01.12.2017.

Tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Zonta kaže NE nasilju nad ženama

Tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U prostorijama Gradske knjižnice Samobor, Zonta klub Zagreb i Gradska knjižnica Samobor 2. su prosinca organizirale tribinu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga).

Doktorica Slobodanka Keleuva, specijalist hitne medicine, predstavila je podatke zabilježene u Hitnoj medicinskoj službi u Zagrebu u razdoblju od 2011. do 2015. godine koji govore o tome koliko je velik broj žena žrtava nasilja bio zbrinut u Hitnoj službi, dok postoji i velik broj koji nije stigao po pomoć i na što treba također ukazati. Osim žrtava fizičkog nasilja, nasilje nad ženama ima i mnoge druge forme. Upravo borba protiv nasilja nad ženama i djevojkama u svijetu je jedan od ciljeva Zonta International, čiji je član i Zonta klub Zagreb.

Zonta klub Zagreb postoji već 23 godine i već prve godine djelovanja kreće s akcijama, a kako je godina osnutka bila ratna godina, prva akcija je bila prikupljanje sredstava za zbrinjavanja žena i djece žrtava rata u suradnji s Caritasom za kupnju kuće u Svetoj Nedelji.

Rad Zonta kluba Zagreb i Zonta International predstavila je Ksenija Čapo, tajnica kluba. Zonta International je neprofitna, nevladina i nereligijska udruga poslovnih i profesionalno orijentiranih žena, koja se bavi promicanjem položaja žena u društvu. Zonta klub Zagreb kao član Zonta International i sam se pridružuje kampanji Zonta za prekid nasilja nad ženama u svijetu 2012. godine, poznatim pod nazivom ZONTA SAYS NO - Zonta kaže ne nasilju nad ženama.

Zonta International djeluje prvenstveno kroz savjetodavnu ulogu u UN agencijama, UNESCO-u, Vijeću Europe i slično, te skupljanjem financijskih sredstava za projekte osnaživanja žena i djevojaka u cilju ostvarivanja njihova punog potencijala. Više o kampanji na www.zontasaysno.com.

T.I.

 
01.12.2017.

Upaljena prva adventska svijeća na glavnom samoborskom trgu

Počeo Advent u Samoboru

Paljenjem prve adventske svijeće na Trgu kralja Tomislava u subotu, 2. prosinca, započeo je i adventski program, koji organiziraju članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor, pod pokroviteljstvom Grada Samobora i tvrtke Komunalac d.o.o.

Kao i danas, svake će subote do Božića biti upaljena po jedna svijeća, a u prigodnom programu sudjelovat će zborovi župnih crkava sv. Anastazije i Lug, Udruga Etno fletno, trubač Viktor Meczner i samoborski matičari.

Svijeće će blagosloviti svećenici župne crkve sv. Anastazije u Samoboru. Organizatori pozivaju svoje sugrađane da zajedno s njima kroz četiri subote slave vrijeme Došašća uz pjesmu, molitvu i tradicionalne samoborske običaje.

R.Š.

 
01.12.2017.

Na Trgu se opet ukazao Sveti Nikola

Budite dobri i bit ćete kao i mi!

Veselju nije bilo kraja kada se u subotu, 2. prosinca, na Trgu kralja Tomislava, ukazao Sveti Nikola. S torbom punom slatkiša, koje je podijelio djeci u pratnji njihovih najmilijih, ukazao im je na potrebu da budu dobri, ne srde roditelje, uče i poštuju starije, te im pomogao u ukrašavanju božićne jelke.

Valja istaknuti da su božićne ukrase za središnji samoborski božićni bor izradila djeca samoborskog waldorfskog Dječjeg vrtića Neven.

Inače, ne znamo zbog čega se u svim tim organiziranim predstavama i pojavljivanjima Svetog Nikole u javnosti negdje izgubio njegov partner Krampus. Krije li se on u saborskoj većini, na haaškom sudištu ili u Agrokoru, nepoznato je.

Ali, zbog njegovog znakovitog višegodišnjeg izbivanja iz samoborske sredine treba napomenuti da pomalo pada i rejting Svetog Nikole. Jer, bez pravog primjera zla i primjer dobra gubi na težini. Kao djeca smo se skrivali pod krevet kad bi iz daljine čuli Krampusovo zveckanje lancima pa bi nam onda, nakon kratkog preispitivanja ponašanja u minuloj godini, utješna riječ i bombončić iz ruke Svetog Nikole bili jedina i prava utjeha pred spavanje.

A i kakav je to superheroj bez pravog negativca?

Zato, vrnite nam Krampusa pa makar moral volontirat, bez naknade, honorara i plaćenih poreza!

Bolje da umre selo, nego običaji!

Robert Škiljan

 
01.12.2017.

Privremena regulacija prometa u bivšoj vojarni

Dok Velika srca trče, nema prometa!

Privremena regulacija prometa u bivšoj vojarni

Zbog održavanja manifestacije Velika srca trče, u nedjelju, 3. prosinca, na snazi će biti privremena regulacija prometa na prostoru bivše vojarne.

Od 8,30 do 14 sati, za vrijeme trajanja utrke, za promet će biti zatvorene Ulica Vlade Gotovca, Ulica Savke Dabčević Kučar, Ulica Vladka Mačeka i Ulica Željka Kovačića.

Promet vanjskim prometnicama, izvan samog prostora vojarne, odvijat će se neometano.

Organizatori mole sugrađane da se služe parkiralištima izvan vojarne, jer će unutar nje parkiranje biti onemogućeno.

Klizalište će raditi uobičajeno, ali će se parkiralište ispred Centra za mlade koristit za potrebe akcije.

Građani se pozivaju na sudjelovanje u akciji te prikupljanju pomoći za mališane kojima je ona potrebna.

P.A.

 

Tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Upaljena prva adventska svijeća na glavnom samoborskom trgu

Na Trgu se opet ukazao Sveti Nikola

Privremena regulacija prometa u bivšoj vojarni

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002