19.12.2017.

Godišnja skupština Udruge Uskok – Sošice u grkokatoličkom centru u Samoboru

Udruga mijenja ime u Žumberački uskoci

Godišnja skupština Udruge Uskok – Sošice u grkokatoličkom centru u Samoboru

Dvorana u žumberačkom grkokatoličkom centru u Samoboru, koji je posvećen Praocu vjere Abrahamu, bila je u subotu, 16. prosinca, ispunjena članovima i simpaziterima uskočke priče iz Žumberka. Udruga Uskok - Sošice imala je godišnju skupštinu, na kojoj se okupilo oko 60 članova i gostiju. Predsjednik udruge Milan Radić pozdravio je nazočne te predložio radno predsjedništvo i dnevni red. U radno predsjedništvo izabrani su Željko Bastašić, Željko Hranilović i Milan Radić, a za zapisničara Vlatka Obradović. Izvješće o radu podnio je tajnik Željko Hranilović, a također je donesena odluka da se umjesto dosadašnjeg naziva Udruge Uskok-Sošice koristi novi naziv Žumberački uskoci i to iz razloga što je širi i sveobuhvatniji naziv. Ovaj prijedlog je jednoglasno usvojen, a u novo rukovodstvo izabrani su Željko Hranilović, (tajnik), Milan Radić (predsjednik) i Željko Bastašić (dopredsjednik). U Nadzorni odbor su izabrani Zdravko Štibić, Janko Obradović i Darko Kolić. Sjedište udruge je u Sošicama.

Udruga Uskok - Sošice bila je osnovana 9. siječnja 2009. u Sošicama. Udruga Žumberački uskoci nastavlja suradnju sa sličnim udrugama iz Žumberka i okolice, a posebno će njegovati suradnju s kliškim i senjskim uskocima. Određeni su ciljevi udruge, a to su očuvanje i potvrda povijesnih, vjerskih, domoljubnih i kulturnih vrijednosti žumberačkog uskočkog roda kroz hrvatsku povijest. Jedna od najvažnijih djelatnosti i posebnosti udruge je promicanje i znanstveno vrednovanje hrvatskih velikana - biskupa Janka Šimraka i Gabre Mijakića, akademika Tadije Smičiklasa i Petra Skoka, plemenitih Hranilovića, Gvozdanovića, Badovinaca, Heraka i drugih što svojim djelom zadužiše hrvatski narod.

Udruga ima svoj FB profil Žumberački uskoci i portal uskok-sošice.hr. Skup su pozdravili svećenici Mile i Danijel Vranešić, hrvatski branitelji iz Žumberka Nikica Burić-Čokot i Vlado Heraković, predstavnik Braće hrvatskog zmaja Ivan Nađ, prestavnici Žumberačkog društva Marko Vukasović Tomo Gvozdanović i Janko Jelenić, Zvonko Maštrović iz Nove stvarnosti te predstavnici Matice hrvatske Naglašeno je da se uskočka priča treba širiti među populacijom, jer uskoci iz Žumberka bili su nosioci kršćanske pobjede kod Siska 1593. i 1545. obranili Zagreb od Osmanlija. Vojskovođe iz Žumberka Hranilovići, Rajakovići, Delivuki, Delišimunovići, Gvozdanovići, Badovinci, Šajatovići, Šintići... uvijek su bili na braniku Lijepe naše i čuvari kršćanstva. Vincere aut mori! - piše na spomeniku u Stojdragi, koji je otkriven 2015.

M.R.

 
19.12.2017.

Božićni darovi za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa

Pune ruke darova za veseliji Božić

I ove je godine Grad Samobor u suradnji s Centrom za socijalnu skrb osigurao prigodne darove, slatkiše i poklon bonove za svu djecu, njih 57-ero, čije obitelji su slabijeg imovinskog statusa pa im je teško svojim najmlađima priuštiti zasluženi darak i tako doprinijeti blagdanskom ugođaju.

Učinili su to za njih Djed Božićnjak i teta Zima, pozvavši ih u ponedjeljak, 18. prosinca, u Centar za mlade Bunker, u kojem su djecu i njihove roditelje dočekali i pozdravili još i pročelnik Juro Horvat i ravnateljica samoborskog Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija.

Glazbeno su ih božićnim pjesmama razveselili njihovi malo stariji vršnjaci – Kvartet saksofona naše Glazbene škole, pod vodstvom prof. Tomislava Žužaka, nakon čega su se punih ruku veselo otputili svojim kućama.

M.K.

 

Godišnja skupština Udruge Uskok – Sošice u grkokatoličkom centru u Samoboru

Božićni darovi za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002