27.09.2019.

Javna tribina na temu poskupljenja "pokaza" za srednjoškolce

Hoće li biti skuplje ili ne?

Javna tribina na temu poskupljenja

Grad Samobor poziva sve zainteresirane građane, a ponajprije roditelje srednjoškolaca da dođu na javnu tribinu, koja će se održati u ponedjeljak, 30. rujna u 18 sati u gradskoj vijećnici, a na temu poskupljenja mjesečnih kartica za srednjoškolce.

Svi koji imaju pitanja, nedoumice, primjedbe ili prijedloge na temu javnog gradskog prijevoza, cijena karata ili slično, pozvani su da ih upute izravno gradonačelniku i njegovim suradnicima na javnoj tribini.

M.S.

 
27.09.2019.

U prostorijama Komunalca d.o.o. održana konferencija za medije časopisa Komunal u sklopu nacionalne konferencije Otpad 2019

Samobor je svijetli primjer gospodarenja otpadom

U ponedjeljak, 30. rujna, u Zagrebu će, u organizaciji časopisa za komunalno gospodarstvo Komunal biti održana nacionalna konferencija naziva Otpad 2019, na kojoj će svi relevantni sudionici na razini države raspravljati o jednom od gorućih problema u Hrvatskoj, a to je gospodarenje otpadom.

Svoj doprinos ovoj konferenciji dat će i naše gradsko komunalno poduzeće, a upravo je Komunalac d.o.o. odabran i za domaćina konferencije za medije, koja je uoči ovog skupa održana u petak, 27. rujna, u njihovim prostorijama.

Konferenciju za medije otvorio je urednik časopisa Komunal Marijan Kavran, ukratko iznijevši povod za ovu konferenciju te ciljeve koje bi trebala polučiti. To su, prvenstveno, suočavanje s velikim problemima u gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj na svim razinama, ambiciozni ciljevi i dosizanje standarda koje propisuje Europska unija, te mijenjanje i prilagodba postojećeg zakonodavnog okvira u svrhu veće efikasnosti funkcioniranja komunalnih tvrtki.

Uz Kavrana, na samoborskoj konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, direktor Komunalca Ivica Karoglan i Đuro Horvat, vlasnik uspješne međimurske tvrtke Tehnix, jedne od europskih lidera ekoindustrije.

Zamjenik gradonačelnika Stanec istaknuo je kako je problem gospodarenja otpadom vječita tema svih lokalnih jedinica, jer svi moraju rješavati svoje probleme u zbrinjavanju otpada prema važećim zakonima, a postojeći propisi i zakonodavstvo ne vode brigu o cjelokupnoj slici pa se gradovi i općine suočavaju s brojnim problemima na terenu. Grad Samobor je stoga puno uložio kako bi, nakon zatvaranja deponije Trebež, kupnjom 23 000 spremnika i ugradnjom polupodzemnih kontejnera, svim građanima omogućio odvajanje otpada i time se približio normama EU (50% otpada za recikliranje), koju bi mogli dosegnuti već sljedeće godine, kada kreće gradnja kompostane i sortirnice, za koje su već ishođene sve potrebne dozvole. Problem je, smatra Stanec, i u premalim kvotama na postojećim deponijama, kojih je sve manje, te zakašnjelim reakcijama s državne razine, jer gradovi i općine moraju rješavati pitanje otpada svakodnevno, a tu bi najveću ulogu trebala imati struka, a ne politika.

Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan naglasio je kako se u Gradu Samoboru, čiji stanovnici već godinama imaju mogućnost razvrstavanja pa su razvili i svijest o potrebi čuvanja svojeg okoliša, već sada odvaja i razvrstava 32% otpada, zahvaljujući i vlastitim inovacijama u vidu malih otoka rasprostranjenih po cijelom gradu. Zato je Samobor, unatoč još nekim problemima, primjer dobre prakse, koja se stalno i unapređuje.

Đuro Horvat, direktor Tehnixa, ponovio je kako se radi o složenoj materiji, a velikim problemom smatra to što upravljanje otpadom nije dio nacionalne ekonomije, što bi trebao postati. Zato su, prema njegovim riječima, nužne suštinske promjene, znanstveno i praktično usmjeravanje kako bismo postigli ciljeve EU, ali i suradnja s građanima, koji moraju znati što se događa u ovom području i koliko će to sve koštati.

Konferenciju je završio urednik Komunala Kavran, koji je rekao kako se nada da će ova stručna nacionalna konferencija dodatno smanjiti pritisak različitih lobija, kao i neusklađenost, nepravednosti i brojne postojeće nelogičnosti na zakonodavnoj razini.

M.K.

 
27.09.2019.

Natječaj za dodjelu stipendija Grada Svete Nedelje za školsku/akademsku godinu 2019./2020.

Prijave do 21. listopada

Natječaj za dodjelu stipendija Grada Svete Nedelje za školsku/akademsku godinu 2019./2020.

Dana 26. rujna 2019. godine gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec donio je Odluku o raspisivanju Natječaja za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2019./2020., i to:

- 10 stipendija učenicima srednjih škola za deficitarna zanimanja prema preporuci za obrazovnu upisnu politiku stipendiranja HZZ-a i prema anketi provedenoj u suradnji s poduzetnicima s područja Grada Svete Nedelje

- 5 stipendija učenicima srednjih škola na osnovu kriterija socio-ekonomskog statusa

- 5 stipendija učenicima srednjih škola prema kriteriju izvrsnosti (ne odnosi se na učenike 1. razreda)

- 5 stipendija redovnim studentima u obrazovnim programima na kojima prema preporuci za obrazovnu upisnu politiku stipendiranja i prema anketi provedenoj u suradnji s poduzetnicima s područja Grada Svete Nedelje treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata

- 20 stipendija redovnim studentima preddiplomskog studija na osnovu kriterija socio-ekonomskog statusa

- 5 stipendija redovnim studentima diplomskog studija na osnovu kriterija socio-ekonomskog statusa

- 5 stipendija redovnim studentima na osnovu kriterija izvrsnosti (ne odnosi se na studente 1. godine studija).

Za školsku/akademsku godinu 2019./2020. bit će dodijeljeno 20 učeničkih i 35 studentskih stipendija, odnosno sveukupno 55 stipendija.

Studentske stipendije za akademsku godinu 2019./2020. iznose 900,00 kuna mjesečno, dok učeničke stipendije za školsku godinu 2019./2020. iznose 600,00 kuna mjesečno.

Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1.11.2019. do 31.10.2020. godine. Natječaj traje do 21.10.2019. godine.

Tekst Natječaja za stipendije, kao i Prijavnice za stipendiju, mogu se pronaći i preuzeti na službenim internet stranicama Grada Svete Nedelje www.grad-svetanedelja.hr ili u zgradi gradske uprave, Trg Ante Starčevića 5, Sveta Nedelja.

 

Javna tribina na temu poskupljenja "pokaza" za srednjoškolce

U prostorijama Komunalca d.o.o. održana konferencija za medije časopisa Komunal u sklopu nacionalne konferencije Otpad 2019

Natječaj za dodjelu stipendija Grada Svete Nedelje za školsku/akademsku godinu 2019./2020.

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002