06.07.2017.

Kreće uređenje samoborske kino dvorane

Amfiteatar, nova ventilacija i stolci

Kreće uređenje samoborske kino dvorane

Samobor, kao grad kulture, obiluje kulturnim događanjima. No, djelatnici u kulturi, umjetnici i građani već dugo čekaju preuređenje kino dvorane koja služi i za koncerte, kazališne predstave i slična događanja. Sada je čekanju došao kraj.

Naime, Grad Samobor je pokrenuo postupak javne nabave za izvođenje radova na uređenju kino dvorane čija je vrijednost procijenjena na gotovo 4 i pol milijuna kuna bez PDV-a.

Zgrada kina nalazi se na Trgu Matice hrvatske u zoni zaštite spomenika kulture, što zahtijeva prilagođavanje projekta propisima o zaštiti kulturnih dobara.

Preuređenje će obuhvatiti cjelovitu rekonstrukciju kino dvorane, obnovu podova i zidova, postavljanje novog ventilacijskog i sustava grijanja te rekonstrukciju postojećeg gledališta u parteru i na balkonu, uključujući nabavu novih kino-sjedalica.

Gledalište će tako dobiti izgled amfiteatra, a uređuje se i ulazni hol, sa sanitarnim čvorom i info pultom.

Natječaj je otvoren do kraja srpnja, a odluku o odabiru najpovoljnije ponude donijet će samoborsko Gradsko vijeće na svojoj rujanskoj sjednici.

Radovi bi trebali započeti u jesen ove godine, nakon potpisivanja ugovora s najpovoljnijim izvođačem, s predviđenim rokom izvođenja radova od 270 dana.

P.A.

 
06.07.2017.

Ljeto u Samoboru nudi i Frendovsku klupu Laboratorija zabave

Dobra zabava za sve

Ljeto u Samoboru nudi i Frendovsku klupu Laboratorija zabave

Ljeto u Samoboru u nedjelju, 9. srpnja, od 19 sati donosi nešto sasvim novo: Frendovsku klupu Laboratorija zabave. Grad Samobor, kao grad prijatelj djece i domaćin odličnog provoda i pametne zabave, Frendovsku klupu postavlja u samo središte akcije: na Trg Matice hrvatske, na kojem od nedjelje svaki klinac može naći dobro društvo.

Frendovsku će klupu vesela ekipa iz Laboratorija zabave oslikati, urediti i ukrasiti uz najbolje moguće partnere: kreativne, maštovite i razigrane malce željne druženja, zabavne akcije i vikenda na otvorenom. Svi alati i materijali su osigurani, a raspored događanja je sljedeći:

- 19:00 okupljanje i uvod o Frendovskoj klupi

- 19:15 predstava Ipamanondas

- 19:30 zajedničko oslikavanje Frendovske klupe.

Buddy Bench/Frendovska klupa je međunarodni humanitarni projekt osmišljen s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, poticanja inkluzije te sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava među djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi. Nastao je u SAD-u, a njegov je začetnik dijete. Sedmogodišnji Christian je uz pomoć roditelja, učitelja i prijatelja pokrenuo inicijativu da njihovo školsko dvorište dobije klupu prijateljstva: oslikanu, uređenu i dobro pozicioniranu klupu na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje.

Jednostavnost, kreativnost i fleksibilnost pokazale su se kao najveća snaga ove akcije: samouvjerena djeca sjela bi na klupu kad bi željela predložiti ili pokrenuti novu igru, a ona sramežljivija su znala da samo na nju trebaju sjesti i nova igra ubrzo dolazi po njih. Na Frendovskoj klupi tako sva djeca različitih osobnosti i karaktera mogu razvijati i njegovati svoje komunikacijske, socijalne i emocionalne vještine, svatko je na klupu dobrodošao i svačije mišljenje se uvažava.

Više informacija na www.laboratorijzabave.hr.

Fotografije: Laboratorij zabave

 
06.07.2017.

Izvrsni turistički rezultati na području Zagrebačke županije

Za prvih 6 mjeseci 19 posto bolji rezultati

Izvrsni turistički rezultati na području Zagrebačke županije

Zagrebačka županija tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila je 35 652 turističkih dolazaka, što je za 19% više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11%, i to s 57 548 na 64 100.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42 965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21 135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka 24 186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11 466 domaći gosti. U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote "zelenog zagrebačkog prstena" uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

- Ponosni smo što se kontinuirani, višegodišnji rast turističkih dolazaka i noćenja nastavlja i u prvoj polovici 2017. godine – izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji tijekom 2016. godine porastao broj noćenja za 36%, a dolazaka za 26%u odnosu na prethodnu godinu. - Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a velik utjecaj ima i blizina Zagreba, koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni – pojasnila je Rašperić.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude, Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma. Podsjećamo, u Zagrebačkoj županiji intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnijih i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, a za koju postoje sve predispozicije.

- U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti - istaknula je Rašperić, podsjetivši da je u svibnju predstavljena mobilna biciklistička aplikacija "ZG bike" i projekt mreže aplikacija "Vision one", kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije. Turistička zajednica do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1317 kilometara, a i svih 9 gradova u županiji te općine Krašić, Pisarovina i Brdovec opremila servisnim stanicama za bicikle. Također, u svibnju Zagrebačkoj je županiji temeljem programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini dodijeljeno 350.000 kuna.

Inače, županija je uključena i u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara. Za projekt 85% sredstava osigurava se iz fondova EU, a preostali dio sufinancirat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Kao još jednu snažnu i perspektivnu turističku granu u Zagrebačkoj županiji treba izdvojiti zdravstveni turizam.

- Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu, koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu, jedan je od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu. Stoga smo početkom godine krenuli u 43 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja Naftalana koja će zasigurno od 2019. godine, kada će biti dovršeni radovi, znatno utjecati na još bolje turističke pokazatelje za našu županiju - istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

M.B.

 

Kreće uređenje samoborske kino dvorane

Ljeto u Samoboru nudi i Frendovsku klupu Laboratorija zabave

Izvrsni turistički rezultati na području Zagrebačke županije

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002