07.11.2017.

Preuređena Mitnica postala Centar za posjetitelje Grada Svete Nedelje

Novi, dinamičan javni prostor u samom centru

Preuređena Mitnica postala Centar za posjetitelje Grada Svete Nedelje

Potpuno obnovljena stara Mitnica, zgrada iz 1860. godine u središtu Svete Nedelje, danas je svečano otvorena kao Centar za posjetitelje. U nazočnosti predstavnika Ministarstva turizma, Zagrebačke županije, susjednih i prijateljskih gradova i općina, turističkih zajednica te gradskih vijećnika i brojnih Svetonedeljčana Centar je rezanjem vrpce otvorio gradonačelnik Dario Zurovec, rekavši da je projekt preobrazbe stare ruševne zgrade Mitnice započeo 2014. godine otkupom zemljišta, nastavio se kroz projektnu dokumentaciju, odabir izvođača i konačno uređenje. Ukupna vijednost radova je nešto više od 3 milijuna kuna.

Cilj projekta bio je otvoriti novi, dinamičan javni prostor za Svetonedeljčane, ali i turiste koji će prepoznati povijesno– kulturne lokalitete, kao i mnoštvo prirodnih i turističkih resursa koje ovaj kraj nudi, rekao je gradonačelnik Zurovec. U Centru je smještena Turistička zajednica grada Svete Nedelje i suvenirnica pa je time obogaćena turistička ponuda Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije. Centar ima prostor za pružanje informacija putem multimedijskih sadržaja te izložbeno– galerijski prostor opremljen IT tehnologijom, koji je prilagođen i osobama s invaliditetom.

Na realizaciji ovog projekta svima koji su za njega zaslužni čestitao je i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić te podsjetio da je realizaciju projekta Zagrebačka županija pomogla s 250 tisuća kuna.

D.K.

 
07.11.2017.

U Bunkeru održano predavanje dr. Dalibora Paara o trenutnoj situaciji u sustavu obrazovanja

Naš sustav je nepoticajan i neusklađen s potrebama

O trenutnoj situaciji u hrvatskom obrazovnom sustavu u ponedjeljak je, 6. studenoga, u Bunkeru govorio dr. Dalibor Paar sa zagrebačkog PMF-a. Predavanje je organizirala SURLA – Samoborska udruga roditelja za lokalne aktivnosti, kao jedno u nizu kojima će roditeljima i djeci nastojati približiti svakodnevne teme koje se izravno tiču njihove budućnosti.

Iznimno zanimljivo predavanje pratilo je 50-ak zainteresiranih, koji su još jednom mogli tek potvrditi kako se u Hrvatskoj već desetljećima, bez većih rezultata, radi na reformi obrazovanja pa su stoga roditelji, učenici i učitelji uglavnom prepušteni stvarnim okolnostima u školama, jednako kao i financijskim mogućnostima da djecu dodatno obrazuju kroz dostupne paralelne sustave obrazovanja.

Dr. Paar osvrnuo se i na slabe rezultate naših učenika na testovima i istraživanjima PISE, koji potvrđuju neusklađenost i nepoticajnost našeg obrazovnog sustava sa stvarnim potrebama i znanjima koja bi djeca trebala dobiti tijekom svog obrazovanja. Problem vidi i u beskonačnim i nepotrebnim raspravama oko budućeg kurikuluma, koji bi konačno trebao prepoznati i barem dijelom odgovoriti na pitanje što bi se i kako trebalo raditi s budućim generacijama.

Jednako tako Paar smatra da ima dovoljno motiviranog nastavnog kadra koji svojom izvrsnošću može iznijeti potrebnu reformu, ali ih treba podržati i primjereno nagraditi za njihov rad, baš kao i đake koji se ističu svojim talentima ili znanjem, posebice u područjima prirodnih i tehničkih znanosti, koje smatra pokretačima razvoja cijelog društva.

M.K.

 
07.11.2017.

Troškovi za reprezentaciju i službena putovanja u Samoboru su među najmanjima u Hrvatskoj

Samobor među najštedljivijim gradovima

Troškovi za reprezentaciju i službena putovanja u Samoboru su među najmanjima u Hrvatskoj

Sudeći po podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016., čini se da sve više gradonačelnika hrvatskih gradova prihvaća trend štedljivijeg gospodarenja novcem građana kada je reprezentacija u pitanju.

Rekorderi u štedljivosti su Kristina Ikić Baniček i Grad Sisak. Gradonačelnica je dodatno srezala troškove reprezentacije, spustivši ih ispod 2 kune po stanovniku, a umjesto 0,07 posto proračuna iz prethodnog razdoblja, izdvajanje je svela na 0,04 posto. Stav Kristine Ikić Baniček o ovim troškovima vrlo je jasan – oni ne doprinose dobrobiti građana.

Nakon Siska kao najštedljiviji je Grad Samobor, koji je također smanjio izdatke za reprezentaciju u odnosu na prethodne tri godine te je u 2016. za te svrhe izdvojio 0,07 posto proračuna.

- Kad smo preuzeli vođenje Grada Samobora, reprezentacija je bila prvi trošak koji smo smanjili. Ima to i negativnih konotacija, samoborskim ugostiteljima nisam baš najdraži, jer malo trošim, ali trudimo se i to što se izdvaja za reprezentaciju ravnomjerno rasporediti prema svima. Treba uzeti u obzir da se iz reprezentacije pokriva cijeli niz troškova pa najmanji dio odlazi na ono što se obično podrazumijeva, a to su službeni ručkovi. No, ne štedi se samo na tome, već svugdje gdje se može, a sredstva se troše transparentno i odgovorno - poručuje samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

No, osim za reprezentaciju, gradska uprava malo troši i na službena putovanja, odnosno, kada se gleda izdvajanje iz proračuna, Samobor je među 10 najštedljivijih gradova u Hrvatskoj.

Naš grad se u ovoj analizi našao na visokom petom mjestu, budući da je u prošloj godini za službena putovanja izdvojeno tek 0,014% u ukupnim rashodima i izdacima za 2016. godinu.

gradonačelnik.hr/T.I.

Foto: Romeo Ibrišević

 

Preuređena Mitnica postala Centar za posjetitelje Grada Svete Nedelje

U Bunkeru održano predavanje dr. Dalibora Paara o trenutnoj situaciji u sustavu obrazovanja

Troškovi za reprezentaciju i službena putovanja u Samoboru su među najmanjima u Hrvatskoj

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002