08.05.2017.

Samoborski srednjoškolci na prvoj crti bojišnice u zapadnoj Slavoniji

Obišli mjesta tragičnih zbivanja

U organizaciji HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje samoborski srednjoškolci su, u pratnji svojih profesorica i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obišli 5. svibnja prvu crtu bojišnice svojih očeva i sugrađana: Okučani – Bijele Stijene – Pakrac – Bučje – Trokut. Tradicionalno edukativno - memorijalno putovanje za tridesetak učenika ETUŠ-a i Srednje strukovne škole Samobor na zapadnoslavonsko bojište, gdje je u borbama sudjelovala 151. samoborska brigada i brojni Samoborci i Svetonedeljčani, organizirano je već nekoliko puta, a poklopilo se s obilježavanjem godišnjice Bljeska.

Uz predsjednika HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje Miljenka Komesa, predsjednicu Udruge roditelja palih branitelja Samobora i Svete Nedelje Đurđu Purić i druge predstavnike Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje te samoborske branitelje koji su sudjelovali u borbama na tom ratištu, srednjoškolcima su svoja sjećanja i tumačenja o zbivanjima na prvoj crti te bojišnice prenijeli i branitelji toga kraja.

Učenici su obišli i Dubovac, mjesto gdje je nedavno, nakon 26 godina, pronađeno tijelo poginulog branitelja iz Ruda Vlade Nikla, spomen–park i spomen–sobu vojno–redarstvene operacije Bljesak u Okučanima, gdje se čuva uspomena i na branitelja Roberta Erdelju iz Strmca, koji je poginuo u toj operaciji, zatim spomen obilježja u Bijelim Stijenama i Kusonjama, prvi logor u koji su zatvarani Hrvati u Bučju, izloženu ratnu opremu u Prekopakri, Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu te zajednički spomenik braniteljima na Trokutu.

Na svim mjestima zapalili su svijeće i položili cvijeće u spomen na poginule branitelje, a svoje dojmove iz ovog živog sata povijesti prenijet će i kolegama u školi.

D.K.

 
08.05.2017.

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa iz Bregane 3. na županijskoj smotri zadruga

Kroz pjesmu o mački do državne smotre

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa Bregana sudjelovala je na županijskoj smotri zadruga, koja je održana u OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici i osvojila 3. mjesto, čime se plasirala na državnu smotru zadruga. Dominik Bedeničić, Petra Šimrak i Vedran Čalić, zajedno s voditeljicom zadruge Kornelijom Turić Dorotić svojim su izložbenim prostorom osvojili srca kupaca, kao i ocjenjivačke komisije. Tema je bila povezana s pjesmom Luke Paljetka koju je nedavno poslao učenicima u Bregani, a Dominik je odlučio napisati i pismo velikom pjesniku koje donosimo u prilogu.

Evo i pisma:

Dragi Luko!

Javljamo Vam kako bismo Vam zahvalili na pjesmi koju ste nam poslali. Pjesma o mački koja je iz Dubrovnika došla u Breganu nadahnula nas je za 29. smotru učeničkih zadruga Zagrebačke županije te nam je glavna tema bila mačka. Vašu mačku oživjeli smo na keramičkim satovima, prstenju, ogrlicama i privjescima, magnetima, karamelama i pjenušavim kupkama. Naša maca toliko se svidjela kupcima i komisiji da smo izborili 3. mjesto u županiji.

Zahvaljujući Vama i uz pomoć naših vrijednih ručica, idemo na državnu smotru učeničkih zadruga. Kao uspomenu na našu zadrugu i školu šaljemo Vam nekoliko prigodnih poklončića inspiriranih simpatičnom i druželjubivom mačkom iz pjesme.

Dominik Bedeničić, član UZ Plemka

I.M.

 

Samoborski srednjoškolci na prvoj crti bojišnice u zapadnoj Slavoniji

Učenička zadruga Plemka OŠ Milana Langa iz Bregane 3. na županijskoj smotri zadruga

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002