16.08.2017.

Karta i označene biciklističke rute sve su popularnije

Ljubav prema Samoboru iznova jača na dva kotača

Samobor je oduvijek privlačio izletnike, a osobito bicikliste zbog raznovrsne ponude raznih sadržaja u središtu, prekrasne okolice, posebnosti Samoborskog gorja i Žumberka, uščuvane baštine. No, kako bi im se olakšao boravak na našem području u samoborskoj Turističkoj zajednici, uz podršku Grada Samobora, odlučili su izraditi prigodnu kartu i označiti nekoliko zanimljivih i popularnih ruta, ali i onih manje poznatih. Pozvali su na suradnju brdsko biciklističke klubove Šišmiš i Krpelj te su u konačnici izabrali sedam ruta, koje su potom objedinjene na jednoj karti.

Nakon tog početnog koraka krenulo se u izradu dokumentacije te u detaljno istraživanje svih ruta, a taj terenski dio najvećim su dijelom odradili predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak i Ivana Kokot iz TZ grada Samboora.

- Inicijativa za ovaj projekt došla je od samoborske Turističke zajednice, direktorice Martine Paladina i Ivane Kokot, a upit su poslale u BBK Šišmiš i BBK Krpelj. Osobno sam se toga primio u ime Šišmiša te sam dao prijedloge nekih ruta, a s naše strane ih je izabrano šest. Malo smo razmišljali i analizirali, vodeći se mišlju da zadovoljimo čim širi spektar ljudi, od pravih rekreativaca koji voze malo, i to uglavnom po ravnim i asfaltiranim rutama, pa do onih koji traže zahtjevnije dionice i rado idu u šumu i gorje. Tako je onda koncipirana i karta pa sedam ruta obuhvaća raspon od laganih do kompliciranih – pojasnio je odabir ruta predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak.

- Ideja za izradu karte postojala je neko duže vrijeme, a projekt je krenuo krajem kolovoza prošle godine. Bilo je potrebno prikupiti potrebne dozvole, kontaktirati nadležne institucije, obići staze i to u svim vremenskim uvjetima pa tako i snježnim i kišnim, da bi na kraju u lipnju mogli sve prezentirati javnosti. Nastojali smo rutama obuhvatiti šire područje Samobora i neke atraktivnije lokacije, kao što su planinarski domovi, stari gradovi Samobor i Okić, koji su pobliže i opisani na karti – ističe Ivana Kokot iz Turističke zajednice grada Samobora.

Poveznica je svih ruta, i onih kraćih i onih dužih, da kreću i završavaju na Trgu kralja Tomislava.

- Mi koji se vozimo već dugi niz godinama počinjemo i završavamo na Trgu, jer je to nekako prirodno i uobičajeno. Mislim i da na ovom ne treba stati, jer Samobor sa svojom okolicom pruža velike mogućnosti za vožnju biciklom i sve ostale aktivnosti na otvorenom, a pogotovo Samoborsko gorje i Žumberak – kaže Luka Čanak.

Dakle, karta je zaživjela ovih nekoliko mjeseci, a želja je svih da se nastavi i dalje označavanjem novih ruta. S time se slažu i Luka i Ivana.

- Biciklističke rute smo predstavili početkom lipnja i mislim da su dobro prihvaćene, jer karte su dosta tražene, a imamo i upite što medija, što samih turista vezane uz same rute. To je nešto što je Samoboru nedostajalo i zaista je bilo potrebno obilježiti barem ovih sedam ruta za početak. Plan je da se i dalje kreće u tom smjeru i prošire rute, ali sve to, naravno, ovisi o financijskim sredstvima i drugim projektima. Rute se mogu naći na web stranici Grada Samobora (www.samobor.hr), odakle se mogu preuzeti GPX ili KML file. Također, karta je otisnuta i dostupna je, osim u uredu samoborske Turističke zajednice na Trgu kralja Tomislava, i u turističkom uredu Zagrebačke županije u Zagrebu te na nekim atraktivnijim lokacijama predstavljenima i na samoj karti, kao što su, primjerice, planinarski domovi i slično. Na karti je i QR kod putem kojeg se izravno može pristupiti svim fileovima – naglašava Ivana Kokot.

Preporuka je da se svakako nabavi karta, koja će biciklistima olakšati kretanje, jer su rute jednostavno i pregledno označene, a svaka ruta ima svoju kategoriju.

- Svaka ruta u sebi sadrži svoj opis i kategorizaciju dužine, fizičke i tehničke zahtjevnosti. Ovom prigodom molio bih da u šumu idu oni koji su već u njoj bili, a oni biciklisti koji nisu još imali to iskustvo da prvi put ne idu sami, već s nekim tko je u njoj bio. Naime, taj teren ima neke svoje zamke i mi koji se puno više vozimo biciklima znamo reći da je šuma sigurnija od ceste, jer smo tamo ovisno samo od sebe – upozorava Luka Čanak.

Ivana i Luka ističu da je posao bio zahtjevan, jer je uključivao planiranja i izbor ruta, izradu studije, prikupljanje dokumentacije, obilazak terena, analizu gdje bi trebalo postaviti oznake te postavu znakova. Zahvaljuju svim institucijama koje su morale izdati suglasnosti da bi cijeli projekt zaživio, zahvaljuju i planinarima i HGSS, jer je sve usuglašeno i s njima. Oni su dali i sugestije za izmjenom jedne rute te je ona na kraju prilagođena kako bi svi bili zadovoljni, osobito da ne dođe u pitanje suživot planinara i biciklista.

- Svi smo mi ljubitelji prirode i volimo šumske staze. Dok se i jedni i drugi ponašaju u normalnim okvirima nema nikakvih problema – kaže predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak i dodaje.

- Prve reakcije stigle su od ljudi koji se inače često voze biciklom i koji su sada prvi put vidjeli znakove i oznake ruta te su jednoglasno svi oduševljeni s idejom i njenom realizacijom. Uglavnom svi govore – hvala Bogu da se to pokrenulo i da smo i to dobili.

Zadovoljstvo biciklista zasigurno će u budućnosti biti još veće kada se biciklističkom stazom povežu Samobor i Sveta Nedelja te Zagreb. Posljednjih godina na tome su se dosta angažirali članovi BBK Krpelj pa se nadamo da će i taj projekt što prije u realizaciju. Slaže se s time i Luka Čanak, koji ističe još jedan problem.

- U zadnje vrijeme dosta se diže hajka oko vožnje biciklista po nogostupima. To je problem, međutim u puno većoj opasnosti su biciklisti na cesti u odnosu na automobile, nego što biciklisti ugrožavaju pješake na nogostupu. I kada bi se pogledala statistika vidjelo bi se koliko strada biciklista na cesti, a koliko pješaka se ozlijedi zbog biciklista. Naravno, biciklističke staze bi takve probleme svele na minimum.

M.Šipuš

Biciklističke rute

U ovom projektu označeno je sedam biciklističkih ruta. Ruta 1 je Samobor - Veliki Dol – Samobor, ruta 2 Samobor - Rude - Oštrc - Rude – Samobor, ruta 3 Samobor - Otruševec – Samobor, ruta 4 Samobor - Okić - Kotari - Cerje – Samobor, ruta 5 Samobor - Bregana - Grdanjci - Vratnik - Slani Dol - Hamor – Samobor, ruta 6 Samobor - Bregana - Samoborski Otok - Gradna - Medsave - Farkaševec – Samobor te ruta 7 Samobor - Hamor - Vratnik - Slani Dol - Draganje Selo - Gradišće - Hamor – Samobor.

Šišmiši postali beskućnici

Iako su im šuma i cesta drugi dom, članovi BBK Šišmiš u potrazi su za svojim prostorom u Samoboru, nakon što su morali otići iz Starogradske 15. Tamo su više od 20 godina dijelili prostor s HPD Japetić, no prostor je vraćen vlasniku. Stoga Šišmiši apeliraju na nadležne da im pomognu u što kraćem roku naći adekvatan prostor za rad.

 

Karta i označene biciklističke rute sve su popularnije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002