07.05.2019.

Iduće godine besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Zagrebačkoj županiji

Osigurano 300 kuna po učeniku

Iduće godine besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Zagrebačkoj županiji

Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici, koje će financirati država, i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija je osigurala 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima u županiji. S obzirom da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi, i sl.

- Zagrebačka županija osigurat će 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine, jer cilj je da roditelji nemaju nikakvih troškova – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti samo povećavamo standarde, prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča, koje će dobiti svaka naša škola – pojasnio je Kožić, dodavši kako se već 15-ak godina u razvoj obrazovanja kontinuirano ulaže gotovo polovica izvornog proračuna.

- Ono što će obilježiti ovu, ali i sljedeću godinu je energetska obnova 7 škola ukupne vrijednosti gotovo 75 milijuna kuna, od čega sredstva županije iznose 38 milijuna, a ostatak smo uspjeli povući iz EU fondova – zaključio je Kožić.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti gradovi, nakon što im Zagrebačka županija uplati sredstva.

M.B.

 
07.05.2019.

Kandidati s liste SDP-a posjetili Samobor

Protiv populizma i ekstremizma

Kandidati s liste SDP-a posjetili Samobor

Biljana Borzan, Joško Klisović, Barbara Vupora Antolić i Mirela Holy, kandidati s liste SDP-a na izborima za Europski parlament, posjetili su 6. svibnja Samobor. Posjet su započeli obilaskom Malog tehnopolisa Samobor, projekta koji se financira sredstvima Europske unije.

Mali tehnopolis Samobor (MTS) poticat će osnivanje novih poduzeća i obrta te stvarati uvjete za rast i napredak postojećih poduzeća. Jedan od važnih ciljeva MTS-a bit će privlačenje potencijalnih poduzetnika iz okolice. Faktori privlačnosti bit će kvalitetni poslovni prostori u okviru MTS-a, manji troškovi poslovanja, dobri radni uvjeti te niz potpornih usluga usmjerenih jačanju poduzetničkih vještina i povećanju konkurentnosti poslovanja.

Nakon obilaska MTS-a kandidati su nastavili druženje i razgovore s građanima na Trgu kralja Tomislava, gdje su uz Samoborske kremšnite završili posjet Samoboru.

- Ovi izbori su jako važni, jer se danas dvije trećine odluka donosi u Europskom parlamentu. Važno je da ih građani prepoznaju i izaberu ljude koji će nas tamo predstavljati na najbolji mogući način. Isto tako, činjenica je da u Europskoj uniji rastu populizam i ekstremizam i na nama je da objašnjavamo o čemu se tu radi, jer to su ljudi koji ne podnose ništa od Europske unije, nego samo primiti svoju plaću svaki mjesec. Nadam se da će građani izaći na ove izbore u što većem broju i izabrati naprednu, progresivnu, modernu, europsku Hrvatsku - izjavila je na kraju obilaska Biljana Borzan.

Z.S.

 

Iduće godine besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Zagrebačkoj županiji

Kandidati s liste SDP-a posjetili Samobor

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002