23.08.2019.

17. večeri vina i pjesme

Pjesme i vino u korak s humanošću

Udruga Samoborska vinska cesta, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru i Gradska četvrt Centar ponovno su udružili snage i zajedno pripremili Večeri vina i pjesme, 17. po redu. Na njima su na trgu kod pošte posjetitelji mogli uživati u pjesmama članova samoborskog ogranka Matice hrvatske te u vinima samoborskih vinara i tradicionalnih jela, jer su na štandovima svoje proizvode ponudili OPG Pavlin, OPG Antun Župančić, OPG Davor Sirovica, OPG Mahović - Hedonica, OPG Marijan Rubinić, OPG Jaić Krasnik, Udruga Samoborska češnofka, Udruga Rudarska greblica i Udruga Etno fletno. Za glazbene međutke bili su zaduženi Damir Šoić i Ivan Papišta sa svojim bandom.

Ugodnu samoborsku kolovošku večer mnogi su iskoristili za druženje uz štandove i stolove, a na početku okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta Dragutin Koletić, koji je podsjetio da manifestacija, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, ponovno ima humanitarnu notu, budući da će se sav prihod od prodaje donirati Jurju Rubiniću.

M.Š.

 
23.08.2019.

Obilježavanje Dana roda u Zagrebačkoj županiji

Prošle godine bilo je 265 gnijezda

Obilježavanje Dana roda u Zagrebačkoj županiji

Dan roda obilježava se u Hrvatskoj 24. kolovoza s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga je briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja. Roda je rasprostranjena u Europi, zapadnoj i središnjoj Aziji te sjevernoj i južnoj Africi. Od oko 250.000 parova na svijetu, velika većina gnijezdi se u Europi. U Hrvatskoj se gnijezdi oko 1.300 parova, od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save. Borave na otvorenim, vlažnim i suhim travnjacima te poljodjelskim površinama, često uz rijeke, a gnijezde se u naseljima, na zgradama i stupovima.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2009. godine provodi projekt Zaštita i očuvanje bijele rode. Cilj projekta je zadržati postojeću populaciju bijele rode, stoga se vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Do sada je isplaćeno više od 550.000 kuna za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem. U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 65, a na stupovima 200 gnijezda. Najviše gnijezda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec (47) i Ivanić Grad (30), općinama Pisarovina (33) i Dubrava (24) te u selima Donja Kupčina (19) i Donja Zdenčina (18).

S ciljem jačanja svijesti o zaštiti bijele rode i njenih prirodnih staništa Javna ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 22. rujna 2019. godine u Donjoj Kupčini, selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji. Ovogodišnje obilježavanje je u znaku djece i brojnih radionica primjerenih njihovom uzrastu. Iz bogatog programa izdvajamo još i predavanje o rodama, izložbu slika i fotografija na temu bijele rode, etno koncert, besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina te predstavljanje tradicijskog stola i domaće hrane u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina.

Ostanak bijele rode uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca.

dr.sc. Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU Zeleni prsten

 
23.08.2019.

Jubilarna 20. Svetonedeljska fišijada

Prijavite se do 26. kolovoza

Jubilarna 20. Svetonedeljska fišijada

Svetonedeljska fišijada stigla je do svog jubilarnog 20. izdanja. Ove godine održat će se 1. rujna na svojoj tradicionalnoj lokaciji uz jezero Rakitje. Program će početi u 10 sati okupljanjem natjecateljskih ekipa, a početak kuhanja fiša i nastup Kuburaškog društva Gromovnik planiran je u 14 sati. nakon što se fiš skuha, na red će doći i ocjenjivanje i to od 16 do 17 i 30, kada će biti i besplatna degustacija za sve posjetitelje Fišijade, a nakon toga u 18 sati je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za najbolji fiš. Tijekom programa održat će se prezentacija i prodaja suvenira te domaćih kolača, a za posjetitelje organizatori su pripremili i natjecanje u potezanje konopa uz nagrade sponzora. Također, fiš će se kuhati u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara Limarije Sebastijan, uz bogat zabavni program.

Svi koji žele sudjelovati na 20. svetonedeljskoj fišijadi mogu se prijaviti do ponedjeljka 26. kolovoza i to osobnim dolaskom u ribički dom ŠRD Rak Rakitje, na e-mail: srd.rak@zg.t-com.hr ili u svetonedeljskoj Turističkoj zajednici na e-mail: info@svetanedelja.hr. Informaciji se mogu dobiti i kod predsjednika ŠRD Rak Rakitje Bože Mihina na 098 617 556 ili u TZ grada Svete Nedelje na 01 3373 919.

Organizatori jubilarne 20. fišijade su Turistička zajednica grada Svete Nedelje i ŠRD Rak Rakitje.

M.Š.

 
23.08.2019.

U Samoboru se priprema 1. festival nordijskog hodanja

Priključite se sve popularnijoj rekreaciji

Društvo za športsku rekreaciju Šport za sve, Samoborski sportski savez, Turistička zajednica grada Samobora i Gradsko društvo Crvenog križa Samobor po prvi puta će u našem gradu u subotu, 14. rujna, organizirati 1. festival nordijskog hodanja u akciji "U susret zdravlju". Za one koji se još nisu sreli s ovim pojmom reći ćemo da se kod nordijskog hodanja koriste štapovi slično kao kod nordijskog skijanja te se tako mnogo više aktiviraju mišići leđa, ramena i ruku. Stoga je nordijsko hodanje sve popularnije u svijetu i kod nas. No, moći će se na festivalu i klasično pješačiti.

Prvi festival nordijskog hodanja u Samoboru zamišljen je na tri staze različitih duljina i težine, tako da će njima moći proći početnici i oni slabije kondicije pa do one teže za iskusnije hodače. Sve će staze start i cilj imati kod Centra za mlade Bunker u nekadašnjoj vojarni. S obzirom na mogućnost izbora staze, na festivalu će moći sudjelovati predškolci, školska i srednja dob, umirovljenici, osobe s teškoćama u razvoju. Kotizacija za sudjelovanje je 20 kuna i obavezna je za sve sudionike, a uključuje okrjepu, osvježavajuće piće, sanitet i voditelje staza.

Svi zainteresirani za ovu vrstu rekreacije trebaju se prijaviti i uplatiti kotizaciju do 10. rujna. Informacije i prijave su moguće na e-mail: dsrsamobor@gmail.com ili kod Ljiljane Šurbek Bošnjak na 098 622 421. Uplatu kotizacije potrebno je izvršiti na račun DŠR Šport za sve Samobor, IBAN HR03 2484 0081 1024 7358 3 (RBA).

Organizaotri su pripremili i zabavni program za druženje te dodatne aktivnosti. Okupljanje i prijava sudionika (na info pultu u Bunkeru) je od 9 sati, kada će se moći izmjeriti i krvni tlak. Svečano otvaranje festivala planirano je u 10 sati, od 10 i 15 formiraju se grupe po stazama i start nakon zajedničkog vježbanja. Točno u podne je besplatni ručak za sve sudionike te zabavni program. Važna napomena je i da je osigurano besplatno parkiranje kod Centra za mlade Bunker, u Ulici Savke Dabčević Kučar 8.

Prva staza za nordijsko hodanje ili pješačenje ima narančastu oznaku i kategoriju lagane, budući da nema većih uspona, a dugačka je 3,6 km. Staza prolazi od Bunkera Mirnovečkom cestom, Travničkim putom pa uz potok Rakovica do Ulice Većeslava Kolara i Etno farme Mirnovec te preko Gundulićeve i Gotovčeve natrag do Bunkera.

Plava staza označena je kao turistička i srednje teška, a dugačka je 5,3 kilometra. Ona ide preko Langove do Trga kralja Tomislava pa preko Vugrinščaka do Starog grada i kapele sv. Ane te se vraća preko Perkovčeve i Mirnovečke do Gotovčeve i Bunkera.

Treća staza označena je crvenom bojom i kategorijom teža, a dugačka je 8,1 km. Nakon starta kod Bunkera njena ruta ide Langovom do Trga pa uz Vugrinščak do Starog grada i kapele sv. Ane te potom preko Anindola na Okićku ulicu, Zjalićevu i Ulicu Rupica do Male Rakovice te potom Mirnovečkom do Travničkog puta te uz potok Rakovicu do Ulice Većeslava Kolara, Gundulićeve, Gotovčeve sve do Buknera.

Organizatori napominju da svim stazama od starta do cilja vode njihovi kvalificirani voditelji nordijskog hodanja. Sve staze možete vidjeti i na kartama u prilogu.

Glasnik Samobora i Svete Nedelje jedan je od pokrovitelja manifestacije.

M.Š.

 
23.08.2019.

Ljetni radovi na samoborskim prometnicama

Obnova ulica i uređenje nogostupa

Tijekom kolovoza nije bilo odmora što se tiče radova na samoborskim prometnica. U sklopu redovnog održavanja sanirana je, odnosno asfaltirana lijevi odvojak Okićke ulice na području gradske četvrti Giznik – Anindol. Asfaltirana je i ulica Stjepana Radića na području gradske četvrti Sveta Helena.

U završnoj je fazi i asfaltiranje prometnice na Slapnici na području mjesnog odbora Smerovišće. Radovi na proširenju pješačke staze te novom parkingu kod dječjeg vrtića Izvor završeni su. Također, završeni su i radovi na novoj pješačkoj stazi u gradskoj četvrti Južno naselje, a nova staza spaja ulicu Grada Wirgesa i Vukovarsku ulicu. Sve radove izvelo je trgovačko društvo Komunalac.

Radovi u Ulici Petra Krešimira IV u završnoj su fazi te se sad čeka iscrtavanje horizontalne signalizacije i postavljanje vertikalne prometne signalizacije. U ponedjeljak, 26. kolovoza, na redu je tehnički pregled nakon kojeg se očekuje puštanje prometa. Radove izvodi Davor inženjering d.o.o.

M.S.

 

17. večeri vina i pjesme

Obilježavanje Dana roda u Zagrebačkoj županiji

Jubilarna 20. Svetonedeljska fišijada

U Samoboru se priprema 1. festival nordijskog hodanja

Ljetni radovi na samoborskim prometnicama

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002