14.06.2017.

Predstavljen projekt jedinstvene samoborske internet stranice

Samobor.hr od sad je dom svih ustanova i gradskih informacija

Predstavljen projekt jedinstvene samoborske internet stranice

Svima koji na internetu traže informacije o Samoboru, aktualnim turističkim i kulturnim događanjima ili mogućim smještajnim kapacitetima, ubuduće će posao biti znatno olakšan, objašnjeno je u srijedu, 14. lipnja na predstavljanju jedinstvene samoborske internet stranice. Naime, svi relevantni podaci svih gradskih ustanova od sad su objedinjeni su na www.samobor.hr, a kako stranica izgleda i što sve nudi prikazali su okupljenim predstavnicima ustanova u Galeriji Prica savjetnica za medije i protokol Ureda gradonačelnika Petra Aralica i direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Martina Paladina.

Posjetitelje stranice ne očekuje samo potpuna ponuda informacija, nego i vizualno osvježeni izgled stranice koji prati moderne trendove web dizajna, a svima koji uđu na samobor.hr na startu se nudi izbor - otvoriti rubrike "za Samoborke/ce" ili "za posjetitelje". Ovisno o tom izboru onima koji dođu na stranicu u dijelu "za Samoborke/ce" nudi se jasno organiziran pregled svih dostupnih informacija o gradskim aktualnostima, te padajući izbornici vezani uz aktivnosti gradske uprave, događanja, kulturu, obrazovanje, sport i komunalije te adresar. Dio namjenjen posjetiteljima usmjeren je na turistički segment ponude Samobora pa se tako nude prijedlozi o tome što se u gradu može vidjeti i doživvjeti, informacije o gastronomiji i smještaju, novostima i manifestacijama te kalendar događanja i adresar.

Petra Aralica istaknula je kako je ova stranica plod istraživanja o navikama pretraživanja interneta u potrazi za informacijama o Samoboru iz kojeg se zaključilo kako je potrebno na jednom mjestu objediniti sve podatke koji su se inače parcijalno nalazili na stranicama Grada, Pučkog otvorenog učilišta, Muzeja, Komunalca, Turističke zajednice, Gradske knjižnice, Sportske zajednice i ostalih gradskih ustanova. Zato su na novoj stranici osmišljene jasne kategorije prilagođene korisnicima s ciljem povećanja transparentnosti te lakšeg korištenja i boljeg snalaženja. Aralica je iskoristila priliku i kako bi zahvalila predstavnicima svih gradskih ustanova koji su podržali ideju izrade zajedničke web stranice te Idea Studiju koje je odradilo tehnički dio posla.

Ideja za objedinjavanje sadržaja stigla je inače iz Turističke zajednice Grada Samobora pa je direktorica Paladina ovom prilikom također zahvalila svima koji su se uključili u projekt te Gradu Samoboru koji ga je podržao. Istaknula je kako će objedinjena stranica dugoročno dovesti i do ušteda za sve uključene jer će svi uskoro biti na istoj web platformi, a svima će biti i znatno olakšan dolazak do zainteresiranih stranaka. Pozvala je okupljene da slobodno ponude i svoje sugestije kako bi stranica bila još kvalitetnija i ispravile se eventualne pogreške do kojih je sigurno došlo obzirom da je prilikom izrade stranice trebalo obraditi ogromnu količinu podataka. Nositeljima projekta zahvalnost je u ime Grada izrazila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

K.S.

 
14.06.2017.

Na Građanskom utorku ovaj put o osnovama aromaterapije

Svaka tegoba svoje eterično ulje ima

Na Građanskom utorku ovaj put o osnovama aromaterapije

Samoborcima zainteresiranima za osnove aromaterapije predstavio se u utorak, 13. lipnja u maloj dvorani POU Samobor Goran Klemen i s njima u sat vremena predavanja podijelio informacije o temeljnim svojstvima osnovnih eteričnih ulja. Riječ je bila o još jednom predavanju u okviru Građanskog utorka Pučkog otvorenog učilišta Samobor, a ovaj put osim vizualnih i zvukovnih podražaja, posjetitelji su doživjeli i one olfaktivne, kao što to i priliči predavanju o eteričnim uljima.

Tako su uz savjete o načinima korištenja i tegobama za čije se ublažavanje pojedina eterična ulja mogu koristiti, okupljeni imali prilike i iz prve ruke omirisati uljne esencije lavande, čajevca, eukaliptusa, paprene metvice, ružmarina i geranija. Aromaterapeut Goran Klemen za svako od ovih osnovnih eteričnih ulja pojasnio je kako se najučinkovitije koristi te kakav se učinak od njih može očekivati.

Upozorio je i da je prilikom njihove nabave važno uvjeriti se da deklaracije sadrže sve potrebne podatke o ulju, od porijekla, kemotipa i ostalih informacija koje služe kao osnova za njihovo pravilno korištenje i garancija da se ne radi o razblaženim ili "dorađivanim" varijantama.

K.S.

 

Predstavljen projekt jedinstvene samoborske internet stranice

Na Građanskom utorku ovaj put o osnovama aromaterapije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002