09.07.2019.

Zagrebačka županija u prvih 6 mjeseci bilježi porast turističkih posjeta

14 posto više turista, a najveći porast je iz Azije

Zagrebačka županija u prvih 6 mjeseci bilježi porast turističkih posjeta

Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježila 54 838 turističkih dolazaka, što je za 14% više nego u istom razdoblju 2018. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 12%, i to sa 79 703 na 89 465.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 63505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25 960 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 40 713 gostiju bili su stranci, a preostalih 14 125 domaći gosti. U prvoj polovici 2019. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ponovno su ostvarili gosti iz azijskih zemalja.

Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

- Nemamo more, ali razvijamo specifične grane turizma koje nisu sezonskog karaktera – vjerski, shopping, zdravstveni, cikloturizam, koji osim što multipliciraju turističke pokazatelje, značajno utječu i na prihode naših poduzetnika i poljoprivrednika - rekao je župan Stjepan Kožić.

- Obzirom na porast novih i podizanje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta, kao i sustavan razvoj aktivnosti i ponude destinacije, vjerujem kako ćemo potaknuti goste ne samo da još više dolaze, nego i da se duže zadržavaju u Zagrebačkoj županiji. Svjesni smo da bez dobre promocije nema značajnijih rezultata, tako da ćemo i dalje ulagati u promociju i oglašavanje na domaćem tržištu, ali i na nama značajnim inozemnim tržištima - rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Inače, Zagrebačka županija u 2019. godini osigurala je 6,8 milijuna kuna za projekte u turizmu kojima sufinancira manifestacije, izgradnju turističke infrastrukture, poduzetnike u turizmu koji žele povećati standard i kvalitetu usluge te ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a ove godine na Ekonomskom fakultetu sufinancira i edukaciju "Poduzetništvo u turizmu", za sve koji se bave turizmom ili to tek planiraju.

M.M.

 
09.07.2019.

Rekonstrukcija vodovodnih i toplovodnih instalacija u OŠ Milana Langa u Bregani

Rješava se problem grijanja

Rekonstrukcija vodovodnih i toplovodnih instalacija u OŠ Milana Langa u Bregani

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani u tijeku su radovi na izmjeni vodovodnih i toplovodnih cijevi za sustav grijanja škole zbog njihove dotrajalosti. Budući da je na nekoliko teško dohvatljivih mjesta ove godine uočena njihova velika propusnost (zbog čega je tijekom hladnih dana ovog proljeća bilo velikih problema s grijanjem), logično je bilo da se ide u cjelokupnu rekonstrukciju.

Radovi vrijedni 156.040 kn (plus PDV) povjereni su tvrtki VG-MONT iz Galgova. Dio sredstava osigurao je Grad Samobor, a ostatak preraspodjelom školskog proračuna. Planirani završetak svih radova je kraj kolovoza, kako bi sve spremno dočekalo učenike nakon ljetnih praznika te kako bi dolazeća jesen i zima protekli bez problema grijanja.

I.M.

 
09.07.2019.

Županija podupire standard i kvalitetu usluge u hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima

Milijun kuna za poduzetnike u turizmu

Županija podupire standard i kvalitetu usluge u hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima

Još tjedan dana otvoren je milijun kuna vrijedan natječaj Zagrebačke županije za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu. Natječaj je otvoren do 15. srpnja 2019. godine.

Korisnici sredstava mogu biti trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti subjekti malog gospodarstva koji se bave turizmom i žele povećati standard i kvalitetu usluge i ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj poput hostela, planinarskih i lovačkih domova itd.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju za obnovu i opremanje smještajnih jedinca te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Sufinancirati se mogu troškovi koji se odnose na radove, opremu i usluge za projekt koji se prijavljuje, a maksimalni iznos potpore koji pojedini korisnik može dobiti iznosi do 100.000 kuna, odnosno do 60% prihvatljivih troškova, pri čemu je važno istaknuti da investicija mora iznositi minimalno 75.000 kuna.

Prijave na spomenuti natječaj moguće je podnijeti na tri načina:

1) Putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije)

2) preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10000 Zagreb ili

3) osobnom predajom prijave na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-425 ili e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 

Zagrebačka županija u prvih 6 mjeseci bilježi porast turističkih posjeta

Rekonstrukcija vodovodnih i toplovodnih instalacija u OŠ Milana Langa u Bregani

Županija podupire standard i kvalitetu usluge u hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002