13.07.2017.

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

Suvremenija i prilagođenija poslovnica

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

Samoborska poslovnica Zagrebačke banke u Šmidhenovoj ulici od četvrtka, 13. srpnja otvorena je u svom preuređenom, suvremeno dizajniranom izdanju. Predstavnici čelništva Zagrebačke banke, među kojima je bila i članica Uprave Dijana Hrastović, izrazili su zadovoljstvo što će otprilike 11 tisuća klijenata banke iz Samobora i okolice svoja financijska pitanja moći ubuduće rješavati u funkcionalnijem i ugodnijem prostoru uz asistenciju 16 djelatnika poslovnice.

Direktor poslovnice Drago Suntešić također je iskazao zadovoljstvom novim iskorakom u dizanju kvalitete usluge u Samoboru jer u poslovnici u Šmidhenovoj 1 posjetiteljima je dostupan besplatni wifi, prostor je prilagođen i osobama u invalidskim kolicima, a postavljena je i taktilna podna traka za slijepe i slabovidne osobe kao i uređaj za osobe s poteškoćama sa sluhom. Tu su i dva bankomata spremna za transakcije od 0 do 24 sata, dnevno-noćni trezor te uređaj za zaprimanje bezgotovinskih naloga za plaćanje. Klijente bi moglo razveseliti i da su vizualno odvojene zone za brze transakcije i savjetničke zone.

Okupljene je u ime Grada pozdravio pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić koji je istaknuo kako je ovo preuređenje poslovnice još jedan doprinos razvoju Samobora kao grada po mjeri čovjeka. Otvorenje novouređenih prostorija poslovnice Zabe bilo je i prilika kako bi se najmlađoj i najdugovječnijoj klijentici uručili prigodni darovi, a za okupljene je u kratkom glazbenom programu pjevala HPD Jeka.

K.S.

 
13.07.2017.

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Interes mladih iznad očekivanja

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Samoborski centar za mlade, Bunker, svoja je vrata otvorio krajem travnja, a u prva dva mjeseca, prema podacima Pučkog otvorenog učilišta Samobor, različite aktivnosti imale su ukupno 11.239 posjetitelja, što je brojkom gotovo trećina broja stanovnika Samobora. Stoga u POU Samobor zaključuju da su mladi u Samoboru napokon dobili prostor za sebe, a da se čekanje isplatilo pokazuje njihov interes za programe koji se u Bunkeru provode. To i ne čudi budući da sve aktivnosti predlažu sami, a djelatnici Pučkog otvorenog učilišta, na čelu s ravnateljicom Jelenom Vojvodom, pomažu im u realizaciji programa.

Kao što su pokazale i ankete, najviše mladih zainteresirano je za programe zabave i opuštanja, tako je 9 partyja posjetilo preko 4.100 posjetitelja, a gotovo isto toliko mladih redovito posjećuje i chill out zonu. Velik broj mladih posjetitelja, njih više od 600, našlo je u Bunkeru odgovarajući prostor za učenje, a posjećeni su i kulturni programi. Tako je 11 filmskih projekcija posjetilo 487 posjetitelja, a njih 523 pogledalo je 3 izložbe mladih autora. Na ostalim programima, kvizovima, radionicama, predstavljanjima knjiga, turnirima, kao i programima drugih organizatora, sudjelovalo je više od 1.300 posjetitelja.

I u ljetnim danima Bunker je otvoren za mlade koji se ovdje mogu družiti svakim danom od 10 do 22 sata, osim ponedjeljka, a na jesen se očekuju nova uzbuđenja i programi.

I.H.

 
13.07.2017.

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Vratile se rode!

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Nakon mnogo godina u Svetu Nedelju je stigla bijela roda. Iako samo privremeno roda je stigla u potrazi za hranom vjerojatno s područja općine Klinča Sela. Njezin dolazak veseli jer roda je simbol očuvanih prirodnih staništa, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Po dojavi zabrinutog građana da se na području livade ispod crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji protekla dva dana nalazi roda koja ne leti, djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije izašli su na teren.

Radi se o odrasloj jedinki, potpuno zdravoj, koja je na popularno zvanoj "cvjetnoj livadi" pronašla velike količine hrane jer je u tijeku košnja livade. Učestala je pojava da roda hoda iza kosilice i lovi skakavce i ostale kukce koji nakon košnje ostaju bez zaklona, što je i ovdje bio slučaj. Inače, bijela roda preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane (vodozemaca, gmazova, riba, glodavca, kukca, i sl.).

Svi građani koji negdje ugledaju rodu to mogu javiti ustanovi Zeleni prsten, posebno ako na nozi bijele rode primjete prsten. Podaci s prstena otkrivaju da li je roda prstenovana u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji, kad je došla na svijet, pokazuju njeno kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Iako je nekad na području Samobora i Svete Nedelje bilo roda, zadnjih desetak godina ih se susreće izuzetno rijetko. Dolazak ove rode veseli i za željeti je da će možda već sljedeće godine neka roda izgraditi svoje gnijezdo ovdje, a Svetonedeljčanima donijeti mnogo djece.

M. Glasnović

 
13.07.2017.

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Šljunčara Rakitje kao siguran dom za čigre

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Upravljačko tijelo sa slovenskim i hrvatskim vodećim partnerima potpisalo je 4. srpnja 2017. u Slovenskoj Bistrici ugovore o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Program suradnje Slovenija – Hrvatska ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade ili samo posjećuju programsko područje. U okviru 2. roka odobreno je 12 projekata u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja.

Jedan od odobrenih projekata je Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) koji je prijavljen na Prioritetnu os 2: Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa, Specifični cilj: Očuvanje i obnova biološke raznolikosti i promicanje usluga ekosustava. Nositelj projekta je Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a partneri Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga BIOM iz Hrvatske te Nacionalni inštitut za biologijo i Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Glavni cilj projekta je povećanje stupnja očuvanosti kontinentalnih populacija crvenokljune čigre (Sterna hirundo) na područjima Natura 2000 u Hrvatskoj i Sloveniji kroz dugoročno osiguranje uvjeta gniježđenja. Novim pristupom, postavljanjem nepropusne podloge na šljunkovite otoke i izgradnjom splavi (platforme), povećat će se površina povoljnih gnjezdilišta u slovenskom i u hrvatskom dijelu projektnog područja. Ove aktivnosti će se provesti na četiri lokacije – Ptujska akumulacija (Natura 2000 Drava u Sloveniji), akumulacija Ormož (Natura 2000 Dravske akumulacije), šljunčara Abesinija (Natura 2000 Sava kod Hruščice) i šljunčara Rakitje uz Savu u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 579.182,35 EUR. Udio troškova aktivnosti JU Zeleni prsten u ukupnoj vrijednosti projekta je 40.910,00 EUR (7,25 posto), a iznos koji mora osigurati iznosi 6.136,50 EUR. Planirani datum početka projekta je 1. rujan 2017., a završetak 29. veljače 2020. godine.

Ovaj projekt je nastavak i potvrda trogodišnje suradnje Zavoda za ornitologiju HAZU-a i Javne ustanove Zeleni prsten u provođenju monitoringa crvenokljunih čigri na području šljunčare Rakitje.

M.G.

 

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002