10.09.2017.

Obnovljena škola u Rudama

800.000 kuna za nekad "malu školu"

Za oko 130 učenika OŠ Rude prvi dan škole bio je posebno uzbudljiv. Naime, dočekala ih je obnovljena škola koja je sada u potpunosti prilagođena njihovim potrebama.

Radovi na energetskoj obnovi školske zgrade u Rudama ukupno su iznosili oko 800.000 kuna, od čega je s 400.000 kuna projekt sufinancirala Zagrebačka županija, a otprilike isto toliko uložio je i Grad Samobor.

Energetska obnova škole obuhvatila je novu fasadu, zamjenu stolarije, ugradnju nove i energetski učinkovite LED rasvjete te toplinsku izolaciju stropova.

Svoje zadovoljstvo izrazila je ravnateljica Kristina Halužan, koja je naglasila kako se posebno cijene ulaganja u male škole, s manjim brojem učenika, kako bi se i njima omogućila jednaka kvaliteta školovanja koju imaju učenici većih škola.

U ime Grada nazočne su pozdravili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i resorni pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Inače, vrijedi napomenuti da i ova, kao i ostale samoborske škole, bilježi rast broja učenika.

OŠ Rude trenutno pohađa 137 učenika, od čega su 22 prvašića, u dva objekta - matičnoj školi u Rudama i područnom objektu u Manjoj Vasi.

P.A.

 
10.09.2017.

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Školska kuhinja postala je "menza"

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Uz ormariće za učenike koji su se već u startu pokazali kao pun pogodak, budući da ih mnogo učenika koristi za odlaganje stvari, u rujnu je u OŠ Milana Langa u Bregani zaživjela još jedna novina.

Školska kuhinja je nakon dugog niza godina "posložena" na drugačiji način - učenici sami dolaze u blagovaonicu, uzimaju svoj pladanj s hranom, a zatim odlaze do stolova u holu namijenjenima za jelo.

Već prvog dana svi učenici su odlično usvojili novitet, a strahovanja da će možda biti premalo vremena tijekom velikog odmora pokazala su se neopravdanima. Školska kuhinja postala je tako "menza", a učenici su odgovornim ponašanjem opravdali epitet naše eko-škole koja brine o hrani.

I.M.

 
10.09.2017.

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Koji primjer danas izabrati?

U subotu, 9. rujna, u kapeli Uvoda Presvete Bogorodice u hram u selu Kravljak (u sklopu popularnog izletišta Žumberačko eko selo) svečanom svetom liturgijom i posvetom novog pila završena je Godina obitelji na području Žumberka i Prvi kongres iseljenih Žumberčana. Liturgijsko slavlje predvodio je stojdraški župnik stavrofor Mile Vranešić, u susluženju s okolnim grko i rimokatoličkim svećenicima.

Predvoditelj liturgijskog slavlja u propovijedi je istaknuo dvije biblijske obiteljske zajednice. Prva su bili Adam i Eva, koji su živjeli u rajskom blagostanju, ali su zloupotrijebili dar darovane slobode, ne upuštajući se u avanturu spoznaje dobra i zla.

U drugoj biblijskoj obitelji Marije i Josipa susrećemo siromaštvo i progon, ali i držanje Božjih zapovijedi koje u sebi nosi žrtvu i trajnu pobjedu.

Aktualizirajući primjere ovih dviju obitelji Vranešić je naglasio da smo i mi danas stavljeni na kušnju: koji primjer uzeti - blagostanje, oholost i kršenje Božjih zapovijedi ili birati neimaštinu, ali i pridržavanje Božjeg zakona. Ako smo se opredijelili za put nazaretske obitelji, onda nam se valja vratiti trajnim vjekovnim vrijednostima katoličke obitelji, svakodnevne obiteljske molitve i kateheze obiteljskog stola, a ne medijske manipulacije gospodara suvremene brutalne neopoganštine.

U nastavku propovijedi naglasio je da se danas molimo i za mnogobrojne iseljene Žumberčane i njihovo potomstvo, da ne zaborave trajne moralne i vjerske vrijednosti koje su namrli u rodnom zavičaju. Svjesni žalosne činjenice da, ako se ne pojačaju veze domovinske i zavičajne crkvene zajednice s našim brojnim iseljeništvom, zakoni globalizacije i asimilacije izbrisat će i zadnji trag nacionalne i vjerske pripadnosti.

Nakon liturgijskog slavlja mnogobrojni su se vjernici, u procesiji s likom Žumberačke Bogorodice, uputili prema novopodignutom pilu uz potok Rakovac, koji je podignut u povodu stogodišnjice fatimskih poruka. Nakon blagoslova, Voditelj uresa za život i obitelj HBK Petar Krešimir Hodžić okupljenom vjerničkom mnoštvu prenio je pozdrave predsjednika tog vijeća, dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. Hodžić je u svom govoru podsjetio na riječi pape Franje kako bi u našim obiteljima, usprkos svim poteškoćama, moralo biti više dijaloga, tolerancije i veselja.

Na kraju slavlja cjelokupno vjerničko mnoštvo izmolilo je posvetnu molitvu pape Lava XIII. za obitelj. Prijepodnevni dio Obiteljskog dana završio je milenijskom slikom poznatog majstora fotografije Šime Strikomana.

U popodnevnim satima, nakon zajedničkog agape, kojeg su priredili sami vjernici svojim darovima, uslijedio je kulturno-umjetnički program za starije, a za mlađe sportski program, uz obaveznu nogometnu utakmicu gdje su i mlađi svećenici pokazali svoje umijeće.

Ž.V.

 

Obnovljena škola u Rudama

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002