28.02.2019.

Na fašničkoj se baušteli i narednog vikenda radi pod maskama

Slijede glazbene i maskirane poslastice

Na fašničkoj se baušteli i narednog vikenda radi pod maskama

Udarni vikend 193. Samoborskog fašnika je pred nama, a prvi vikend u ožujku ponovno nudi okupljanje u centru Samobora pod sloganom "Posel se deli na fašničkoj baušteli" na cjelodnevnoj zabavi za male i velike maškare. Već se jasno naziru prvi rezultati rada nove vlade na čelu s Princom Fašnikom, Srakom, Sucem i Fiškalom, za Fašničku Republiku, jer pripremljen je dolazak novih gostujućih skupina iz cijele Hrvatske (Župa Dubrovačka, Pula, Opatija, Brač, Karlovac, Bjelovar...), polaznici vrtića i osnovnih škola predstavit će se u svojim prijepodnevnim povorkama, mjesni odbori nabavili su nove avione, štandovi su popunjeni novim porcijama krafni i ostalih delicija, a ugostitelji i dalje rade produljeno uz besplatan parking tijekom održavanja fašničkih programa.

Početak vikend druženja pripremljen je za petak, 1. ožujka od 18 sati na Trgu fašničkih velikana, kada se očekuje dolazak gostujućih skupina, a nakon izbora maski oko 20 sati počinje koncert Klape Intrade.

Subotnji program, 2. ožujka, nudi čak trostruku glazbenu poslasticu uz nastupe Endija u 14 sati, Songkillersa u 16:30 i TBF-a u 20 sati. Dječji fašnik počinje od 10:30 sati uz nastupe gostujućih vrtića, zborova i plesnih klubova, a u suradnji s OK Japetić u 11 sati kreće i tradicionalni Srakotrk, orijentacijska utrka za mališane kroz Fašničku Republiku. Popodnevni program nastavlja se nakon koncerata pa od 18:30 golaze gostujuće maškare iz čitave Hrvatske, a uoči završnog koncerta TBF-a održat će se i novi krug izbora najboljih maski.

Nedjelja, 3. ožujka, bit će već tradicionalno najveseliji, najšareniji i najradosniji dan 193. Samoborskog fašnika, jer od 10:30 sati kreće veliki defile maškara samoborskih školaraca. Tisuće mališana prolazit će središtem Fašničke Republike i predstaviti se programom na središnjoj pozornici. Popodnevni program nudi od 15 sati drugi dio predstavljanja samoborskih mjesnih odbora kroz satirične igrokaze i alegorijska kola, a dolaze MO Konščica, MO Hrastina, MO Rude i MO Celine. Nedjeljni gost večeri su Slavonske lole od 17 sati, koje će zaključiti drugi vikend fašničkog druženja i najaviti kratak predah prije velike završnice koja nas čeka na pokladni utorak, 5. ožujka.

Za sve posjetitelje svi su programi besplatni, od pratećih dječjih radionica na Trgu srakinih mališana do velikih koncerata, a svi maskirani slobodni su priključiti se lovu na vrijedne nagrade koje su pripremljene za najmaštovitije. Također, i dalje se mogu prikupljati pečati sa 14 ugostiteljskih punktova u Fašničkoj putovnici/Radnoj knjižici. Sve informacije nalaze se na službenoj web stranici www.fasnik.com, kao i na društvenim mrežama.

T.I.

 
28.02.2019.

Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora

Frankić donio lijepe vijesti iz županije

Skupštinari Gradskog društva Crvenog križa Samobora u utorak, 26. veljače, na godišnjoj skupštini prihvatili su izvješće o radu društva u prošloj godini, o čemu je govorila ravnateljica samoborskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin. Podsjetila je da ovo društvo svojim radom pokriva i područje Svete Nedelje i Stupnika te istaknula najvažnije aktivnosti. To su dobrovoljno darivanje krvi, čijim se akcijama lani odazvalo 12 posto više darivatelja u odnosu na prethodnu godinu, pa razne socijalne aktivnosti, od redovitih i svakodnevnih poput programa njege i pomoći u kući, do prigodnih kao što su Solidarnost na djelu, Vaš dar za pravu stvar, akcije podjele humanitarnih paketa, organizacija ljetovanja djece u Selcu i slične, do uključivanja Društva u program Civilne zaštite, akcija prve pomoći, zdravlja i zaštite, programa za mlade i ostale aktivnosti.

Od tih ostalih i novih unutar Gradskog društva Anica Francetić Kufrin izdvojila je europski projekt "Nisi sam", koji podrazumijeva program zapošljavanja žena kroz uslugu pomoći i njege za starije i nemoćne, pa 12 gerontodomaćica pruža te usluge za 60 korisnika, a na listi čekanja ima ih još koji su u sličnim potrebama.

- Zbog tog projekta, ukupno vrijednog 2 i pol milijuna kuna, lani se povećao i proračun Gradskog društva Crvenog križa za milijun kuna, a ostatak novca stići će na račun tijekom nastavka provedbe projekta u ukupnom trajanju od 26 mjeseci - objasnila je potpredsjednica Crvenog križa Martina Štefković.

Samoborski Crveni križ nastavio se u prošloj godini prijavljivati i za nove EU projekte, koji su i dalje aktualni, odnosno otvoreni, pa u skoro vrijeme ima plan obnove prostorija donedavnog Mikrodoma, koji bi, ostvari li se plan u punoj mjeri, trebao postati "Hiža Crvenog križa" za nove socijalne i društvene aktivnosti. U tijeku je i osnivanje Kluba mladih Gradskog društva, školski će pomladak 9. ožujka na gradsko natjecanje u pružanju prve pomoći, a svaki član tog kluba proći će i osnovnu edukaciju kao volonter Crvenog križa.

Rad društva na skupštini, koju je vodio predsjednik Edi Kirschenheuter, pohvalio je gradski resorni pročelnik Juro Horvat, koji je istaknuo da je Crveni križ s ovako širokom paletom aktivnosti doista postao stožerna organizacija socijalne skrbi u gradu. Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić sve je obradovao svježom informacijom sa skupštinske sjednice Zagrebačke županije, koja je okončana netom prije ove sjednice, a odnosi se na 600 tisuća kuna koje će županija iz svog proračuna u ovoj godini izdvojiti za društva Crvenog križa u Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić-Gradu i Samoboru. Tim novcima za njih će se kupiti nova vozila, najvjerojatnije marke Dacia Duster. Jedno takvo itekako će dobro doći samoborskom Crvenom križu, koji pokriva široko i geografski raznoliko područje, od Žumberka, preko Samobora i Svete Nedelje, pa do Stupnika. Pomoći će i u lakšoj provedbi projekta "Nisi sam".

T.I.

 

Na fašničkoj se baušteli i narednog vikenda radi pod maskama

Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002