30.05.2019.

Dječji vrtić Grigor Vitez – objekt Antuntun dobio paket tradicijskih drvenih igračaka i crtaćeg pribora

Dajmo im korijene i krila

Od 2013. godine u Hrvatskoj se provodi projekt Dajmo djeci korijene i krila, koji je za najmlađe, polaznike dječjih vrtića i korisnike ostalih institucija u kojima borave djeca, osmislila Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja. Uz pomoć partnera, gradova i općina, Radija Kaj, te Narodnih novina, velikim paketima drvenih tradicijskih igračaka i crtaćeg pribora razveselili su do sada mališane u 107 različitih ustanova koje skrbe o djeci, a u četvrtak, 30. svibnja, ovi paketi stigli su i u samoborski Dječji vrtić Grigora Viteza, u vrtić Antuntun, na adresu Ulica Željka Kovačića 4.

Naše vesele male sugrađane pozdravili su autorica projekta Mirjana Drobina, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, Sanja Dragojević iz Narodnih novina te voditeljica Radija Kaj Gordana Tepeš sa suradnicima, kojima su dobrodošlicu priredile ravnateljica vrtića Sandra Ivanuš i tete u vrtiću, priredivši za goste prigodan program uz splet tradicionalnih samoborskih plesova i pjesmica.

Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, koje se nalaze i na UNESCO-voj listi naše zaštićene kulturne baštine, kao i paket svakojakog crtaćeg pribora, jako su razveselili mališane i njihove tete, jer će im dodatno uljepšati svakodnevni boravak i igru u vrtiću.

Ovaj projekt podržao je i Grad Samobor, koji financira i ove lijepe igračke, čime potvrđuje svoju opredijeljenost da bude pravi Grad – prijatelj djece.

Nakon primopredaje paketa djeca su mogla uživati i u predstavi Vilko i Dlakavi čovjek, u izvedbi Laboratorija zabave.

M.K.

 
30.05.2019.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Višak od 30 milijuna kuna još uvijek neraspoređen

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Kao što je i najavljivano, i prošlu je financijsku godinu Grad Sveta Nedelja završio s popriličnim viškom sredstava, rekla je uvodno pročelnica Biserka Delač, obrazlažući izvršenje Proračuna grada u 2018. godini na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje u srijedu, 29. svibnja, u gradskoj vijećnici. Vijećnici oporbenog HDZ-a imali su niz primjedbi na izvješće, od toga da Proračun nije uravnotežen, da nije bilo dovoljno projekata, a još manje njihove realizacije, te da nisu dovoljno korištena sredstva EU fondova, pa do toga da su previsoki izdaci od 266.000 kuna za reprezentaciju.

Primjedbe je u ime liste koja čini dio vladajuće koalicije dao i bivši gradonačelnik Drago Prahin, koji je naglasio da treba donijeti i prihvatiti više projekata, a onda raditi više i te projekte realizirati. Naglasio je da je Sveta Nedelja jedinstveni grad koji, kad ne može izraditi i izvršiti programe veće od 100.000 kuna, onda smanjuje prihode poreza i prireza. A to je problem, jer su ti porezi i prirezi uvjet za dobivanje sredstava Zagrebačke županije i EU fondova i donose bodove koje Grad Sveta Nedelja, kao visoko razvijena sredina, nema.

Izvješće je prihvaćeno uz 6 glasova protiv, kao i Odluka da se 30,2 milijuna kuna viška prihoda poslovanja za 2018. godinu, naknadno raspodijeli u ovoj godini.

Vremenski je najveći dio sjednice potrošen na duga uvodna obrazloženja pisanih materijala i odgovore na niz pitanja o radu proračunskih korisnika u prošloj godini, a najvažnije su teme smještene pri kraju sjednice, koja je započela u 18 sati, a završena blizu ponoći.

Uz niz pitanja i uglavnom pohvala vijećnika, jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu i financijama u 2018. godini trgovačkog društva Svenkom d.o.o., Dječjeg vrtića Slavuj, Gradskog društva Crvenog križa Samobor, Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje, Zajednice kulturno–umjetničkih udruga i Udruge umirovljenika.

Iako je bilo prijepora oko izvješća Sportske zajednice Grada Svete Nedelje i oko kompetencija za zastupanje izvjestiteljice i v.d. tajnice Sportske zajednice Kristine Burić Turina, i to je izvješće usvojeno tek s jednim suzdržanim glasom, a diskusija o ostavci predsjednika i legalnosti izvanredne izborne skupštine SZ prekinuta je nakon što je konstatirano da to nije tema ove točke dnevnog reda.

Vijećnici HDZ-a tražili su da se ubuduće dostave i izvješća braniteljskih udruga, koje se također financiraju gradskim novcem (313. i GO UHDDR).

Većinom glasova (uz 6 protiv), uz niz primjedaba i pitanja, prihvaćena su i izvješća za 2018. godinu o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Programa održavanja komunalne infrastrukture i Izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine.

Jednoglasno je podržan zahtjev Logističkog parka Zagreb da se pokrene postupak III. izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone poslovne namjene Sveta Nedelja, kako bi im se odobrila izgrađenost parcele od 60, umjesto dosadašnjih 40%.

Vijećnici su jednoglasno podržali i daljnji angažman gradonačelnika oko realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Samobora i Svete Nedelje i Općine Stupnik, koji bi većim dijelom trebao biti financiran iz sredstava EU fondova.

Pri kraju sjednice ponovno je prijepore izazvao prijedlog da se naknadno izmijeni i dopuni Odluka kojom je Grad nedavno kupio nekretninu na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Nakon što je stručna suradnica Roberta Ciglar pojasnila da se pojavio još jedan vlasnik dijela te nekretnine, pa će dio dogovorenog ukupnog iznosa biti isplaćen njemu, najviše primjedbi oporbenih vijećnika odnosilo se na pitanje kako je uopće javnim novcem mogla biti kupljena (a dijelom već i isplaćena) nekretnina bez vlasničkog lista, te što će biti kada se sa svojim zahtjevima pojave i ostali suvlasnici zemljišta na kojem je ta nekretnina, a njih je desetak. Ipak, Odluka je donesena uz 8 glasova ZA, 6 protiv i 1 suzdržanim.

Donesena je i Odluka o 1. izmjenama i dopunama Odluke o agrotehničkim mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rodina na području Grada, a vijećnici su zatražili da se objavi pročišćeni tekst, budući da je izmjena i dopuna jako puno.

Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o uvjetima i načinu spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada biljnog porijekla na otvorenom prostoru, a gradonačelnik je, kao predlagač, usvojio primjedbu Vesne Filipović (HDZ) da se dozvoljena udaljenost spaljivanja u naseljima poveća s prvotnih 30 na predloženih 50 metara.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja da se Ivanu Člekoviću dodijeli Nagrada Grada Svete Nedelje za životno djelo, a nagrade Grada Svete Nedelje ove godine bit će dodijeljene Udruzi Klapa Barun, prof. Senki Frljak i Društvu Zagreb – Kamp d.o.o.

D.K.

Aktualni sat

U materijalima za sjednicu vijećnici su dobili i niz pisanih odgovora na pitanja koja su postavljali na sjednicama u 12. mjesecu 2018. te u 1. i 3. mjesecu ove godine - od visine ugovornih naknada Grada za Zvonka Marka, popisa pravnih i fizičkih osoba kojima su otpisana nenaplativa potraživanja, popisa dobavljača s kojima je poslovao Grad, s ukupnim prometom u 2018. godini, pa do elaborata procjene vrijednosti nekretnine poslovno–ugostiteljske zgrade i kioska, koju je kupio Grad odlukom koja je na ovoj sjednici izmijenjena i dopunjena.

Na sjednici je gradonačelnik Dario Zurovec, na upit Joze Vrdoljaka (HDZ), odgovorio da se može razmišljati o izgradnji azila za pse i mačke lutalice te da je samo pitanje vremena kad će biti uređeno igralište za odbojku u Bestovju.

Božidar Jedvaj (BM 365) zamjerio je što su pojedinci u kampanji za izbore za EU Parlament koristili odluke Gradskog vijeća za osobnu promociju (da su oni ukinuli prirez), a zanimalo ga je jesu li plaćene tribine korištene u kampanji. Gradonačelnik je rekao da se svi gradski prostori iznajmljuju u skladu s Odlukom koja vrijedi za društvene domove.

Vesna Filipović dobit će pisani odgovor gradonačelnika o tome što je do sada napravljeno u Rakitju, uključujući projekte koji su od 2017. u tijeku, kao i za projekt proširenja DV u Rakitju, a na njen upit hoće li ove godine biti više zaprašivanja komaraca, gradonačelnik je odgovorio da će to zavisiti od vremenskih prilika.

Goranu Kanižaju (HDZ) gradonačelnik je obećao pisani odgovor na upit o broju novozaposlenih u Gradu ove godine (njihovom statusu, školskoj spremi i radnom iskustvu), a završetak Odvojka ulice Ladovići u Kerestincu gradonačelnik je najavio kad to vremenske prilike dozvole. Isti je odgovor dobio i vijećnik HDZ-a Tomislav Lehpamer za Srebrnjak, dok je na njegov upit u kojoj je fazi projekt uređenja dvorišta crkve, rekao da se sporazum s crkvom može dobiti na uvid.

Marijan Vojvodić (HDZ) imao je primjedbe na loše izvedene radove u Novakima u ulicama Siget i Vojvodići te je pitao kada će biti asfaltirana Ulica Žugci. Gradonačelnik je rekao da će ponovno urgirati kod Županijskih cesta da se sanira Ulica Siget, za Ulicu Vojvodići čeka se Lidl, a Ulica Žugci bit će rekonstruirana ovo ljeto.

Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) upozorio je na prometne čepove koji se stvaraju na mostu ispred jezera kod Dvorca Kerestinec te upozorio da Udruga umirovljenika u Strmcu s 350 članova nema svoje prostorije u društvenom domu, dok Oldtimer klub Stari kotači ima. Gradonačelnik je rekao da su već urgirali kod Županijskih cesta te dodao da će se s njima pokušati dogovoriti da se to riješi zajednički i da Grad sudjeluje s 50% svojih sredstava, iako se radi o županijskoj cesti, a za prostor za umirovljenike rekao je da se može dogovoriti.

Na upite Damira Halužana što je s izgradnjom igrališta s umjetnom travom u Strmcu i uređenjem Savske ulice, gradonačelnik je odgovorio da će se izvršavati ono što je planirano u proračunu. Na svoj upit o količini sredstava koja je Grad povukao lani iz EU fondova, Halužan nije dobio odgovor, no kasnije se kod izvješća o izvršenju proračuna za 2018. godinu pokazalo da je to oko 37.000 kuna.

 
30.05.2019.

DVD Samobor nastavlja promovirati vatrogastvo

Postani vatrogasac na jedan dan

DVD Samobor nastavlja promovirati vatrogastvo

U nedjelju, 2. lipnja, DVD Samobor organizira događanje "Postani vatrogasac na jedan dan" i iskušaj sve čari ovog časnog poziva. Ukoliko želite biti vatrogasci i osjetiti kako je obući kompletnu vatrogasnu zaštitnu odjeću i obuću, staviti aparat za disanje i ugasiti požar ili naučiti koristiti vatrogasne mlaznice i armature i spriječiti požar - sudjelujte u događanju "Postani vatrogasac na jedan dan", uz obaveznu prijavu na dvdsamobor@yahoo.com, zaključno s 31. svibnja do kraja dana.

Broj mjesta je ograničen, stoga požurite s prijavom, u sklopu koje su osigurani obrok i piće, osiguranje sudionika i dobra zabava u kontroliranim uvjetima, uz prisustvo profesionalnih vatrogasaca.

Kontakt za više informacija: Davor Domin, 098 87 13 26

T.I.

 
30.05.2019.

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje slavi 20. rođendan

Provedite aktivan dan na Žumberku

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje slavi 20. rođendan

Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora 28. svibnja 1999. godine proglasio je Žumberak i Samoborsko gorje parkom prirode, stoga ova javna ustanova ove godine obilježava 20 godina postojanja i rada.

Proslava će se održati u subotu, 1. lipnja, u posjetiteljskom centru u Budinjaku, prema sljedećem programu: 10:00 - okupljanje sudionika, 10:30 - predstavljanje projekta Eco Karst (Interreg Danube Transnational), projekcija promotivnog filma (15 min) i proglašenje pobjednika na nagradnom natječaju projekta za unaprjeđenje ili pokretanje novog poslovanja koje potiče bioraznolikost, konferencija za novinare, 11:00 - obilazak Staze kneževa uz stručno vodstvo, 11:30 - program za najmlađe – "Potraga za blagom", 12:30 - ručak - žumberačko varivo s kobasicama i suhim mesom, rođendanska torta, 13:30 - 1. vođena tura električnim biciklima* (Budinjak – Mrzlo Polje – Gornja Vas – Budinjak), 15:00 - 2. vođena tura električnim biciklima*, sve uz druženje na otvorenom te degustaciju i mogućnost kupnje proizvoda lokalnih OPG-ova do kasnih popodnevnih sati.

T.I.

 
30.05.2019.

Samoborska narodna garda i Žumberački uskoci u Lisinskom

I Samboorci uveličali Dan Hrvatske vojske

U okviru programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKOV-a, 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija.

Svoj su doprinos, među ostalim tradicionalnim hrvatskim postrojbama, dale i Samoborska narodna garda i Žumberački uskoci.

M.R.

 

Dječji vrtić Grigor Vitez – objekt Antuntun dobio paket tradicijskih drvenih igračaka i crtaćeg pribora

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

DVD Samobor nastavlja promovirati vatrogastvo

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje slavi 20. rođendan

Samoborska narodna garda i Žumberački uskoci u Lisinskom

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002