02.07.2017.

3. Ljetni karneval u Samoboru

Povrački neki put i dobro sedneju

Samoborski fašnik, sa svojom skoro dva stoljeća dugom tradicijom, dobio je i svoj ljetni nastavak. Iako, kako je na početku 3. Ljetnog karnevala u Samoboru u subotu, 1. srpnja, rekao meštar fašničkog zanata Darko Kupres, ova tradicija u našem gradu do unazad par godina nije postojala, to nije i razlog da se ona ne uspostavi.

Ideja organizatora iz Folklornog ansambla Mladost, na čelu s Ivančicom Pogrmilović, bila je da se na početku ljeta, a nakon velikog zimskog Fašnika, održe fašnički "povrački". I, zakaj ne? Ak su "povrački" tradicija nakon svake svadbe, zakaj ne bi mogli biti i posle Fašnika?

Nakon dva izdanja samoborskog Ljetnog karnevala na glavnom gradskom trgu, manifestacija se preselila na intimniji i ljepši prostor Trga Matice hrvatske, gdje su se posjetitelji i izvođači mogli bliskije družiti i uživati u programu. Prije toga su fašnički bubnjari na čelu s meštrom prodefilirali Trgom kralja Tomislava i pozivali sve ljude željne zabave da im se pridruže na novoj lokaciji, što brojni Samoborci i njihovi gosti nisu propustili.

A bilo je šareno – djeca su se zabavljala uz cirkuske majstorije i balone, Kraljica karnevala sa svog je postolja "dirigirala" tempo svih događanja, Zuzane su svojim gibanjem kukova i ramena mamile poglede ponajviše muškog dijela publike, a Flat Band je pak domaćim hitovima sve namamio na ples.

Uz prigodnu tekuću ponudu sa šanka i Vilenjaka iz Razumove pivnice spremala se i Hiljadarka – gulaš namijenjen ne samo ogladnjelima, već i gurmanima, koji se po zaista pristupačnoj cijeni "točio" iz velikog kotla.

Samobor je tako dobio još jedan karneval, odnosno fašničke "povračke", idealne za skidanje u lagane ljetne maske svih fela.

M.K.

 
02.07.2017.

Susretom kod Kalina obilježena 4. godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Veselo i bez Svete Gere i Savudrijske vale

Da nikakve granice, meje ili žice ne mogu pomutiti desetljećima građene dobrosusjedske odnose naših sugrađana iz Bregane, Grdanjaca, Podvrha, Žumberka i ostalih mjesta uz granicu s Republikom Slovenijom, s prijateljima i susjedima Dolenjcima iz Jesenica i Krškog, koji žive s druge strane meje, dokazali su Hrvati i Slovenci na ovogodišnjem Susretu kod Kalina, proslavivši tako 4. godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Obični, "mali" ljudi ionako ne žive od visoke politike, jer bit će kako im skroji vlast, ali dobro znaju da na toj granici bez suradnje i iskazane dobre volje prema prvom ili nekom drugom susjedu njima nema napretka. Zato su i ove godine, u subotu, 1. srpnja, već tradicionalno Slovenci najprije ugostili Samoborce ispred Gostilne Kalin, počastili ih svojim specijalitetima, nazdravili cvičekom i gemištima, razigrali ih zvukom harmonika, da bi onda svi skupa na "hrvaškoj" strani nastavili druženje uz kulturno-umjetnički program brojnih slovenskih i hrvatskih društava koji su osmislili organizatori iz KUD-a Licitar na čelu s Miroslavom Regovićem, a kojemu je sa slovenske strane pomogla Rajka Križanac iz Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem.

Prije zajedničke veselice i tradicionalne degustacije samoborskih češnofki, kojima su sve prisutne počastili Samoborci, svoje sugrađane pozdravili su dožupan Občine Brežice Jure Pezdirc, slovenski europarlamentarac Franc Bogovič, naš zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koji su u Breganu došli u pratnji brojnih Samoboraca i većine gradskih vijećnika. Svi oni redom su zahvalili članovima svojih mjesnih i općinskih odbora, koji na ovaj način, i ne samo ovom prigodom, njeguju i razvijaju prijateljstvo i razumijevanje među ljudima koji žive uz granicu, a jednako tako im prenose iskustva i njihove potrebe, što itekako doprinosi suradnji i planiranju zajedničkih projekata na dobrobit lokalnih mještana s obje strane granice.

Pravu pučku svečanost priredili su za gotovo tisuću svojih susjeda i prijatelja KUD-ovi Slaviček iz Velike Doline, Licitar iz Bregane i Stari grad iz Lukavca, zatim Glazbeni sastav Dobri prijateli, Vokalni ansambl Aria, Tamburaški orkestar Krsto Odak iz Drniša i Križanići iz Brežica. No, bio je to tek uvod u dugu noć, jer glavna zvijezda večeri bila je legendarna Vera Svoboda, nakon koje su tamburaši Od sumraka do zore poznatim hitovima u potpunosti opravdali svoje ime.

M.K.

 

3. Ljetni karneval u Samoboru

Susretom kod Kalina obilježena 4. godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002