22.08.2017.

Djetanici PŠ Noršić Sela ni tijekom ljeta ne miruju te i dalje uređuju svoju školu

Očito je razlog u friškom zraku!

Djetanici PŠ Noršić Sela ni tijekom ljeta ne miruju te i dalje uređuju svoju školu

Područna škola Noršić Selo je, nakon što je prije dvije godine temeljito obnovljena izvana (dobila i novu fasadu i krov) ovih dana zasjala i iznutra! Zahvaljujući vrijednim rukama domara Darka Celizića i spremačice Ivanke Košćice izmijenjeni su dotrajali podovi u učionicama i zbornici te je postavljen novi laminat.

Sav višak nepotrebnih stvari u potpunosti je izbačen iz svih školskih prostora, a koliko je posla bilo svjedoči i podatak da je vrijedna školska ekipa spremačica, kuharica i domara (Barica Ivkovčić, Nevenka Regović, Dražen Bašić, Mirjana Bencalić i Katica Orešković) nekoliko dana boravila na svježem zraku u Noršiću.

Preraspodjelom prostora osmišljen je i novi prigodni kutić za učenike (biblioteka, TV, multimedijski sadržaji) koji će se moći koristiti već u početnim danima nove školske godine.

U završnim su im se radovima priključili učitelji i ravnatelj, a po završetku posla uslijedio je i prigodan domjenak - ukusan roštilj.

Sjajna ekipa izuzetno je zadovoljna učinjenim, a prije polaska kući spremno je pozirala lokalnom paparazzu...

I.M.

 
22.08.2017.

Grad Samobor dobiva moderan sustav LED rasvjete

Pametnim rješenjima do znatnih ušteda

Samoborske ulice i prometnice već će ovog tjedna zasjati novim, učinkovitim sustavom LED javne rasvjete.

- Kroz nekoliko faza zamijenit će se sve svjetiljke na samoborskom području kojih ima preko 8.000, a u prvoj fazi mijenja se 1.170 svjetiljki. Ovo ulaganje će kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun - ističe samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Rasvjetna tijela LED tehnologije ne generiraju toplinu, otporna su na vibracije, smanjuju emisiju štetnih plinova u okoliš te smanjuju svjetlosno zagađenje. Radove na postavljanju novih rasvjetnih tijela izvode djelatnici samoborskog Komunalca.

Novi sustav javne rasvjete, osim tehničke i ekonomske superiornosti, omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Riječ je o pametnom rješenju koje nudi centralni sustav kontrole potrošnje i nadzor rada, što znači kako će se funkcioniranje svakog rasvjetnog tijela moći kontrolirati preko jedinstvenog sustava upravljanja.

Ovo je još jedno u nizu pametnih rješenja u koja Grad Samobor ulaže. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom. Osim toga, među prvima Samobor je uložio u tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta. Tu je i punionica za električna vozila, a koristi se i GIS sustav i platforma E-ceste, koji će se i dalje razvijati.

Svima koji na Internetu traže informacije o Samoboru, aktualnim turističkim i kulturnim događanjima ili mogućim smještajnim kapacitetima, posao je znatno olakšalo još jedno pametno rješenje, jedinstvena Internet stranica, koja je ujedinila sve gradske ustanove na jednom mjestu.

P.A.

 
22.08.2017.

Neobična pojava u OŠ Milana Langa u Bregani

Kad u kolovozu procvatu jabuke

U školskom voćnjaku u Bregani procvala su stabla jabuka! Vijest ne bi bila toliko neuobičajena da se ne radi o mjesecu kolovozu i skorom dolasku jeseni, vremenu kad bi se plodovi jabuka trebali ubirati. Slike pokazuju da sada na istom stablu imamo i cvjetove i plodove jabuke. Poznati stihovi "u proljeće kad procvatu jabuke..." dobivaju tako novu dimenziju. Još jedan dokaz koliko je priroda hirovita i još jedan dokaz kako u Bregani sve cvate.

I.M.

 

Djetanici PŠ Noršić Sela ni tijekom ljeta ne miruju te i dalje uređuju svoju školu

Grad Samobor dobiva moderan sustav LED rasvjete

Neobična pojava u OŠ Milana Langa u Bregani

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002