20.09.2017.

Aktiviran Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije

Vode rastu, opasnost prijeti

Aktiviran Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije

Zbog obilnih kiša koje uzrokuju porast vodostaja rijeka u stanju pripravnosti je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. Prema informacijama iz Hrvatskih voda očekivani maksimalni vodostaji su uglavnom dosegnuti te se na području Zagrebačke županije ne očekuju veći problemi.

Na rijeci Savi na snazi su redovne mjere poplave na preljevu Jankomir te Jesenicama, na rijeci Krapini na Kupljenovu, kao i na oteretnom kanalu Poljanski Lug.

Na zahtjev Općine Pisarovima tijekom noći dostavljeno je 500 vreća i pijesak.

Vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana i noći imali 30-ak intervencija, većinom ispumpavanja vode, i to na području Vrbovca, Dugog Sela, Samobora, Svete Nedelje te općina Bistra, Stupnik i Jakovlje, koje je sinoć ostalo bez struje.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe jučer je dio dana bila zatvorena cesta na području Gradeca Pokupskog. Na samoborskom području u Rudama jučer je također zbog izlijevanja vode bio zatvoren dio nerazvrstane ceste 3055.

Predstavnici Hrvatskih voda, policije i vatrogasci kontinuirano obilaze teren, a na svim potencijalno ugroženim područjima vrše se preventivne aktivnosti.

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Hrvoja Frankića pripravnost Stožera i svih službi (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije) traje i dalje.

Iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije apeliraju na gradove i općine da ih redovito izvještavaju o stanju na svom području.

M.B.

 
20.09.2017.

Predavanje dr. Sanje Toljan o dva najvažnija hormona u ljudskom organizmu

Kortizol i inzulin uravnotežuju i ostale hormone

Predavanje dr. Sanje Toljan o dva najvažnija hormona u ljudskom organizmu

Građanski utorak 19. rujna u Galeriji Prica ponudio je Samoborcima zanimljivo predavanje dr. Sanje Toljan pod nazivom Dirigenti hormonskog orkestra – kortizol i inzulin, koje je održano i u sklopu projekta Zajedno za zdravlje, kojeg zajednički provode pučka učilišta u Samoboru, Ivanić-Gradu i Zelini.

Suvremena medicina veliku pozornost polaže upravo na ulogu i značaj hormona u ljudskom tijelu, čiji normalan rad uvelike utječe na dobro zdravlje svakog od nas. Od stotine hormona u ljudskom tijelu najpoznatiji su kortizol, kojeg luči nadbubrežna žlijezda, te inzulin, kojeg stvara žlijezda gušterača. Njihov uravnotežen rad doprinosi kontroli i u ostatku "hormonskog orkestra" u organizmu, jer kada se isti naruši, posljedice osjeća čitavo tijelo u vidu nekih od, ne baš zanemarivih poremećaja, simptoma ili ozbiljnih bolesti.

Dr. Toljan detaljno je pojasnila rad ovih hormona te na koji ih prirodan način držati pod kontrolom i pomoći im da sustavno obavljaju svoju važnu ulogu.

M.K.

 
20.09.2017.

Kreće 3. KOZa

Da vidimo čija mama crne brege dere

Kreće 3. KOZa

U subotu, 23. rujna, u 19 sati, u Scoutu će biti održan treći po redu kviz općeg znanja - KOZa. Za sve koji se prvi put susreću s KOZom, slijedi nekoliko osnovnih informacija.

Pitanja će biti raspoređena u pet različitih kategorija: Opći kaos donosi pitanja iz svih mogućih i nemogućih područja znanja, Sofijin izbor nudi vam osam različitih tematskih kategorija po pet pitanja, od kojih sretnici među vama mogu izabrati četiri, Multimedijalna kaljuža od vas će zahtijevati da na našim pripremljenim filmićima istovremeno analizirate video, audio i titlove, Čija mama crne brege dere ime je naše igre asocijacija u kojoj tražimo dvije osobe iz stvarnog svijeta, a Točno u podne napeto je, brzopotezno finale, koje će odigrati dvije najuspješnije ekipe iz regularnog dijela kviza.

Više na: https://www.facebook.com/events/428357400892493/?ti=cl.

Ana Tušinec

 

Aktiviran Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije

Predavanje dr. Sanje Toljan o dva najvažnija hormona u ljudskom organizmu

Kreće 3. KOZa

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002