10.06.2019.

Akcija čišćenja obale jezera u Rakitju

Izviđači i građani u akciji

Akcija čišćenja obale jezera u Rakitju

Članovi Saveza izviđača Hrvatske i Odreda izviđača Jarun su u subotu, 9. lipnja, uz potporu Grada Svete Nedelje, organizirali akciju čišćenja poznatog izletišta, jezera Rakitje. Akcija naziva Budi izviđač na jedan dan okupila je pedesetak sadašnjih i budućih izviđača, koji su zajedničkim snagama očistili dva kilometra obale idealne za rekreaciju, vožnju biciklima, šetnju i obiteljske izlete.

Akcijom čišćenja, za koju je Coca-Cola Hrvatska u sklopu projekta "Od izvora do mora" osigurala potrebnu opremu, upotpunjen je izviđački vikend, koji su volonteri proveli kampirajući na obali jezera i zabavljajući se uz igre i aktivnosti za djecu i mlade s ciljem obrazovanja građana, osobito djece, o izviđačkim aktivnostima, ali i o ekologiji.

- Svetonedeljska jezera popularno su izletničko odredište mnogih posjetitelja iz okolice, ali i šire. Članovi Športskog ribolovnog društva Rak iz Rakitja uspijevaju jezera održati čistima, ali zbog većeg se protoka izletnika na tom području ipak nakupi i ambalažnoga otpada, koji umjesto u kantama za smeće završava tamo gdje mu nije mjesto i zato nam je drago da se ovoj akciji odazvao velik broj volontera, nas izviđača i zainteresiranih građana - rekao je Alen Konjević, regionalni koordinator Saveza izviđača Hrvatske.

T.I.

 
10.06.2019.

Udruga Ekosspiritus zahvalila Radovanu Libriću za 30 godina laičkog pastoralnog djelovanja

Kapljicom zahvalili na svemu učinjenom

Udruga Ekosspiritus zahvalila Radovanu Libriću za 30 godina laičkog pastoralnog djelovanja

U subotu, 8. lipnja, u Planinarskom domu Cerinski vir u Samoborskom gorju održano je predstavjanje knjige Kapljica sam. Udruga Ekosspiritus knjigu je izdala i posvetila u zahvalu za 30 godina laičkog pastoralnog djelovanja Radovana Librića među mladima, sudionicima planinarskih križnih puteva.

Program je započeo svečanim zahvalnim euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Milan Kerš, svećenik koji je kroz godine na planinarskim križnim putevima propovijedao čak deset puta. O novoizdanoj knjizi govorili su dugododišnji sudionici planinarskih križnih puteva Tomislav Valičević iz Svetog Martina pod Okićem i Tomislav Lukšić iz Donje Lomnice. Svjedočili su kako je ta pobožnost oblikovala njihove životne odabire, utjecala na izbor zanimanja i bračnog partnera te stavove i razmišljanja koje su s vremenom razvijali.

Predgovor za knjigu napisao je Nikola Kuzmičić, razmišljajući o poznatom pozivu "Idemooooo!" koji je obilježio ovu pobožnost koja se nezaustavljivo širi i pišući o Radovanovoj ulozi u svemu tome.

Nakon njihovog uvoda, okupljenima su se obratili i autori. Danijel Deverić je autor crteža u tehnici olovke i teološkog dijela knjižice o značenju vode u kršćanstvu. Katarina Pučar napisala je povijesni presjek nastanka i razvitka te širenja ove pobožnosti u posljednjih trideset godina. Na koncu je slavljenik jubileja, Radovan Librić, autor meditacija pobožnosti križnog puta uključenih u ovu knjižicu, zahvalio svim okupljenima iz svih sekcija Udruge Ekosspiritus.

Večer je završila okupljanjem oko stola, gdje se dugo u noć prepričavalo razne anegdote iz pohoda na kojima su brojni okupljeni više puta sudjelovali. Svatko nosi neku svoju uspomenu i ima neku svoju priču iz godina koje su za nama. Planinarski križni put dotaknuo je mnoge dijelove zemlje i promijenio životne priče mnogih ljudi, brojimo ih u tisućama. Sve to je velikim dijelom i Radovanova zasluga, u čast kojega se i dogodila i ova večer zahvaljivanja.

Katarina Pučar

 
10.06.2019.

Predstavljena nova knjiga Emine Pršić i Ivane Šešo Ljubav, beba, blagostanje i sranje

Što sve donosi prinova u obitelji

Predstavljena nova knjiga Emine Pršić i Ivane Šešo Ljubav, beba, blagostanje i sranje

Iz tiska je prije nekoliko mjeseci izašla treća knjiga Emine Pršić i Ivane Šešo naslova Ljubav, beba, blagostanje i sranje, koju su autorice pred brojnim auditorijem predstavile u Samoboru u petak, 7. lipnja, u Kavani Livadić. Njih same predstavila je Jelena Zorko, moderirajući i razgovor s publikom.

Dvije dame i mlade mame, od kojih je prva medicinska sestra i odgajateljica, a druga defektologinja i socijalna pedagoginja, spremno progovaraju o tome što se sve događa kada u obitelj dođe prva beba, koju svi željno očekuju, ali zapravo nespremno dočekuju, jer škola za pripremu ne postoji.

Unatoč brojnoj stručnoj literaturi o odgoju djece, greške u hodu su neminovne, a ova knjiga priča o "blagostanju i sranju" s dolaskom novog člana obitelji iz različitih kuteva i o promjenama koje se događaju u svim segmentima života roditelja.

Realan pogled i prikaz roditeljstva, svakojakih situacija, uz niz poučnih primjera i savjeta, privući će i muški dio čitateljstva, jer će se i oni lako pronaći u ovoj knjizi.

M.K.

 

Akcija čišćenja obale jezera u Rakitju

Udruga Ekosspiritus zahvalila Radovanu Libriću za 30 godina laičkog pastoralnog djelovanja

Predstavljena nova knjiga Emine Pršić i Ivane Šešo Ljubav, beba, blagostanje i sranje

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002