03.03.2017.

Gradska knjižnica predstavila je svoje novo izdanje o samoborskoj arhitektonskoj baštini

Baština koja vapi za obnovom

Gradska knjižnica predstavila je svoje novo izdanje o samoborskoj arhitektonskoj baštini

Za poznate samoborske gradske vizure, njihovu ljepotu i prepoznatljivost, uvelike su zaslužni brojni ugledni Samoborci, ali i "dotepenci", koji su tijekom prošlih stoljeća u njemu sagradili svoje kuće, vile, kurije i dvorce, u kojima su stalno živjeli ili pak povremeno uživali.

U najnovijem izdanju Gradske knjižnice Samobor, naslova Kuće, vile, kurije i dvorci – arhitektonska baština, fotografijama i riječju opisane su 22 samoborske građevine od značaja za njegovu kulturnu, povijesnu i arhitektonsku baštinu.

Na predstavljanju ove brošure u četvrtak, 2. ožujka, u samoborskoj knjižnici govorili su viša kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini i naš samoborski kroničar Milan Žegarac Peharnik, kako ga je u ime izdavača predstavila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković.

Autori su se ovaj puta usredotočili najviše na kuće u užem centru Samobora, poglavito u Starogradskoj ulici, u kojoj su i Remussini i Žegarac odrasli, sažimajući kroz tekst povijesne podatke o vremenu i stilovima gradnje svake od njih, ali i promjenama i izmjenama koje su doživjele tijekom vremena mijenjajući vlasnike.

Većina opisanih kuća danas vapi za obnovom pa je ovo i svojevrsni apel vlasnicima i Gradu Samoboru da svoje kuće očuvaju i tako zaštite izvornost i identitet gradske jezgre, bez obzira na njihovu stvarnu tržišnu vrijednost.

Sve stare fotografije samoborskih kuća, vila, dvoraca i kurija obradio je, a snimio je i njihovo sadašnje stanje, Ivan Tibor Grujić.

M.K.

 
03.03.2017.

Svetonedeljski HDZ ima kandidata za gradonačelnika

Damir Halužan u utrci za gradonačelnika Svete Nedelje

Svetonedeljski HDZ ima kandidata za gradonačelnika

Damir Halužan kandidat je svetonedeljskog HDZ-a za gradonačelnika Grada Svete Nedelje na skorim lokalnim izborima, koji će se održati u svibnju. Njegovu kandidaturu potvrdila je Županijska organizacija HDZ-a Zagrebačke županije. Službena objava kandidature i predstavljanje programa HDZ-a Svete Nedelje, najjače stranke u gradu, koja ima vlast u svetonedeljskoj lokalnoj samoupravi od njezina osnutka 1993. godine, bit će uskoro.

Iz svojeg programa, pod motom "Za moderan grad", Halužan ističe: "Sveta Nedelja treba postati moderan hrvatski i europski grad, ugodan za život i rad svim dobnim skupinama. Nastavljamo sa započetim radovima na gradnji komunalne infrastrukture (vodovod, kanalizacija), naglasak je na daljnjoj izgradnji cesta, nogostupa, ali i povezivanju naselja biciklističkim stazama. Kapitalni projekti obuhvaćaju gradnju nove škole u Strmcu, sportsko-rekreacijskog centra s bazenom, doma za starije osobe i kulturnog centra, u sklopu kojeg će biti i centar za mlade.

Radi poboljšnja javnog prijevoza na području Grada, pokreće se projekt izgradnje malog gradskog kolodvora, a osigurat će se financijska sredstva za besplatan javni prijevoz za nezaposlene, učenike, studente, umirovljenike i korisnike socijalnih potpora.

Mjesnim odborima osigurat će se znatno veća financijska sredstva za samostalno vođenje malih komunalnih akcija. Implementacijom novih tehnologija Sveta Nedelja treba postati e-grad, a namjeravamo uvesti i besplatan Wi-Fi u sva naselja. Proračunski prihodi Grada proteklih godina su stabilni pa ćemo smanjiti stopu prireza koja sada iznosi 6%. Naglasak je i na jačanju civilnog društva, kao i mjesne samouprave, kako bi se građanima pružila mogućnost većeg sudjelovanja u upravljanju lokalnim poslovima".

Damir Halužan protekle četiri godine obavljao je dužnost zamjenika svetonedeljskog gradonačelnika, a prije toga bio je uspješan poduzetnik.

M.K.

 

Gradska knjižnica predstavila je svoje novo izdanje o samoborskoj arhitektonskoj baštini

Svetonedeljski HDZ ima kandidata za gradonačelnika

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002