20.12.2017.

Portal 24 sata objavio je priču o našim sugrađanima sa Žumberka

Braća Horvat iz Pokleka: "Za Božić želimo tek malo hrane..."

- Nemamo puno želja za Božić, ali voljeli bismo imati barem nešto hrane na stolu - svoju skromnu želju nam priznaje Dragutin Horvat iz žumberačkog Pokleka. S bratom Juricom sjedi u kući koja samo što se nije raspala. Vjetar piri na sve strane. Hladnoća će im obilježiti i ovaj Božić.

U sobi u kojoj braća provode najviše vremena društvo im pravi samo kokoš koju su im dali susjedi, kako bi imali barem nešto hrane. Čuvat će je dokle god će moći nesti jaja.

U kući koju je njihov pradjed sagradio 1891. godine nekad su živjele dvije obitelji, a danas jedva preživljavaju braća Jurica (46) i Dragutin Horvat (49). Nemaju vode, struje ni grijanja. Za grijanje koriste drva koja posijeku u šumi, a po vodu odlaze kod najbližih susjeda.

Zbog problema sa zdravljem ni jedan od braće ne radi. Dragutin nema oko, a Jurica ima teške epileptične napadaje i probleme s nogama.

- Nemamo nikakva primanja - kaže nam Dragutin.

Ni Jurica ni njegov stariji brat nisu završili srednju školu. Dragutin je pokušao steći dodatno obrazovanje.

Cijeli život nesretnu braću prate tragedije. U obitelji je bilo šestero braće i četiri sestre.

- Dvojica braće su se objesila ispred kuće, u štalama, koje su usput i zapalili. Donedavno je s nama živio i stariji brat, ali je prije nekoliko dana nestao. Ne znamo ni je li živ - kaže Dragutin.

Uz hranu, braći uvijek nedostaje odjeće, drva, a najviše bi voljeli imati pravu peć kojom bi se mogli zagrijati.

Izlaz iz situacije pokušali su naći uz pomoć socijalne skrbi. - Tražili smo socijalnu pomoć, ali odbili su nas s obrazloženjem da sam sposoban za rad. Ali, gdje ću raditi s jednim okom i ovoliko godina - pita se Dragec.

U Centru za socijalnu skrb Samobor kažu da su prije dvije godine obitelji odobrili jednokratnu pomoć i pravo na zdravstvenu zaštitu. U srpnju ove godine napravljen je terenski izvid radi obilaska obitelji, no nitko nije zatečen kod kuće - rekli su iz centra te ponovili da su članovi obitelji poslovno sposobne osobe.

Braća nemaju žiro-račun pa svi koji im žele pomoći pakete hrane, odjeće ili drva za ogrjev mogu poslati na adresu Poklek 12.

S.S.

 

Portal 24 sata objavio je priču o našim sugrađanima sa Žumberka

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002