24.10.2017.

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje od 24. do 27. rujna posjetili Nacionalni park Kalkalpen

Temeljito upoznavanje s dobrim praksama

Početkom ove godine započeo je transnacionalni projekt iz programa Interreg Dunav - financijskog instrumenta europske teritorijalne suradnje, akronima ECO KARST, a Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje jedno je od 7 krških pilot područja u kojima će glavni izazov biti pronaći ravnotežu između očuvanja i zaštite prirode te njenog održivog korištenja. Sedam krških područja u sedam različitih zemalja dijeli slične probleme, a nedostatak odgovarajućih znanja ograničavajući je faktor za ublažavanje degradacije ekosustava i održivi razvoj u dunavskom porječju. Vodeći partner projekta je Zavod za gozdove Slovenije, a ostali projektni partneri su institucije i parkovi iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rumunjske.

Rezultat projekta bit će poboljšano upravljanje i održivi razvoj krških bio–regija, kroz podizanje svijesti o uslugama ekosustava i povećan broj poduzetnika u poslovima koji poboljšavaju stanje bioraznolikosti. Smjernice za uvođenje usluga ekosustava u takve poslove poslužit će kao alat u čitavoj dunavskoj i dinarskoj regiji.

Jedna od projektnih aktivnosti je razmjena iskustava i dobre prakse među partnerskim područjima, i s tom svrhom oganiziran je posjet austrijskom pilot području, Nacionalnom parku Kalkalpen od 24. do 27. rujna 2017., kojem su se, uz djelatnike Javne ustanove, pridružili i neki od lokalnih dionika. Bila je to ujedno i prilika da se projektni partneri iz različitih područja sretnu i nauče ponešto o upravljanju i prirodnim vrijednostima NP Kalkalpen.

U ponedjeljak je bio organiziran posjet južnom dijelu nacionalnog parka i regiji Phyrn Priel, gdje se nalazi njihov posjetiteljski centar, panoramski toranj Wurbauerkogel, tematska staza Hengstpass i planinski pašnjak Puglalm. Sudionicima posjeta dobrodošlicu je zaželio ravnatelj NP Kalkalpen dr. Erich Mayrhofer, osvrnuvši se na 20. obljetnicu osnivanja parka i izazove s kojima se susreću u upravljanju, kako bi održali park u sadašnjem stanju.

U utorak su se primjeri dobre prakse mogli vidjeti na obiteljskom gospodarstvu Höllhuber, koje se bavi preradom lokalno uzgojenog voća u sokove i "cydere", te u pilani Aigner. Oba proizvođača s ponosom koriste logotip Nacionalnog parka Kalkalpen. Najuzbudljiviji dio dana bio je ipak posjet dolini Bodinggraben, gdje je jedna grupa sudjelovala u vođenoj turi kroz divljinu u potrazi za jelenima (odnosno, njihovim glasanjem), dok su drugi posjetili dvorac grofa Lamberga, jednu od najistaknutijih kulturno–povijesnih destinacija ove regije.

Studijsko putovanje završilo je prezentacijom primjera dobre prakse lokalnih proizvođača.

Sljedeća projektna aktivnost održat će se sredinom studenoga upravo u Samoboru, gdje će se projektni partneri ponovo susresti na trodnevnoj edukaciji o identifikaciji, kartiranju i analizi tipova i usluga ekosustava te korisnika prostora.

Katarina Husnjak Malovec

 
24.10.2017.

U Zagrebačkoj županiji počinje isplata 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

212 potpora za najperspektivnije poduzetnike

U Zagrebačkoj županiji počinje isplata 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Kreće isplata 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za 212 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2017. godini.

Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 26. travnja do 29. svibnja 2017. godine, mogli su se javiti mikro i mali subjekti malog gospodarstva, a za pojedine mjere i srednji subjekti malog gospodarstva koji su registrirani isključivo kao obrti, koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije, te prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije. Ukupno je zaprimljeno 308 zahtjeva, od kojih je odobreno 212 potpora. Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija možete pogledati na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji.

- Početkom godine za ovaj smo natječaj osigurali 3,2 milijuna kuna, ali zbog velikog interesa poduzetnika nedavno smo rebalansom proračuna sredstva povećali za 125%, tj. na ukupno 7,2 milijuna kuna. Tim bespovratnim sredstvima želimo pomoći našim poduzetnicima koji iz godine u godinu ostvaruju iznimne rezultate u poslovanju i Zagrebačkoj županiji osiguravaju status jedne od gospodarski najrazvijenijih županija u Hrvatskoj, kao i status županije koja dugi niz godina u državni proračun više uplaćuje nego iz njega uzima – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Iz Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije ističu kako je u tijeku priprema dopisa i ugovora koji će biti poslani korisnicima potpora. Poduzetnici kojima je dodijeljena potpora mogu odmah započeti s nabavom, ne moraju čekati dostavu ugovora. Više informacija o korištenju potpora može se dobiti putem elektroničke pošte na adresu v.ljubesic@zagrebacka-zupanija.hr.

Rok za korištenje potpore i dostavu izvještaja je 31. prosinca 2017. godine.

M.B.

 
24.10.2017.

Dok učenici i profesori oslikavaju svojku školu, Nepoznat Netko uništava pročelja

Umjesto vandala - grafiteri

Tijekom subote, 21. listopada, djelatnici škole Milana Langa u Bregani - Kornelija Turić Dorotić, Aleksandra Čavrag Tomašinec, Igor Kupres i Ivančica Huđek, a u pomoć je priskočio i bivši učitelj Mihovil Dorotić, koji se uvijek odaziva ovakvim akcijama, zasukali su rukave, uzeli kistove i boje u ruke i obojali nacrtane likove u školskom dvorištu. Kao što smo i najavili, dvorište je u potpunosti "oživjelo" i sigurno će biti magnet za sve učenike i posjetitelje.

Nažalost, tijekom vikenda je i Nepoznat Netko pokušao umanjiti vedre tonove te pod okriljem noći vandalskim činom uništio zidove dvorane neprimjerenim natpisima, kojima sigurno nije mjesto u školskim prostorima. No, na veliku žalost tih anonimnih "hrabrih" pojedinaca, već je dogovorena suradnja s grafiterima koji će uskoro cijelo pročelje dvorane ukrasiti velikim grafitom vezanim uz Breganu.

Dok se neki trude uljepšavati prostor oko sebe na radost mnogobrojne djece, neki drugi misle da sve treba uništiti...

I.M.

 

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje od 24. do 27. rujna posjetili Nacionalni park Kalkalpen

U Zagrebačkoj županiji počinje isplata 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Dok učenici i profesori oslikavaju svojku školu, Nepoznat Netko uništava pročelja

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002