30.04.2017.

Okićen "majuš" kod zdenca na Trgu kralja Tomislava

Bukovo drvo i šarene trake za nastavak tradicije

Okićen

U nedjelju, 30. travnja, u popodnevnim satima na glavnom gradskom trgu okupili su se članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske i Udruge Etno-fletno da bi okitili "majuš" kod zdenca. Tradiciju kićenja mladog bukovog drveta šarenim trakama članovi MH obnovili su prije 10 godina, pozivajući građane da poslušaju stihove njihovih pjesnika te da im se pridruže u prigodnoj pjesmi i zajedno okite "majuš".

S djecom i svojim sugrađanima "majuš" je došao okititi i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora Hrvoje Frankić.

M.K.

 
30.04.2017.

Izdana građevinska dozvola za radove u Anin-perivoju

Bit će novca i iz EU fondova

Izdana građevinska dozvola za radove u Anin-perivoju

Zbog velikog interesa, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obavještava širu javnost o tijeku aktivnosti vezano za izradu projektne dokumentacije za obnovu Anin-perivoja u Samoboru, najpoznatijeg dijela zaštićenog područja Park-šume Tepec-Palačnik-Stražnik.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon što su početkom 2016. godine JU Zeleni prsten, Hrvatske šume i Grad Samobor potpisali Sporazum o suradnji na projektu obnove i održavanja krajobrazne, rekreativne i ekološke revitalizacije Park-šume Tepec-Palačnik-Stražnik, JU Zeleni prsten je izradila idejni projekt. Zahvaljujući podršci Grada Samobora, koji je sufinancirao 75% troškova, izrađen je glavni projekt krajobraznog uređenja Anin-perivoja. Ishođene su potrebne suglasnosti i potvrde glavnog projekta od nadležnih javnopravnih tijela: Ministarstva državne imovine, Hrvatskih šuma, Ministarstva kulture, Župe sv. Anastazije, Upravnog odjela za prostorno uređenje Zagrebačke županije, HEP-a i Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Samobora.

25. travnja Grad Samobor je izdao građevinsku dozvolu kojom se dozvoljava Javnoj ustanovi Zeleni prsten zahvat u prostoru, tj. krajobrazno uređenje Anin-perivoja u Samoboru na katastarskim česticama broj 3082, 3083 i 3084, k.o. Samobor.

Zahvaljujući pravovremeno izrađenoj projektnoj dokumentaciji, u tijeku je prijava Projekta Multifunkcionalna obnova dijela Park-šume Tepec-Palačnik-Stražnik i Anin-perivoja s ciljem postizanja očuvanja prirodne baštine, edukacije posjetitelja i turističkog razvoja Samobora i okolice "Vraćanje starog sjaja" na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine". Poziv je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj Projekta je JU Zeleni prsten, a partneri Grad Samobor i Turistička zajednica grada Samobora.

T.I.

 

Okićen "majuš" kod zdenca na Trgu kralja Tomislava

Izdana građevinska dozvola za radove u Anin-perivoju

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002