15.04.2019.

Preventivna akcija samoborskog SDP-a "Prevencijom do zdravlja"

Svi imamo jednako pravo na zdravlje

Preventivna akcija samoborskog SDP-a

Gradska organizacija SDP-a Samobor je nedjelju, 14. travnja, održala akciju "Prevencijom do zdravlja", u sklopu koje je organizirano mjerenje šećera i tlaka na Trgu kralja Tomislava u Samoboru. Voditelj akcije Saša Srića, spec. internist i pulmolog, predstavio je građanima Nacionalni program SDP-ove zdravstvene politike kojim SDP nudi rješenje gorućih problema u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Srića je rekao kako pomoću ove akcije unazad dva i pol mjeseca osvještavaju građane diljem Hrvatske o važnosti prevencija kao bitnog segmenta za brz i adekvatan način donošenja dijagnoze.

- Obzirom da je zdravstvena politika vladajućih pred kolapsom i pitanje je trenutka kada će sve skupa potonuti, naglašavamo problem lista čekanja koje su jako produžene, a mnogi pacijenti svoje preglede ni ne dočekaju – istaknuo je Srića jedan od najvećih problema našeg zdravstva te tome dodao korupciju, ali i odlazak zdravstvenih kadrova iz Hrvatske.

Korupcija zdravstva je izrazit problem, a SDP se zalaže za jednako pravo na zdravlje i nultu stopu korupcije.

- Tu je i odlazak liječnika i medicinskih sestara na dnevnoj bazi, a u ovom trenutku nedostaje 12 000 medicinskih sestara i 5000 liječnika. Urušava se sustav zdravstva i, nažalost, provodi njegova tiha privatizacija – izjavio je Srića i naglasio da SDP ima svoj program zadržavanja liječnika i sestara u Hrvatskoj povećanjem plaća, kao i za sprečavanje tihe privatizacije zdravstva.

- Na tom tragu radimo izradu novog Nacionalnog programa SDP-a i imamo kompletan zdravstveni i ekonomsko-pravni tim kako bi osovili na noge zdravstveni sustav, koji treba temeljitu promjenu – zaključio je Srića.

Akciji su se, između ostalih, priključili predsjednik SDP-ovog Nacionalnog savjeta za branitelje Vinko Kovačić, SDP-ova kandidatkinja za EU parlament Ivana Posavec Krivec, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, vijećnica u Skupštini Zagrebačke županije Zvjezdana Sečen, gradska vijećnica Irena Kapor i pročelnik Upravnog gradskog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina.

Građani su se u velikom broju odazvali i podržali ovu akciju te se požalili da im je zdravstvo sve manje dostupno te da su u bolnicama duge liste čekanja za specijalističke preglede, a mnogi nemaju vremena čekati i dočekati svoj red na listama.

Z.S.

 
15.04.2019.

Pevec nastavlja s ulaganjima u prodajne kapacitete na području Grada Zagreba

I dalje jačaju položaj na tržištu

Pevec nastavlja s ulaganjima u prodajne kapacitete na području Grada Zagreba

Pevec d.d., prvi hrvatski trgovački lanac, postao je vlasnikom nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 83 milijuna kuna na području Grada Zagreba. Riječ je o poslovnim prostorima i zemljištu na Jankomiru, ukupne površine 111 322 četvornih metara, na kojemu se već nalaze prodajni centar Pevec i trgovački centar Solidum.

- Iznimno sam ponosan što smo postali vlasnici nekretnina u kojima se nalazi prodajni centar Pevec na Jankomiru. Ovo je ujedno naš najveći i najistaknutiji centar, koji se odlikuje najširim prodajnim asortimanom od svih naših centara te našim kupcima pruža mjesto ugodne i povoljne kupnje. Nastavak je ovo uspješnog poslovanja koje se odražava upravo kroz ulaganja u postojeće i otvaranje novih prodajnih centara. Kupovinom prodajnog centra na Jankomiru postali smo vlasnici jedanaestog od ukupno dvadeset i šest prodajnih centara u Hrvatskoj. Upravo ovakav planski razvoj, koji potičemo otkad smo preuzeli odgovornost za tvrtku, osnažuje našu poziciju kao lidera na domaćem tržištu - izjavio je predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević.

Prošle godine tvrtka Pevec sklopila je ugovor o kupoprodaji s tvrtkom OTP Aventin d.o.o. i tako postala vlasnikom nekretnine u industrijskoj zoni Bakar Kukuljanovo, u kojoj također ima svoj prodajni centar, dok je ranije ove godine tvrtka sklopila ugovor o kupoprodaji zemljišta u Vinkovcima, gdje planira izgradnju novog prodajnog centra kojim će otvoriti 50 novih radnih mjesta.

Prvi hrvatski trgovački lanac Pevec, na tržištu od 1990. godine, trgovina je prvog izbora za izgradnju, opremanje i uređenje doma i vrta.

T.I.

 
15.04.2019.

Počinju prijave za upis djece u gradske vrtiće

Prijavite djecu do 30. travnja

Počinju prijave za upis djece u gradske vrtiće

U ponedjeljak, 15. travnja, počinju prijave za upis djece u samoborske gradske dječje vrtiće u pedagoškoj godini 2019./2020.

Prijave za upis traju do 30. travnja, a svi zainteresirani roditelji upute o upisima i više informacija o podnošenju zahtjeva za upis i dokumentima koje je potrebno priložiti te objavi rezultata samog upisa mogu pronaći na internet stranicama dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez.

P.A.

 
15.04.2019.

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Prijedlozi se primaju do 31. svibnja

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja 2019. godine.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, sportske i druge ustanove.

Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unapređenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija navodi se i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja mora sadržavati životopis predloženog kandidata za dodjelu javnog priznanja, točan naziv trgovačkog društva, ustanove, udruge ili druge pravne osobe koja je predložena za dodjelu javnih priznanja uz temeljito obrazloženje razloga predlaganja, odgovarajuću dokumentaciju i podatke o predlagatelju.

Gotovi prijedlozi podnose se Zagrebačkoj županiji, Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja na adresu: Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb, u zatvorenoj omotnici, s napomenom "Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije u 2019. godini".

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj, odnosno da kandidiraju potencijalne dobitnike ovogodišnjih javnih priznanja do 31. svibnja 2019. godine.

M.M.

 
15.04.2019.

Nagrade najboljim izlagačima 15. Samoborskog proljetnog sajma

Od puno dobrih još bolji

Zadnjeg dana Samoborskog proljetnog sajma na svoje su došli i vlasnici štandova, odnosno izlagači, kojima su u nedjelju, 14. travnja, u poslijepodnevnim satima uručene nagrade za najljepše uređen i osmišljen štand. Ove godine nagrade su se dodjeljivale u tri kategorije, a poklone umjetničke radionice ručno brušenog kristala Tuk dobili su i obrti koji svih ovih 15 godina nastupaju na sajmu. Štandove je ocjenjivala komisija u sastavu Igor Jaić Krasnik (Grad Samobor), Nikica Matan (UOS) te Tihana Otmačić i Marijana Obad Slamar (TZ Grada Samobora).

Za očuvanje tradicije, starih zanata i zaštitu okoliša prvu nagradu osvojila je Udruga Ekosspiritus, a druga i treća nagrada pripala je OPG-u Lindić i Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

U kategoriji suvenira najbolja je bila Domaća radinost Geušić, zatim Ivana Pavlović te Obrt Licko.

Za svoju eno-gastronomsku ponudu prvim mjestom nagrađen je OPG Mučnjak, kojemu su "za petama" bili OPG Zvonimir Fabek i Izletište Pavlin.

Punih 15 godina svoje štandove na sajmu imaju i svima poznati domaćini: Obrt Arko, Medičarna Oslaković i Obrt Srčeko, čije vlasnice su iznenađene, ali s veseljem, preuzele zaslužene poklone.

Nakon dva prilično hladna dana u šatoru, svi zajedno su se na kraju ugrijali uz glazbu Tamburaškog sastava Od sumraka do zore.

M.K.

 
15.04.2019.

Kulinarska radionica JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u okviru projekta "Uživam tradiciju"

I nekada davno dobro se kuhalo i jelo

Višegodišnje održavanje radionica pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje, koje pod nazivom Tisućljeća kulinarstva Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje organizira u rujnu u Arheološkom parku u Budinjaku od 2005. godine, rezultiralo je suradnjom sa slovenskim i domaćim čuvarima kulinarske tradicije, a iz svega je nastao zajednički projekt "Uživam tradiciju" – po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana.

Djelatnici našeg parka prirode za posjetitelje 15. Samoborskog proljetnog sajma su tako u subotu, 13. travnja, otvorili svoju "kuhinju" na ulazu u veliki šator na Trgu i uživo prikazali kako se i što kuhalo tih pradavnih vremena.

Nisu uspjeli pripremiti baš sve što su planirali, jer je i njih prohladno i nestabilno vrijeme iz parka kod Samoborskog muzeja potjeralo u zaštićeni šator, no za srednjovjekovne poslastice koje su spremili bilo je veliko zanimanje.

Voditeljica ovog projekta Dubravka Kranjčević sa svojim kolegama punila je datulje pinjolima, koje su se potom prelijevale domaćim žumberačkim medom, valjale u orašaste plodove i malo popaprile prije degustacije, a kuhao se i poznati "nucato" - začinjeni kuhani med s grubo sjeckanim orašastim plodovima koji se potom izlije u tanak sloj na pladanj i premazuje limunom.

Inače, njihovi specijaliteti su brojni: od prapovijesnog piva i začinjenog vina, do knedli od kopriva, ječmene kaše, piletine u "verjuceu" ili pastrve u glinenom kalupu, sve po pomno istraženim recepturama iz starih knjiga i pripremano u posuđu iz pojedinog povijesnog razdoblja.

Posebnost ovih kulinarskih radionica je i ta što se za spravljanje ovih jela koriste domaće namirnice i samoniklo bilje koje i raste na samom lokalitetu, a koje u sklopu manifestacije pod stručnim vodstvom beru i kasnije pripremaju sami sudionici i posketitelji.

Kako se ljudski rod sve češće prisjeća vremena u kojima se više pažnje polagalo na zdravije jelo i općenito na prirodniji način života, tako su i ove radionice na Žumberku sve posjećenije.

M.K.

RECEPT

Neobično začinjeno vino (Rimsko doba)

Stavi se oko 5 funti meda u bakrenu posudu u koju su prethodno stavljena dva sekstarija vina, tako da se vino ukuha dok se kuha med. To treba zagrijavati na blagoj vatri od suhog drveta i miješati dok se kuha, a ako se zapjeni zaustaviti dolijevanjem vina ili povlačenjem s vatre. Kad se ohladi ponovno potpaliti. Tako i drugi i treći put, a onda se skine s vatre i sutradan se pokupi pjena. Tada se stavi četiri unce istucanoga papra, tri skripula mastike, po jednu dragmu lovorova lista, 5 prženih sjemenki datulja i meso od datulje namočeno u vinu odgovarajuće vrste i količine, tako da mješavina bude blaga. Kada je to gotovo, prelije se s 18 sekstarija blagoga vina. Gotovom vinu se još dodaje ugljen.

Apicije, O kuhanju

Prilagođeni recept

250 g meda

0,5 – 2 l vina

30 zrna crnoga papra

10 - 20 lovorovih listova

prstohvat šafrana

2 – 5 datulja

Priprema neobično začinjenog vina traje dva dana. Prvi dan datulje treba očistiti od koštica, meso namočiti u vinu da omekša, a koštice prepržiti. U lonac staviti med i 0,25 l vina, zagrijavati dok ne zakipi, a ako se zapjeni pjenu pokupiti. Tome dodati pripremljene koštice i meso datulja, lovorov list, šafran i cijeli ili vrlo grubo samljeveni papar. Ostaviti da odstoji do sljedećeg dana. Prije posluživanja doliti ostatak vina i procijediti. Poslužiti dobro rashlađeno.

 

Preventivna akcija samoborskog SDP-a "Prevencijom do zdravlja"

Pevec nastavlja s ulaganjima u prodajne kapacitete na području Grada Zagreba

Počinju prijave za upis djece u gradske vrtiće

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Nagrade najboljim izlagačima 15. Samoborskog proljetnog sajma

Kulinarska radionica JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u okviru projekta "Uživam tradiciju"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002