06.08.2017.

Hodočašće Samoboraca u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

S istim žarom i ljubavlju štuju je stoljećima

Od davnine su župljani Župe svete Anastazije kretali u Hrvatsko zagorje na Porcijunkulu te 3.kolovoza sudjelovali u velikom broju na svojem godišnjem proštenju pred čudotvornim likom Majke Božje Bistričke. Kroničar Petar Berki (1733.–1798.), kapelan u Mariji Bistrici, spominje "romare" župe Samoborske, koji su dolazili u Mariju Bistricu odmah po izlaganju čudotvornog kipa na oltar crkve 1684. godine. I tako stoljećima do danas. Nije se smanjio žar i ljubav Samoboraca prema Majci Božjoj.

Ove godine ostat će zabilježeno da je glavni program hodočašća održan u kasnim popodnevnim i večernjim satima 3. kolovoza, a ne kao dugi niz stoljeća u prijepodnevnim satima. Pješaci, njih oko 190, ušli su u Svetište iza 9 sati u lijepoj procesiji pjevajući i moleći obilazeći glavni oltar u bazilici. Ulazna svečana procesija održana je u 17 i 30 sati, slijedilo je klanjanje pred Presvetim, misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom te Put Svjetla na kalvariji i oproštaj u bazilici.

Na ulaznoj procesiji bilo je više od tisuću župljana starodrevne župe svete Anastazije. Župljani sve tri župe: svete Anastazije, svetog Ivana Krstitelja i Krista Kralja formirali su procesiju kojoj su svečani ton dali župljani odjeveni u narodne nošnje, a posebno djevojke koje su nosile "tronuše" u svojim svečanim narodnim nošnjama, prema drevnom običaju. Obišavši glavni oltar uz pjevanje neizostavne kitice hodočasničke pjesme "Nas je otpravila, Tebe je pozdravila, sveta Anastazija, Majko Božja Bistrička!"

Župljani su ostali u bazilici, pred Presvetim oltarskim Sakramentom, a meditaciju i molitvu je predvodio prečasni Domagoj Matošević, rektor Svetišta. Rektor je i propovijedao na misi koju je u koncelebraciji više svećenika predvodio vlč. Davor Štuljan, župnik župe svete Anastazije. Rektor Matošević približio je okupljenima nekoliko odlika Majke Božje i pozvao sve prisutna na nasljedovanje Marije u svakodnevnom životu. Pjesmu tijekom mise predvodio je zbor župe svete Anastazije.

Nakon kraćeg odmora, slijedila je pobožnost križnog puta na kalvariji na kojoj je bilo više od 1.500 hodočasnika s upaljenim svijećama. Vjernici su čitali razmatranje križnog puta po Djelima milosrđa, kojeg je pripremio vjeroučitelj Radovan Librić.

Završetak hodočašća bio je s procesijom i oproštajem u bazilici pred čudotvornim likom Majke Božje, a povratak u Samobor u prvim minutama 4. kolovoza.

Ovo hodočašće, sada pomaknuto na kasne popodnevne i večernje sate 3. Kolovoza, važno je događanje kroz godinu u liturgijskom životu župljana starodrevne župe svete Anastazije, a da je tomu tako pokazuje da su, unatoč velikoj vrućini, u velikom broju sudjelovale sve generacije Samoboraca. Možda jedino nedostaju organizirane skupine vjernika koje bi sudjelovale u svojim kostimima, nošnjama i odijelima kako bi ovo proštenje učinili još svečanijim.

Procesija kroz Samobor u kasnim popodnevnim satima na blagdan Gospe Snježne održava se neprekinuto već oko tristo godina, a svojevrsni je hvalospjev Samoboraca svojoj Nebeskoj Majci, Majci Božjoj Bistričkoj, koju štuju već niz stoljeća s istim žarom i istom ljubavlju.

Radovan Librić

 

Hodočašće Samoboraca u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002