08.04.2017.

Planinarski križni put za obitelji

Zastali na sedam meditacija Muke Kristove

Pod geslom: "Doista i ti si od njih! Ta govor te tvoj izdaje!" (Mt 27, 73), održan je u subotu, 8. travnja, u Samoborskom gorju, Planinarski križni put za obitelji, na koji se odazvalo oko 180 sudionika svih životnih dobi. Najbrojnije su ipak bile mlade obitelji koje su na razne načine povezane s udrugom Ekosspiritus. Sudionici su stigli iz Zagreba, Karlovca, Hrvatskog zagorja te veća skupina iz Lipovljana predvođena bračnim parom Vericom i Ivicom Hrmo. Hod je započeo u Malom Lipovcu, ispred raspela koje se nalazi kod početka planinarskog puta koji se penje prema Velikom dolu. Sudionici su se uspeli do Planinarskog doma Ivica Sudnik te nakon okrepe tijela nastavili preko Gregurić Brega prema Smerovišću i Cerini, gdje su pristigli na zajednički ručak. Ručak su pripremili domaćini Vlado Kenda i Irena Golubić te su im pomogli članovi udruge Ekosspiritus koji su se stavili na raspolaganje u kuhinji. Pomogla je Marija Blažanović, Ana Grubišić, obitelj Maurović i drugi.

Tijekom puta sudionici su zastali na sedam meditacija Muke Kristove. Tekst postaja napisao je vjeroučitelj Nikola Kuzmičić, a svi okupljeni uživali su u prelijepom proljetnom danu i zajedništvu u planini. Najmlađu djecu roditelji su nosili na nosiljkama ili gurali u kolicima, dok je većina sudionika propješačila dionicu puta koji je trajao oko četiri sata.

Okrepu duše sudionici su našli u meditacijama, zajedničkim promišljanjima i euharistiji koja je slavljena na Cerini na otvorenom. Misno slavlje predvodio je vlč. Ante Rotim, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a sakrament pomirenja vlč. Vlado Letinčić, upravitelj župe Sv. Ivana apostola i evanđelista u Zagrebu – Utrina. Predvoditelj misnog slavlja naglasio je ljepotu zajedništva i prihvaćanja dara života u kršćanskim obiteljima, zahvalivši okupljenim obiteljima što svoje živote ugrađuju u Crkvu i svoju domovinu Hrvatsku.

Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, poslao je po sudionicima iz Karlovca svim obiteljima časopis Glasnik sv. Josipa, želeći u Godini svetog Josipa popularizirati lik omiljenog sveca u hrvatskom narodu. Cjelokupni susret pripremio je Mario Blažanović, jedan od voditelja Obiteljske zajednice Udruge Ekosspiritus, animirajući obitelji i pojedince na dolazak. Susret je moderirao Radovan Librić, vjeroučitelj, predvodeći nagovore kod postaja.

R.L.

 
08.04.2017.

Najava Samoborskog proljetnog sajma i Samoborske salamijade

Ono najbolje što naša gastronomija nudi

Najava Samoborskog proljetnog sajma i Samoborske salamijade

Ovogodišnji 13. Samoborski proljetni sajam održat će se u dane vikenda, 8. i 9. travnja na Trgu kralja Tomislava, sa svečanim otvorenjem u subotu, 8. travnja u 10 sati, a 30. po redu Samoborska salamijada u subotu, 8. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, Hebrangova 26, u 20 sati.

Samoborski proljetni sajam otvorit će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a domaćin je samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak.

Samoborska salamijada i ove će godine okupiti velik broj uzvanika iz zemlje i inozemstva, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Domaćini su predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč i gradonačelnik Grada Samobora, saborski zastupnik Krešo Beljak.

Nagrade najboljim proizvođačima salama dodijelit će:

- u međunarodnoj konkurenciji Ljubica Ambrušec – izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora

- u konkurenciji domaćih uzgajivača svinja Gordana Županac – pročelnica, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, izaslanica župana

- u konkurenciji domaćih proizvođača salama Milan Bandić – gradonačelnik Grada Zagreba

- u kategoriji posebne kobasice Krešo Beljak – gradonačelnik Grada Samobora

Na Samoborsku salamijadu očekuje se dolazak, između ostalih uzvanika i:

- Izaslanice Predsjednika Hrvatskog sabora Ljubice Ambrušec (u pratnji saborski zastupnik Marko Sladoljev)

- Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića (u pratnji pročelnik Emil Tuk)

- Predsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Davora Bernardića

- Veleposlanice Republike Srbije Mire Nikolić (u pratnji 2. tajnik u Veleposlanstvu Ksenija Đukić)

- Izaslanice župana Zagrebačke županije Gordane Županac

- Zastupnika u mađarskom Parlamentu Miše Heppa

- Saborskog zastupnika Mihaela Zmajlovića

- Saborskog zastupnika Željka Lenarta

- Saborske zastupnice Ana – Marije Petin

- Župana Općine Sevnica Srećka Ocvirka

- Gradonačelnika Grada Svete Nedelje Drage Prahina

- Potpredsjednika Skupštine Zagrebačke županije Maria Vlahovića

- Zamjenika gradonačelnika Grada Zaprešića Damira Benčevića

P.A.

 

Planinarski križni put za obitelji

Najava Samoborskog proljetnog sajma i Samoborske salamijade

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002