07.03.2019.

Potpisan ugovor o korištenju nekretnine između tvrtke Genera i Grada Svete Nedelje

Na veselje djece i roditelja

U svetonedeljskoj je gradskoj vijećnici 7. ožujka potpisan Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu tvrtke Genera, dio grupacije Dechra, na adresi Kalinovica, Svetonedeljska cesta 2, ukupne površine 31 411 m2.

Ovim ugovorom tvrtka Genera ustupila je navedeno zemljište (nekretninu) na korištenje Gradu Svetoj Nedelji na vremenski rok od 10 godina. Razlog ovog ustupanja zemljišta, odnosno nekretnine, je za potrebe javno društvene namjene koja uključuje izvedbu i uređenje dječjeg igrališta, gradskih vrtova i šetnice u naselju Kalinovica.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i član uprave Genere Marko Fresl.

- Ovim projektom osigurat ćemo odgovarajuće uvjete za igru na otvorenom u naselju Kalinovica i razveseliti naše mališane i roditelje. Izuzetno mi je drago da smo naišli na obostrano razumijevanje i suradnju tvrtke Genera (dio grupacije Dechre) i Grada Svete Nedelje, kako bi postigli veću kvalitetu života našim sugrađanima. Do kraja godine izvest će se sve potrebne pripremne radnje, a potpuni završetak radova na izvedbi dječjeg igrališta, šetnice i gradskih vrtova predviđen je za iduću godinu - istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec. Suradnju su pohvalili i član uprave Genere Marko Fresl, te suradnici Edo Arh i Zdenko Širanović, istaknuvši kako se nadaju da će se ovakva iznimno dobra suradnja nastaviti i u budućim razdobljima koja su pred partnerima.

A.B.B.

 
07.03.2019.

Najava 14. Bitke kod Samobora 1441.

Više od 400 sudionika pod Starim gradom

Bitka kod Samobora, koja će se održati u nedjelju, 10. ožujka na Vugrinščaku, ove će godine biti još atraktivnija i brojnija, a u samoj bitci bit će manje koreografiranih detalja, s više stvarne borbe. U početku skromna priredba proteklih se godina razvila u jednu od najznačajnijih turističkih manifestacija u Samoboru. U povijesnoj su se bitci dvije vojske, Vitovčeva i Banićeva, sukobile na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je, zarobivši vojskovođu Banića, priskrbio znatan plijen.

Posjetitelji će i ove godine imati priliku vidjeti dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, uz grmljavinu topova i kubura iz dva suprotstavljena tabora.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem već tradicionalnog srednjovjekovnog sajma, na kojem će svoje proizvode predstaviti klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača.

Uz srednjovjekovni sajam i viteške tabore, bitku će oko 15 sati uprizoriti vitezovi, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici raznih viteških udruga. Na događanju sudjeluje oko 400 sudionika, među kojima je 100-tinjak vitezova u oklopima. Ove godine u Bitci kod Samobora sudjeluju Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Srednjeveška skupina Celjani, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Plesna grupa Burka, Umjetnička udruga Plemićka mladež, Udruga Oživljena povijest Samobor i Samoborski muzej.

T.I.

 

Potpisan ugovor o korištenju nekretnine između tvrtke Genera i Grada Svete Nedelje

Najava 14. Bitke kod Samobora 1441.

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002