24.09.2023.

Ispripovijedana kršćanska legenda o svetoj Taži

Dolinom Lipovečke Gradne došla do Zadra

Ispripovijedana kršćanska legenda o svetoj Taži

U subotu, 23. rujna, članovi Bratovštine sv. Jakova apostola i Društva sv. Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus, na Cerini, u župi Duha Svetoga u planinarskom domu Cerinski vir, uprizorili su Ispripovijedanu kršćansku legendu o svetoj Taži (sv. Anastaziji).

Prema pripovijesti, koja još živi među pukom i stanovnicima Samobora, zemni ostaci sv. Anastazije su iz Carigrada u Zadar, starom rimskom cestom koja je vijugala dolinom Lipovečke Gradne, stigle preko grada Samobora.

Ta misao poslužila je književniku Josipu Prudeusu za pripovijest o sv. Anastaziji, na nagovor vjeroučitelja Radovana Librića, pretočenu u knjižicu pod naslovom A na stazi ja, koju je Udruga Ekosspiritus izdala 2005. godine o 1700. godina mučeništva ove svetice i zaštitnice Grada Samobora.

Tekst za scensko izvođenje legende o sv. Taži napisala je vjeroučiteljica Katarina Pučar, a glumci su bili amateri, članovi Udruge Ekosspiritus. Svojom su nas glumom vratili na početak devetog stoljeća i pripovijest o sv. Anastaziji spojili s prvim hodočašćima na grob sv. Jakova u Galiciji, u Španjolskoj.

Kroz obje priče vodio je svojom pričom vjeroučitelj Radovan Librić, a mladić Štefek iz Velikog Lipovca, aktualni predsjednik Bratovštine sv. Jakova apostola i Ante Blažević bili su glumci. Tu su se našli i likovi seljaka iz okolice Samobora, biskup Donat, biskup Santiaga, vitezovi, templari, zvjezdoznanci, hodočasnici i drugi...

Srednjovjekovne kostime sašila je vrsna krojačica Lidija Momić, članica Društva sv. Izidora Seljaka.

Uprizorene su dvije kršćanske legende, koje za svoj cilj imaju pokazati put prema Kristu, evangelizirati i zainteresirati sve prisutne za događaje koji su obilježili početak devetog stoljeća.

Igrokazu su prethodile radionice pripreme težačkih jela samoborskoga kraja, koje su vodili članovi Društva sv. Izidora Seljaka. Zajedništvo svih prisutnih okrunjeno je za obiteljskim stolom Udruge Ekosspiritus, koji je bio bogat domaćim delicijama spremljenim za tu prigodu.

R.L.

 
24.09.2023.

Troje kandidata primljeno u punopravno članstvo Bratovštine sv. Jakova apostola u Samoboru

U fazi priprave još je dvadesetak osoba

Troje kandidata primljeno u punopravno članstvo Bratovštine sv. Jakova apostola u Samoboru

U slavlju službe riječi, koja je održana u subotu, 23. rujna, u Samoboru na Cerini, u kapeli sv. Izidora Seljaka u župi Duha Svetoga u Noršić Selu, troje kandidata Bratovštine sv. Jakova apostola primljeno je u punopravno članstvo nakon pet godina pripravništva. Bratovštinsko odijelo obukli su Denis Kulišić, Ivo Milat i Svjetlana Živković.

Služba riječi sadržavala je navještaj Riječi Božje koju je navijestio mons. Nedjeljko Pintarić te prisutnima održao homiliju, u kojoj je tumačio značenje oblačenja bratovštinskih odijela.

Slijedio je jednostavan dijalog između kandidata i predsjednika bratovštine Ante Blaževića, u kojem su svi kandidati potvrdili svoju ispravnu nakanu za članstvo u bratovštini te želju života evanđelja po uzoru na apostola Jakova i evangelizacije u svakodnevnom životu. Molitvom vjernih i blagoslovom bratovštinskih odijela, svečanim oblačenjem albe i pelerine, završilo je slavlje koje je nastavljeno uz zajednički stol Bratovštine sv. Jakova.

Bratovština je do sada imala pet bratima, koji su svoja odijela obukli 2022. godine u kapeli sv. Jakoba, iznad Radoboja. U fazi priprave za članstvo trenutno je dvadesetak osoba koje moraju proći pet godina priprave za punopravno članstvo, koja se sastoji od aktivnosti u bratovštini i evangelizacije.

Bratovština sv. Jakova, koja od 2015. godine djeluje u Samoboru, sada broji osam punopravnih članova, a njihova aktivnost najviše je usmjerena na širenje ideje jednostavnog hodočašća na grob u Galiciji i širenja Camino puteva u Hrvatskoj.

Radovan Librić

 

Ispripovijedana kršćanska legenda o svetoj Taži

Troje kandidata primljeno u punopravno članstvo Bratovštine sv. Jakova apostola u Samoboru

Arhiva 2019

2023

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002