22.08.2019.

U petak štrajk upozorenja vozača u javnom prijevozu

Vozači sami odlučuju o štrajku

U petak štrajk upozorenja vozača u javnom prijevozu

Štrajk upozorenja najavili su za petak, 23. kolovoza, Sindikat prometa i veza Hrvatske kao i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, a podršku im daje Hrvatska udruga autobusnih javno linijskih prijevoznika. Štrajk upozorenja odvijat će se od 10:00 do 10:10 i prema najavi u tom razdoblju neće prometovati autobusne linije niti raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u javnom linijskom prijevozu putnika na gradskoj, županijskoj i međužupanijskoj razini.

Što se samoborskog područja tiče, iz Autoturista Samobor stigao nam je odgovor da je štrajk upozorenja u organizaciji navedenih sindikata pa će se vozači koji su članovi sindikata ili podržavaju sindikalne akcije uključiti u djelomičnu obustavu rada. Dakle, upozoravamo da su moguća kašnjenja za vrijeme 10-ominutnog štrajka.

Sindikati još najavljuju da će u petak, 23. kolovoza, od 10 do 10 i 30 u Zagrebu održati prosvjednu vožnju autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te se ispričavaju putnicima zbog neugodnosti koje će imati tog dana.

U svojim akcijama Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske, kao Hrvatska udruga autobusnih javno linijskih prijevoznika upozoravaju Vladu i nadležna ministarstva da su primorani obustaviti javno linijski prijevoz diljem države, jer je stanje u javnom linijskom prijevozu neizdrživo. Kao rješenje nude da se hitno sklope ugovori o javnim uslugama sa prijevoznicima te time osiguraju radna mjesta i zadržavanje radnika, jer će u suprotnome država ostati bez radnika, linija, a na kraju i prijevoznika.

Navode i kako je jedan od preduvjeta, a koji je već trebao biti ispunjen, da se donese Pravilnik o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, za koji je e-savjetovanje završilo 10. lipnja ove godine, a koji još nije objavljen

Dva sindikata, koja navode da djeluju u 26 tvrtki sa 7.000 zaposlenika u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika, optužuju Hrvatsku Vladu i ministarstva na ignoriranje problema s kojim se susreće 7.000 radnika i njihovih obitelji, budući da nitko nije do sada reagirao na njihove apele i dva upućena otvorena pisma u kojima upozoravaju na diskriminaciju, navodeći kako je Hrvatska Vlada ostavila na milost i nemilost hrvatske javno linijske prijevoznike putnika autobusima, na neuređenom tržištu bez ikakve zaštite, a zaštitila je HŽ Putnički prijevoz i Jadroliniju i sve domaće prijevoznike u linijskom pomorskom prijevozu putnika, s koncesijama i milijunskim subvencijama.

Stoga sindikati, ako se njihovi zahtjevi i dalje budu ignorirali, najavljuju generalni štrajk početkom školske godine, 9. rujna.

M.Š.

 

U petak štrajk upozorenja vozača u javnom prijevozu

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002