08.11.2019.

Centar za obrazovanje Lug obilježio svoj dan i 20 godina Učeničke zadruge Suncokreti

Nisu zapeli ni u snijegu Mate Lovraka

Nakon što su prošle godine obilježili 70 godina osnutka, djelatnici i štićenici Centra za obrazovanje Lug i ove su godine imali razloga za slavlje. U petak, 8. studenoga, otvorili su vrata dvorca u Lugu Samoborskom kako bi proslavili svoj dan i 20 godina rada Učeničke zadruge Suncokreti, koja djeluje u sklopu ove ustanove. Uz roditelje i prijatelje štićenika koji se ovdje obrazuju ili tijekom dana aktivno provode vrijeme, u goste su im došli i brojni uzvanici: županijska pročelnica za socijalnu skrb Ksenija Čuljak, predsjednik Upravnog odbora ustanove Gordan Hanžek, gradski pročelnik Juro Horvat, tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Blanka Horvat, ravnatelji i djelatnici prijateljskih i susjednih centara za socijalnu skrb te brojni drugi gosti.

Sve ih je srdačno pozdravila ravnateljica Centra Lug Katarina Špehar Fiškuš, čestitkama i pohvalama uzvratili su i uvaženi gosti, nakon čega je uslijedio kratak pregled rada Učeničke zadruge Suncokreti, koja svojim aktivnostima vrlo uspješno predstavlja centar na lokalnoj i državnoj razini. Sa svojim domaćim proizvodima, sadnicama iz voćnjaka i cvjetnjaka, kao i uporabnim predmetima i suvenirima predstavit će se uskoro na ovogodišnjem Božićnom sajmu pa iskoristite priliku da povoljnom kupnjom, a imat ćete što izabrati, pomognete daljnjem radu zadrugara iz Luga.

Svi su s nestrpljenjem čekali i umjetnički program, a pogotovo novu predstavu koju su im pripremili sada već iskusni štićenici - glumci. Uz obljetnicu svoje zadruge uprizorili su ovaj puta čuveni Vlak u snijegu Mate Lovraka i, uobičajeno, bili ispraćeni burnim pljeskom.

Prijateljstvo, rad, sloga i pogled prema Suncu osnažuju ih da uz stručnu pomoć kroče kroz život, koji ih, nažalost, najčešće nije mazio.

M.K.

 
08.11.2019.

Stipe Božić u Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu San o Everestu

Nema kraja Vlajima na Himalajama

Prije punih 40 godina Stipe Božić prvi je puta stao na krov svijeta – Mt. Everest. Bio je to poduhvat koji od tada nitko nije uspio ponoviti, jer je tadašnja jugoslavenska ekspedicija do vrha stigla najdužim i najtežim putem – preko zapadnog grebena. Slavni alpinist popeo se na Everest još i 1989. godine, a do danas, uz ostale, ispenjao je i svih 7 najviših vrhova na svih 7 kontinenata. Kako je sve krenulo i što ga je vuklo na daleke vrhove iz rodnih Zavojana i još više od Sv. Mihovila koji se izdiže iznad sela, ispričao je u četvrtak, 7. studenoga, u samoborskoj Gradskoj knjižnici, gdje je predstavio i svoju novu knjigu San o Everestu.

Knjižnica je, naravno, bila premala za sve one koji su iz prve ruke htjeli čuti i vidjeti istinsku legendu hrvatskog i svjetskog alpinizma, speleologa i istraživača, koji je, srećom, od prvih dana sa sobom nosio i kameru te tako zabilježio brojne povijesne trenutke, ljude i mjesta tijekom svojih putovanja.

San o Everestu svojevrsna je monografija koju možemo uvijek, i nakon svih njegovih sjajnih serijala o čudesnim mjestima kojima nas je vodio po svijetu, iščitavati kao pozivnicu i poticaj za ostvarenje vlastitih želja i snova.

M.K.

 

Centar za obrazovanje Lug obilježio svoj dan i 20 godina Učeničke zadruge Suncokreti

Stipe Božić u Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu San o Everestu

Arhiva 2019

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002