, predstave Udruge Antuntun, nastup benda Tricikl, ali i dječji film Anka (Brazilijanka) u kino dvorani. Na Samoborskom fašniku svatko će pronaći nešto za sebe. Važno je uzeti najbolju masku i posjetiti Fašničku Republiku te doživjeti nezaboravno iskustvo maskiranja.

T.I.

 

Nakon božićnica, osigurane i uskrsnice za samoborske umirovljenike

Na skupštini Zagrebačke županije donesen je niz važnih financijskih odluka

Koncert Nine Badrić za ulazak u drugi fašnički vikend

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002